Shibari: Το ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο που σας δένει, κυριολεκτικά!

ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο shibari

Το Shibari, έρχεται από την Ιαπωνία και μας μυεί στο The Japanese way of thinking. Το ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο είναι ένα τελετουργικό σεξουαλικού παιχνιδιού μαρτυρίου και έκστασης, που αξίζει να δοκιμάσετε, εάν θέλετε να «ταράξετε» τα στάσιμα νερά.

Το Shibari ή ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο ξεκίνησε ως μια μορφή τέχνης. Με τον ίδιο τρόπο που τα kinky άτομα ενσωματώσαν εργαλεία της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής φυλάκισης —όπως τα δεσμά— στο σεξουαλικό τους παιχνίδι, οι Ιάπωνες βρήκαν σαρκική έμπνευση στους ιστορικούς μύθους των αιχμαλωτισμένων κοριτσιών και των έγκλειστων ηρώων τους. Στην Ευρώπη, για να δέσουν κάποιον χρησιμοποιούσαν συχνά μέταλλο και δέρμα, στην Ιαπωνία σχοινί.

Σήμερα στην Ιαπωνία, το shibari το απολαμβάνουν οι ενήλικες που συναινούν στην ιδιωτική τους σεξουαλική ζωή, σε παραστάσεις με θέμα kink και φυσικά στο πορνό.

Σε ποιους απευθύνεται το ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο;

Σε κάθε ενήλικα που συναινεί. Στο shibari υπάρχουν δύο βασικοί ρόλοι:

  • Ο δέτης, αυτός που κάνει το δέσιμο και αναφέρεται συνήθως ως «Rigger» ή ως «Top».
  • Ο δέκτης, αυτός που δέχεται το δέσιμο με το σχοινί και ονομάζεται «Rope Bunny», «Bottom», ή «Model».

Το κυρίαρχο άτομο είναι αυτό που δίνει τις εντολές ενώ το άτομο που έχει δεθεί ακολουθεί τις οδηγίες. Αλλά μπορείτε επίσης να είστε αυτός που κατευθύνει και εξουσιάζει τον άλλον για να σας δένει.

Και μην ξεχνάμε τις σόλο απολαύσεις: Μπορείτε να δεθείτε μόνο και μόνο επειδή σας αρέσει, σας διεγείρει ή προσθέτει κάτι στις φαντασιώσεις σας.
Αυτό που αποκομίζουν οι άνθρωποι από το παιχνίδι του shibari —σωματικά, συναισθηματικά και αισθησιακά—ποικίλλει πολύ και σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν τόσες απολαύσεις όσοι και άνθρωποι που απολαμβάνουν το shibari.

Σχοινί, το απαραίτητο αξεσουάρ

Το ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο δεν απαιτεί ακριβά σχοινιά. Αν και προτείνουν σχοινί κάνναβης, γιούτα ή σχοινιά από άλλες ίνες, οι αρχάριοι καλό είναι να ξεκινήσουν με ένα μαλακό βαμβακερό σχοινί shibari. Γιατί βαμβάκι και όχι γιούτα ή κάνναβη; Είναι απαλό στο δέρμα, κρατά καλά τους κόμπους, είναι απίθανο να ερεθίσει το δέρμα και είναι εύκολο να πλυθεί μετά. Το βαμβάκι είναι επίσης καλό επειδή είναι φθηνό και μπορείτε να αγοράσετε πολλά μέτρα για να το χρησιμοποιήσετε. Είναι πιο εύκολο να το κόψετε στο επιθυμητό μήκος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι άνθρωποι πρέπει να παίζουν, όχι να αγχώνονται.

Οι κανόνες ασφαλείας

Δεν πρέπει να φοβάστε το ιαπωνικό ερωτικό δέσιμο αλλά να κατανοήσετε τους κινδύνους και να λάβετε σοβαρά υπόψη την ασφάλειά σας!

1. Η συναίνεση είναι ΤΟ πιο σημαντικό πράγμα αλλά δεν είναι εφάπαξ. Προσδιορίστε τι θέλετε και τι δεν θέλετε να κάνετε ενώ πρέπει να ελέγχετε κατά τη διάρκεια αν ο άλλος είναι ακόμα πρόθυμος/η να συνεχίσει. Τόσο από άποψη συναίνεσης, όσο και από άποψη άνεσης. Επίσης, σε αυτό το αισθησιακό παιχνίδι υπάρχει η φιλοσοφία του kink positivity: το Kink είναι ΟΚ, όσο είναι ασφαλές, λογικό και συναινετικό.

2. Η επικοινωνία είναι το παν. Διατηρήστε την επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής εμπειρίας, τα σχοινιά δεν πρέπει να μειώνουν την άνεση του μοντέλου σας, ελέγξτε την πίεση, ελέγξτε ότι αισθάνεται καλά για να συνεχίσετε. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φίμωτρο κατά το Shibari. Το φίμωμα σταματά αυτή τη ροή επικοινωνίας.

3. Μην κάνετε Shibari αν έχετε πιει αλκοόλ, θα πρέπει και οι δύο να είστε νηφάλιοι. Ως Rigger πρέπει να παρατηρείτε τυχόν σημάδια δυσφορίας – έχετε κυριολεκτικά στα χέρια σας τη ζωή του μοντέλου σας. Και ως μοντέλο, το να είστε σε ασυνήθιστες στάσεις μπορεί να προκαλέσει πίεση στο σώμα και γι’ αυτό το αλκοόλ είναι εκτός παιχνιδιού.

4. Έχετε ένα ψαλίδι διαθέσιμο για να κόψετε το σχοινί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5. Να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους νευρικής βλάβης και να λαμβάνετε προφυλάξεις. Οι περιοχές που πρέπει να αποφεύγετε στο χέρι είναι ο αντίχειρας που φτάνει μέχρι τον καρπό και το πάνω μέρος του βραχίονα, το ακτινωτό νεύρο είναι κοντά στην επιφάνεια στο πίσω μέρος του χεριού σας περίπου στη μέση – αποφύγετε αυτήν την περιοχή (μπορείτε να πάτε ψηλότερα ή χαμηλότερα).

6) Κρατήστε το δέσιμο για 15-20 λεπτά για να αποφύγετε οποιαδήποτε πρόβλημα στο κυκλοφορικό. Πρέπει να προσέχετε αν το δέρμα κοκκινίζει, είναι πιθανό να οφείλεται σε περιορισμό της ροής του αίματος στις φλέβες. Να είστε πιο προσεκτικοί εάν το δέρμα είναι χλωμό, αυτό σημαίνει περιορισμένη ροή αίματος στις αρτηρίες.

7) Προσέξτε την απώλεια της αίσθησης σε κάποια μέρη του σώματος, για παράδειγμα στα άκρα των δακτύλων. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην κυκλοφορία, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από τη συμπίεση ενός νεύρου – και η συμπίεση των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων. Άλλα συμπτώματα νευρικής βλάβης μπορεί (αλλά όχι πάντα) να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα ή κάψιμο ή μούδιασμα, απώλεια κινητικότητας ενός μέρους του σώματος.

Γιατί να το κάνετε;

Το δέσιμο μπορεί να είναι πολύ αισθησιακό τόσο για τον Rigger όσο και για το Model. Περιλαμβάνει εμπιστοσύνη και επικοινωνία ενώ απαιτεί οικειότητα. Περιλαμβάνει επίσης εγγύτητα, καθώς ο Rigger τυλίγει το σχοινί και κάνει κόμπους, τα σώματα έρχονται σε επαφή, η αναπνοή γίνεται αισθητή, το σχοινί χαράσσει γραμμές στο σώμα. Για το μοντέλο, η αίσθηση της πίεσης του σχοινιού και το τράβηγμα των χεριών και των ποδιών μπορεί να είναι διεγερτική καθώς αισθάνεται ότι δίνει τον έλεγχο στο Rigger. Γενικά ένα ανθρώπινο κορμί, αν δεθεί, υπόκειται σε ένα είδος υποταγής. Στο shibari έχει ενδιαφέρον πώς αντιδράει το σώμα και τι συναισθήματα εκφράζει.

Στην αγορά και στο διαδίκτυο υπάρχουν βιβλία και videos που δείχνουν βήμα βήμα τα δεσίματα.

Κάποιοι κλαίνε μετά τον οργασμό και υπάρχει εξήγηση!   

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top