Πορτοκάλι: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα – Διατροφική αξία και οφέλη

πορτοκάλι - θρεπτική αξία

Θέλετε να δώσετε μια φυσική ώθηση στην υγεία σας με μια απλή καθημερινή συνήθεια; Ένα πορτοκάλι την ημέρα μπορεί να κάνει περισσότερα απ’ όσα νομίζετε! Εκτός από τη δροσερή του γεύση, αυτό το ζουμερό φρούτο κρύβει ένα όφελος που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σώμα σας.

«Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είμαι 54 ετών και έχω εγγόνια» – Ποιο τρόφιμο θεωρεί ότι την διατηρεί νέα και όμορφη

Πορτοκάλι: Ποια είναι τα οφέλη αυτού του νόστιμου φρούτου

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η αυξημένη πρόσληψη των οποίων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές, φυτοοιστρογονικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Τα πορτοκάλια, λοιπόν, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα χάρη στη μεγάλη διαθεσιμότητά τους και την απολαυστική γεύση τους. Αυτό το λαμπερό, ζουμερό εσπεριδοειδές είναι γεμάτο βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και ενός υγιούς σώματος.

Το «υπερφρούτο» που μπορεί να αποτρέψει πέτρες στα νεφρά, διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη

Μπορείτε να τρώτε καθημερινά πορτοκάλια;

Αλλά μπορεί κανείς να καταναλώσει υπερβολική ποσότητα πορτοκαλιών; Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πορτοκάλια κάθε μέρα (ή τις περισσότερες μέρες), εξετάζοντας τα οφέλη και τη διατροφική αξία τους, κάποιες προφυλάξεις που ίσως πρέπει να λάβετε υπόψη και τρόπους να απολαμβάνετε αυτό το ζωντανό και γλυκό φρούτο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οφέλη για την υγεία από τα πορτοκάλια

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη της κατανάλωσης πορτοκαλιών.

Μπορεί να αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας πιο εύκολο για το σώμα σας να καταπολεμά τα μικρόβια που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

«Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει το οξειδωτικό στρες», αναφέρει η Alyssa Pacheco, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του The PCOS Nutritionist Alyssa.

Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει 92% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βιταμίνης C και 12% του φυλλικού οξέος, δύο μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία πολλών τύπων ανοσοκυττάρων στο σώμα.

Πέρα από τις ανοσοενισχυτικές ιδιότητες των πορτοκαλιών, περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, συγκεκριμένα ησπεριδίνη, η οποία έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες.

Μια ανασκόπηση του Ιουλίου 2020 στο περιοδικό Antioxidants συζητά πώς η ησπεριδίνη παρουσιάζει ανασταλτική δράση στον ιό SARS, προκαλώντας περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αν η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως διατροφικό μέτρο πρόληψης κατά του ιού COVID-19.

Το «υπερφρούτο» που μπορεί να αποτρέψει πέτρες στα νεφρά, διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη

Το δέρμα σας μπορεί να επουλώνεται γρηγορότερα

Μπορείτε άφοβα να προσθέσετε την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

«Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και στην επούλωση πληγών, ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των ελκών πίεσης», αναφέρει η Pacheco.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που δίνει δομή και ελαστικότητα στο δέρμα και εξαρτάται από τη βιταμίνη C για να λειτουργήσει σωστά.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν έχετε μια πληγή που επουλώνεται, καθώς ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή και η χρήση της βιταμίνης C για την επούλωση του δέρματος μπορεί να μειώσουν τα αποθέματά της αν δεν αναπληρωθούν.

Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;

Μπορεί να έχετε πιο συχνές και εύκολες κενώσεις

Ενώ ο χυμός πορτοκαλιού θα σας παρέχει τα μικροθρεπτικά συστατικά, τις θερμίδες και τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει ένα πορτοκάλι, δεν θα σας προσφέρει τις φυτικές ίνες.

Ένα ολόκληρο μεσαίο πορτοκάλι περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών ή 10% της ημερήσιας πρόσληψης.

Το νερό και οι διαλυτές φυτικές ίνες στα εσπεριδοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, ειδικά αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα εσπεριδοειδή, μαζί με τα μήλα και τα μούρα, αύξησαν τα επίπεδα των μπιφιδοβακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία του εντέρου.

Διατροφική αξία του πορτοκαλιού

Ένα μεσαίου μεγέθους (140 γρ.) πορτοκάλι περιέχει:

  • Θερμίδες: 69
  • Υδατάνθρακες: 18 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 3 γρ.
  • Συνολικά σάκχαρα: 12 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 1 γρ.
  • Λίπος: 0 γρ.
  • Νάτριο: 1,4 mg
  • Βιταμίνη C: 83 mg
  • Φυλλικό οξύ: 47 mcg
  • Θειαμίνη: 0,1 mg

Διαβήτης: Δύο κοινά φρούτα που μπορούν να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα πορτοκάλια έχουν σχεδόν 100% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ισχυρό ανοσοποιητικό: Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη μείωση του οξειδωτικού στρες.
  • Υγιές πεπτικό σύστημα: Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, διευκολύνοντας τις κενώσεις και προάγοντας την υγεία του πεπτικού.
  • Λαμπερό δέρμα & γρηγορότερη επούλωση: Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην υγεία του δέρματος και την ταχύτερη επούλωση πληγών.
  • Καλή καρδιαγγειακή υγεία: Τα φλαβονοειδή και οι φυτικές ίνες των πορτοκαλιών μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Scroll to Top