Πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να πετάμε τις ώριμες μπανάνες όταν αρχίσουν να μαυρίζουν. Ωστόσο, ένας ειδικός στα φρέσκα προϊόντα εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το εξωτικό φρούτο.
Ο Joe Clark αποκαλύπτει ότι οι ώριμες μπανάνες που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν μπορούν να μετατραπούν σε πεντανόστιμα γλυκά, ενώ οι φλούδες τους μπορούν να ωφελήσουν τον κήπο σας με έναν απρόσμενο τρόπο.
Ο ειδικός, που μοιράζεται διαδικτυακούς οδηγούς για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok για να δώσει τις συμβουλές του σχετικά με τις μπανάνες.
Αξιοποιήστε τις υπερώριμες μπανάνες και τις φλούδες τους
Κρατώντας αρκετές μπανάνες που είχαν αρχίσει να μαυρίζουν, ο Joe δήλωσε: «Την επόμενη φορά που οι μπανάνες σας θα μοιάζουν έτσι, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα γρήγορο γλύκισμα για εσάς και τα φυτά σας». Ο Joe εξήγησε ότι «πολλές φορές οι παλιές μπανάνες απλώς πετιούνται, κάτι που είναι πραγματικά κρίμα, καθώς έχουν τόσες πολλές χρήσεις».
Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;
Συνταγή για zero-waste cinnamon buns
Αρχικά, ο Joe ξεφλούδισε τις μπανάνες, αφήνοντας τις φλούδες στην άκρη για αργότερα και πολτοποίησε το φρούτο σε ένα μπολ. Πρόσθεσε καστανή ζάχαρη και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
«Ανοίξτε τη ζύμη [με έναν πλάστη σε επίπεδη επιφάνεια] μέχρι να έχει πάχος περίπου 1 εκ., απλώστε λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε κανέλα. Στη συνέχεια, κόψτε και τυλίξτε τα σε ρολά και ψήστε στους 190°C για περίπου 25 λεπτά», πρόσθεσε. «Έτσι θα έχετε τα πιο νόστιμα zero-waste μπισκοτάκια με μπανάνα και κανέλα, που είναι πραγματικά εκπληκτικά».
Ο Joe συμβούλευσε: «Η ζύμη μπορεί να είναι εξαιρετικά κολλώδης, γι’ αυτό προσθέστε αλεύρι στην επιφάνειά σας και στον πλάστη σας, ενώ μπορείτε να βρέξετε τα χέρια σας για να αποφύγετε να κολλήσει παντού. Για κάθε 150 γρ. μπανάνας χρησιμοποιώ 110 γρ. αλεύρι και 1 κούπα καστανή ζάχαρη».
Αρτηριακή πίεση: Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα για να τη μειώσετε 10%
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οφέλη για τον κήπο σας
Τι γίνεται όμως με τις φλούδες; «Ψήστε τις ταυτόχρονα με τα γλυκά για να εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια», πρότεινε ο Joe. Αφού ψήθηκαν, πρόσθεσε τις φλούδες σε μια σακούλα και τις συνέθλιψε με τον πλάστη μέχρι να γίνουν σκόνη. «Αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό για τα φυτά σας», τόνισε.
«Οι φλούδες μπανάνας είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που αγαπούν τα φυτά μας. Μετατρέποντάς τις σε σκόνη, αποφεύγουμε τις μύγες στο χώμα και παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, σε σύγκριση με το γνωστό “νερό μπανάνας” που έχουμε δει όλοι στο διαδίκτυο», ανέφερε ο Joe.
Εμπνευσμένες ιδέες από το TikTok
Ένας χρήστης του TikTok σχολίασε: «Παίρνω τις φλούδες μπανάνας και τις μουλιάζω σε ζεστό νερό για 2 έως 24 ώρες. Χωρίς κανόνες. Στη συνέχεια, ποτίζω τα φυτά μου με αυτό το νερό. Εκπληκτικό λίπασμα!»
Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύετε τις μπανάνες για να διαρκούν περισσότερο
Ένας άλλος πάλι μοιράστηκε μια ακόμη ιδέα: «Βάζω τις ώριμες μπανάνες στην κατάψυξη και όποτε θέλω κάτι γλυκό, τις μετατρέπω σε banana bread».