Στις νέες διατροφικές οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εστιάζει λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν στο πόσα τρόφιμα με υδατάνθρακες και λιπαρά καταναλώνουμε και εξετάζει πιο προσεκτικά την ποιότητα αυτών των τροφίμων
Βέβαια, δεν είναι όλες οι οδηγίες του ΠΟΥ νέες. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός συνεχίζει να συνιστά στους ενήλικες να περιορίζουν τα τρόφιμα με υδατάνθρακες και την κατανάλωση λιπαρών στο 30% ή και λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων τους. Γενικά, η ενεργειακή πρόσληψη ενός ατόμου μετριέται ως θερμίδες που παρέχονται από τρόφιμα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και αλκοόλ.
Ωστόσο, η παγκόσμια παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975 και το πλεονάζον βάρος ή η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερα από 340 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 5 έως 19 ετών -με 39 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2020. Τα έγγραφα του ΠΟΥ αντικατοπτρίζουν μια νέα έμφαση στη δια βίου υγιεινή διατροφή.
Ποια λιπαρά είναι ανθυγιεινά
Η διατροφολόγος Michelle Routhenstein, η οποία συμμετείχε στις δημοσιεύσεις του ΠΟΥ, ανέφερε πως μέχρι τώρα οι οδηγίες ήταν γενικά ο περιορισμός των λιπαρών στο 30% της ενεργειακής πρόσληψης.
«Τώρα, βλέπουμε πραγματικά ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι ο ένοχος για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, επειδή σχετίζονται άμεσα με την αύξηση της LDL-κακής χοληστερόλης και την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, που είναι παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου», σημείωσε η ίδια.
Ο ΠΟΥ αναδεικνύει το πόσο ανθυγιεινά είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που καταναλώνονται από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και το λιπαρό κρέας. Το βούτυρο, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας περιέχουν επίσης κορεσμένα λίπη.
Τα τρανς-λιπαρά οξέα από την άλλη προέρχονται κυρίως από βιομηχανικά παραγόμενες πηγές και ζώα όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες.
Οι νέες δημοσιεύσεις προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς-λιπαρά οξέα με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές.
Υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά
Για τα τρόφιμα με υδατάνθρακες, μια παρόμοια αλλαγή προοπτικής είναι εμφανής στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.
«Είμαστε πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά στην προέλευση των θρεπτικών συστατικών. Μας ενδιαφέρουν πιο συγκεκριμένα οι ίνες που έχουν πιο σύνθετους υδατάνθρακες. Εξετάζουμε τις διαιτητικές ίνες στα τρόφιμα με υδατάνθρακες και εστιάζουμε κυρίως σε αυτά από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν προστατευτική καρδιαγγειακή δράση», δήλωσε ο Routhenstein.
Ο ΠΟΥ δίνει έμφαση τώρα στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και λαχανικά.