Θέλετε να απολαμβάνετε το μαρούλι σας χωρίς υπολείμματα βρωμιάς και παρασιτοκτόνων; Υπάρχει ένας απλός τρόπος να το καθαρίσετε σωστά, αφαιρώντας ρύπους και χημικές ουσίες, ώστε να το καταναλώνετε με ασφάλεια και φρεσκάδα.
Μαρούλι: Το σούπερ λαχανικό που βελτιώνει τη μνήμη, βοηθάει στο αδυνάτισμα και χτίζει γερά οστά
Πώς πλένουμε το μαρούλι για να αποφύγουμε τη βρωμιά;
Ξεκινήστε αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα που δεν είναι σε καλή κατάσταση.
«Ξεκολλήστε οποιαδήποτε μαραμένα ή φθαρμένα εξωτερικά φύλλα, καθώς είναι πιο εκτεθειμένα σε μολυσματικούς παράγοντες», επισημαίνει η Debbie Petitpain, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics.
- Για μαρούλι με ώριμα φύλλα: Διαχωρίστε κάθε φύλλο από τον πυρήνα ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε πιο εύκολα τη βρωμιά και τα υπολείμματα.
- Για ολόκληρο κεφάλι μαρουλιού: Κόψτε το σε μισά ή τέταρτα για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό και να καθαριστεί καλύτερα.
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο:
- Τοποθετήστε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό
- Τρίψτε απαλά με τα χέρια σας για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τα σωματίδια, συμβουλεύει η Petitpain
Το αιγυπτιακό λαχανικό που ενισχύει τα μάτια και τα οστά και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος
Σχολαστικός καθαρισμός
Αν θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί:
- Γεμίστε ένα μπολ με κρύο νερό και προσθέστε τα φύλλα μαρουλιού
- Βυθίστε τα πλήρως και ανακατέψτε απαλά για μερικά λεπτά, ώστε η βρωμιά να αποκολληθεί και να κατακαθίσει στον πάτο του μπολ
- Βγάλτε τα φύλλα και τοποθετήστε τα σε ένα καθαρό μπολ ή επιφάνεια κοπής. Μην τα ξαναβάλετε στο ίδιο νερό για να μην επαναμολυνθούν
Μαρούλι: Ο έξυπνος τρόπος να το αποθηκεύσετε για να διατηρηθεί φρέσκο
Βαθύς καθαρισμός με ξύδι
Αν θέλετε μια ακόμα πιο βαθιά απολύμανση:
- Γεμίστε ένα μπολ με νερό και προσθέστε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι ανά τέσσερα φλιτζάνια νερό
- Μουλιάστε το μαρούλι για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά
- Το ξύδι βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων
- Μετά το μούλιασμα, ξεπλύνετε καλά τα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τη γεύση του ξυδιού
Ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσετε το μαρούλι
Για να αφαιρέσετε το νερό:
- Χρησιμοποιήστε σαλατιέρα με περιστροφή
- Εναλλακτικά, στεγνώστε τα φύλλα με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα.
«Το σωστό στέγνωμα αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και διατηρεί το μαρούλι τραγανό», εξηγεί η Petitpain.
Πώς αποθηκεύουμε το μαρούλι
Τυλίξτε το μαρούλι σε καθαρό χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε το σε κλειστή σακούλα ή αεροστεγές δοχείο για να μην μαραθεί.
«Λαχανικά που πλένονται και τοποθετούνται ξανά στο ψυγείο χωρίς να έχουν στεγνώσει ενδέχεται να αναπτύξουν μούχλα ή να χαλάσουν πιο γρήγορα λόγω της αυξημένης υγρασίας», επισημαίνει ο Dr. Don Schaffner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μέλος του Institute of Food Technologists’ Food Microbiology Division.
«Η χρήση σαλατιέρας με περιστροφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να στεγνώσετε το μαρούλι σας».
Πρέπει να ξεπλένετε το προπλυμένο μαρούλι;
«Αν αγοράζετε σακούλες με τρεις φορές πλυμένο μαρούλι, οι ειδικοί συνιστούν να μην το πλένετε ξανά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να το μολύνετε εκ νέου από την κουζίνα σας», αναφέρει ο Schaffner.
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο μαρούλι
Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φρεσκάδα:
- Όταν αγοράζετε ολόκληρο κεφάλι μαρουλιού, προτιμήστε αυτά που είναι συμπαγή, χωρίς φθορές ή μαλακά σημεία
- Αν επιλέγετε συσκευασμένο μαρούλι, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και προσπαθήστε να δείτε αν το περιεχόμενο φαίνεται φρέσκο μέσα από τη συσκευασία