Με τη δημοφιλή σειρά του Netflix για τη Belle Gibson να σοκάρει το κοινό, το ενδιαφέρον γύρω από το μηλόξυδο αναζωπυρώνεται, καθώς οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία και σίγουρα δεν εννοούν αυτό που υπονοεί η γκουρού της διατροφής.
Τα οφέλη του μηλόξυδου
Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση το μηλόξυδο είναι γνωστό για την αντιδιαβητική του δράση, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Επιπλέον, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις. Το μηλόξυδο παρουσιάζει επίσης αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική και αντι-ιική δράση, καθιστώντας το χρήσιμο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούμε, όμως, να βασιστούμε σε μια μελέτη και μόνο για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα;
Ο σπόρος των Φαραώ που θωρακίζει το ανοσοποιητικό – Προστατεύει από χοληστερίνη και άνοια
Γιατί γίνεται ντόρος με τη σειρά του Netflix
Η σειρά «Apple Cider Vinegar» βασίζεται στην αυτοαποκαλούμενη Αυστραλή γκουρού της υγείας, Belle Gibson, η οποία εξαπάτησε εκατομμύρια ακόλουθούς της, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θεράπευσε τον καρκίνο του εγκεφάλου της μέσω της υγιεινής διατροφής, της αλλαγής του τρόπου ζωής και της «θετικής σκέψης».
Απέκτησε πιστούς ακολούθους στα social media το 2012, δημοσιεύοντας εικόνες με συνταγές χωρίς γλουτένη, ζάχαρη και ζωικά προϊόντα, ισχυριζόμενη ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Κυκλοφόρησε ένα βιβλίο μαγειρικής και μια εφαρμογή wellness, ισχυριζόμενη ότι θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο δολάρια των εσόδων της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψαν τελικά Αυστραλοί δημοσιογράφοι, δεν είχε ποτέ καρκίνο.
Ο τίτλος της νέας μίνι σειράς των έξι επεισοδίων είναι μια αναφορά σε ένα από τα πολλά «θαυματουργά» προϊόντα που προωθούν οι wellness influencers.
Το μηλόξυδο, για παράδειγμα, λέγεται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Διασημότητες υποστηρίζουν ότι το ξινό αυτό υγρό, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.
Η Victoria Beckham έχει πει στους 32,9 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram ότι καταναλώνει «μερικές κουταλιές» μηλόξυδο «με άδειο στομάχι» κάθε πρωί. Η Jennifer Aniston αποκάλυψε στη Vogue το 2023 ότι πίνει «μηλόξυδο κάθε πρωί πριν από οτιδήποτε άλλο».
Αν και αυτοί οι ισχυρισμοί είναι δελεαστικοί, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν παρατηρηθεί μόνο σε εργαστηριακές δοκιμές και όχι σε ανθρώπους.
Μαγνήσιο: 4 σημάδια ότι έχετε έλλειψη – Πώς να το αναπληρώσετε, σύμφωνα με το Harvard
Τι ισχύει τελικά για το μηλόξυδο; Ποια τα πραγματικά οφέλη
Ας δούμε πραγματικά βάσει μελετών ποια είναι τα οφέλη του μηλόξυδου και αν ισχύουν οι ισχυρισμοί της γκουρού της διατροφής.
Μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια
Το ξύδι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για καθαρισμό και συντήρηση τροφίμων εδώ και αιώνες.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2005 πρότεινε ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο σαλμονέλας, ενός βακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.
Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν μολυσμένα φύλλα ρόκας είτε με ξύδι, χυμό λεμονιού ή έναν συνδυασμό των δύο. Διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός τους μείωσε την ανάπτυξη της σαλμονέλας.
Όμως, δεν συνιστάται να βασίζεται κανείς στο μηλόξυδο για να αποφύγει τροφικές δηλητηριάσεις.
Ο Καθηγητής Gunter Kuhnle, επιστήμονας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε:
«Είναι πιθανό να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα ξίδια, λόγω του οξικού οξέος που σκοτώνει πολλά (αλλά όχι όλα) τα βακτήρια. Είμαι επιφυλακτικός αν αυτό έχει πραγματικά αποτέλεσμα μέσα στο ανθρώπινο σώμα».
Ο Dr. Duane Mellor, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, τόνισε επίσης ότι κάθε ξύδι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί μόνο σε εργαστηριακές δοκιμές και όχι στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα
Ένας από τους πιο συχνούς ισχυρισμούς είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Μελέτη του 2004, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Association of Diabetes, έδειξε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με υδατάνθρακες (όπως πατάτες ή ρύζι) μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης μετά το γεύμα.
Όμως, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η επίδραση αυτή είναι ισχυρότερη σε υγιείς ανθρώπους παρά σε διαβητικούς.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις για κάποια οφέλη, οι μελέτες αυτές είναι μικρής διάρκειας και δεν αρκούν για να επιβεβαιώσουν ένα σαφές αποτέλεσμα.
Κρυολόγημα: Οι 5 τροφές που προτείνει το Harvard για ενίσχυση ανοσοποιητικού και υψηλή ενέργεια
Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Διασημότητες όπως οι Kim Kardashian, Victoria Beckham και Jennifer Aniston υποστηρίζουν ότι το μηλόξυδο βοηθά στη μείωση του βάρους.
Μελέτη του 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση 15 ml μηλόξυδου (2 κουταλιές της σούπας) μαζί με το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν μηλόξυδο έχασαν κατά μέσο όρο 1,3 κιλά περισσότερο από όσους ακολούθησαν μόνο δίαιτα με χαμηλές θερμίδες.
Ωστόσο, κριτικοί αμφισβήτησαν τη μελέτη, καθώς περιλάμβανε μόνο 120 άτομα και διήρκεσε μόλις 12 εβδομάδες.
Ο Dr. Mellor εξήγησε ότι το όφελος αυτό μπορεί να μην είναι μοναδικό για το μηλόξυδο, καθώς οποιοδήποτε ξύδι επιβραδύνει την πέψη, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού.
Το γλυκό τρόφιμο που προστατεύει τον εγκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη και ανακουφίζει το στρες
Δεν θεραπεύει τον καρκίνο
Παρά τις φήμες, το μηλόξυδο δεν θεραπεύει τον καρκίνο.
Ο Dr. Mellor επεσήμανε ότι είναι έως και παράνομο να διαφημίζονται προϊόντα ως αντικαρκινικές θεραπείες αναφέροντας τον νόμο που ισχύει στην Αγγλία, το Cancer Act 1939, που απαγορεύει τέτοιου είδους προωθήσεις.
Δεν ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Παρόλο που υπάρχουν μελέτες σε ζώα που δείχνουν βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Πώς η διατροφή επιταχύνει τη γήρανση: 6 τροφές που πρέπει να αποφύγετε
Μετά από αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες μπορούμε σίγουρα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν οφέλη από το μηλόξυδο όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια.