Το «λαχανικό του Μεσαίωνα» που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη και υποστηρίζει την καρδιά

Το «λαχανικό του Μεσαίωνα» που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη και υποστηρίζει την καρδιά

Ένα λαχανικό που καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα για την πλούσια, γλυκιά γεύση του, το ιδιαίτερο χρώμα του και τα πολλά οφέλη του για την υγεία, θεωρείται το «λαχανικό του Μεσαίωνα», καθώς τότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, ιδιαίτερα ασθενειών που σχετίζονται με την πέψη και το αίμα. Γνωρίζετε ποιο είναι;

«Είμαι 100 ετών και αυτό το λαχανικό είναι το μυστικό της μακροζωίας μου», ισχυρίζεται συνταξιούχος δάσκαλος

Πολλοί άνθρωποι αποκαλούν αυτό το λαχανικό «υπερτροφή» λόγω του πλούσιου διατροφικού του προφίλ. Εκτός από το ότι φέρνει χρώμα στο πιάτο σας, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ποιο είναι το «λαχανικό του Μεσαίωνα» και πώς βοηθά την υγεία

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό εγγενές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο—είναι ένα είδος ριζώδους λαχανικού, που σημαίνει ότι η κύρια βρώσιμη μερίδα είναι η ρίζα που αναπτύσσεται υπόγεια (αν και οι κορυφές τους είναι επίσης βρώσιμες και νόστιμες).

Τα παντζάρια διατίθενται σε πολλά χρώματα, όπως το λευκό και το πορτοκαλί-χρυσό, αλλά το βαθύ μωβ-ροζ είδος είναι η πιο κοινή ποικιλία.

Οφέλη του παντζαριού για την υγεία

  1. Μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας
  2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
  3. Βελτιώνει την πέψη
  4. Βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου

1. Μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας

«Τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας», σημειώνει η Ashlee Bobrick, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (δηλαδή, επιβλαβή μόρια) που διαφορετικά θα βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν επίσης τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Μερικά από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά στο παντζάρι είναι οι βεταλαΐνες. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές που δίνουν στα παντζάρια το κόκκινο χρώμα τους. Στο σώμα, δρούν ως φυσικό αντιοξειδωτικό, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Ο κόκκινος χυμός που μειώνει την πίεση και βελτιώνει την ικανότητα άσκησης σε άτομα με ΧΑΠ

2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Όσον αφορά τις υγιεινές για την καρδιά τροφές, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με τα παντζάρια. Το λαχανικό ρίζας είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας.

«Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και σας βοηθά να παραμείνετε ενεργοί για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ενώ ασκείστε», προσθέτει η Bobrick. Επιπλέον, τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

3. Βελτιώνει την πέψη

Οι ίνες των παντζαριών είναι επίσης ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την υγιή πέψη. Συγκεκριμένα, αυτή η ίνα προσθέτει όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευσή τους. Βοηθά επίσης στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου, σύμφωνα με την Bobrick.

4. Βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου

Όπως αναφέρθηκε, τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα και βεταλαΐνες, δύο θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Bobrick.

Και οι δύο ενώσεις βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, η οποία υποστηρίζει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συνολικής εγκεφαλικής λειτουργίας. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Η υπερτροφή που μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τη σεξουαλική ορμή

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε παντζάρια

Όταν αγοράζετε παντζάρια, επιλέξτε αυτά χωρίς ατέλειες ή αποχρωματισμούς. Αναζητήστε αυτά με σφριγηλό δέρμα και ζωηρά πράσινα φύλλα. Τα μικρά ή μεσαία παντζάρια είναι τα καλύτερα, καθώς οι μεγαλύτερες ποικιλίες τείνουν να είναι σκληρές.

Πηγές: NIH(1), NIH(2), Hypertension, Molecules, Food Science & Nutrition

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top