Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές για ασφαλές ψήσιμο του κρέατος από τον ΕΦΕΤ

κρέας

Την Τσικνοπέμπτη καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος και ο ΕΦΕΤ δίνει συμβουλές προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα και απρόοπτα περιστατικά.

Η Τσικνοπέμπτη που γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, της λεγόμενης Κρεατινής, είναι μέρα που συνοδεύεται από παραδοσιακές παρασκευές κρεάτων στις ψησταριές. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να τρώμε κρέας αυτή την ημέρα, είναι επειδή γίνονται προετοιμασίες για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Πώς πρέπει να ξεπαγώνετε το κρέας – Πρέπει να το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου και για πόσο;

Η λέξη «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη Πέμπτη και γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε ποτέ τις μπριζόλες πριν το μαγείρεμα – Πώς πρέπει να καθαρίσετε το κρέας

Οδηγίες του ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δίνει επτά οδηγίες – συμβουλές προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα και απρόοπτα περιστατικά. Πρόκειται για συμβουλές που αφορούν κατεξοχήν το ψήσιμο των κρεάτων.

  •  Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
  •  Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
  •  Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
  •  Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
  •  Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
  •  Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
  •  Γι’ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Όλο Υγεία

Scroll to Top