Δέκα ερωτήσεις αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό «τοξικό» χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να βλάψει την ψυχική υγεία των αγαπημένων σας. Κάντε το τεστ ψυχολογίας να μάθετε ποιο είναι και αν έχετε… τοξική θετικότητα.
Το να λέτε στους ανθρώπους να βλέπουν και να σκέφτονται τα θετικά, να χαμογελούν ή ακόμα και να επιμένετε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα» μπορεί να βλάπτει άθελά σας την ψυχική υγεία των γύρω σας. Οι ψυχολόγοι έχουν ονομάσει αυτό το φαινόμενο «τοξική θετικότητα» και προειδοποιούν ότι αυτό το χαρακτηριστικό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Το ψυχολογικό τεστ που αποκαλύπτει αν μπορείτε να «διαβάσετε» το μυαλό των άλλων
Τι είναι η τοξική θετικότητα και το τεστ που αποκαλύπτει αν την έχετε
Η Δρ. Christine Schneider, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Cambridge, εξήγησε ότι η «τοξική» νοοτροπία περιλαμβάνει την αντίληψη κάθε αρνητικού συναισθήματος ως ανεπιθύμητου ή απαράδεκτου. «Η τοξική θετικότητα αγνοεί την πραγματικότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Μας λέει ότι πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να αποφεύγουμε τα δύσκολα συναισθήματα, κάτι που οδηγεί μόνο σε συναισθηματική καταστολή και αποσύνδεση», είπε σύμφωνα με το Daily Mail.
Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος προσποιείται πως είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις και σημάδια. Παρακάτω θα βρείτε ένα τεστ το οποίο εντοπίζει το τοξικό αυτό χαρακτηριστικό στις απαντήσεις σας μέσα σε μόνο 10 ερωτήσεις. Το απλό κουίζ σας ζητά να επιλέξετε από μια σειρά δηλώσεων αν περιγράφουν ή δεν περιγράφουν τη συμπεριφορά σας.
Όσο περισσότερες δηλώσεις αισθάνεστε ότι «σίγουρα» ευθυγραμμίζονται με τον χαρακτήρα σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε χαρακτηριστικά της τοξικής θετικότητας. Οι δηλώσεις περιλαμβάνουν «Κρύβω ή καλύπτω τα αρνητικά μου συναισθήματα», «Ελαχιστοποιώ τις αρνητικές μου εμπειρίες με “αισιόδοξες” δηλώσεις ή αποσπάσματα» και «Παραμερίζω δύσκολα ζητήματα με δηλώσεις του τύπου “έτσι είναι τα πράγματα”».
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν τοξική θετικότητα
Το τεστ των τριών λεπτών βασίζεται στο έργο της Αμερικανής Δρ. Jamie Zuckerman, ψυχολόγου με έδρα τη Φιλαδέλφεια, η οποία εντόπισε και ποσοτικοποίησε τα σημάδια της τοξικής θετικότητας. Ωστόσο, οι δημιουργοί του κουίζ τονίζουν ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ακριβή αξιολόγηση, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.
Η Δρ. Schneider έχει επίσης επισημάνει τέσσερα σημάδια που είναι άμεσα προειδοποιητικά σημάδια τοξικής θετικότητας. Πρώτον, η απόρριψη των συναισθημάτων κάποιου με φράσεις του τύπου «θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα» ή «απλά μείνε θετικός και θα περάσει», που μπορεί να ακυρώσει τα συναισθήματα και τον πραγματικό πόνο, είπε.
Το να αποφύγετε δύσκολες συζητήσεις ή το να απομακρύνεστε από την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων θα μπορούσε επίσης να είναι ένα χαρακτηριστικό. Αντίστοιχα, το να αισθάνεστε ένοχοι ή ντροπή για την εμπειρία φυσιολογικών συναισθημάτων όπως η λύπη, η απογοήτευση ή ο θυμός και η πίεση προς τους άλλους να παραμείνουν θετικοί χωρίς να αναγνωρίζουν τις πραγματικές τους δυσκολίες είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.
Ωστόσο, η Δρ. Schneider τόνισε ότι κάποια αισιοδοξία μπορεί να είναι υγιής. Για παράδειγμα, όσοι έχουν θετική άποψη θα αναγνωρίζουν ακόμα ότι οι άνθρωποι έχουν αρνητικά συναισθήματα και προκλήσεις, αλλά δεν θα αρνηθούν ή θα απορρίψουν τα συναισθήματα. Ωστόσο, η θετικότητα γίνεται τοξική όταν αναγκάζει κάποιον να καταστείλει τα αρνητικά συναισθήματα.
Τεστ: Τα 10 σημάδια που αποκαλύπτουν αν είστε «τοξικά» θετικοί
Έχετε κάποιο από τα χαρακτηριστικά της τοξικής θετικότητας; Απαντήστε «όχι εγώ», «με περιγράφει κάπως» ή «σίγουρα εγώ», στις ακόλουθες δηλώσεις για να το μάθετε.
- Παραμερίζω τα δύσκολα ζητήματα με δηλώσεις του τύπου «τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα».
- Όταν κάποιος αισθάνεται άσχημα, τον ενθαρρύνω λέγοντάς του πράγματα όπως «θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα».
- Ελαχιστοποιώ τις αρνητικές μου εμπειρίες με «αισιόδοξες» δηλώσεις.
- Κρύβω ή καλύπτω τα αρνητικά μου συναισθήματα.
- Προσπαθώ να «συνεχίσω» απορρίπτοντας τα αρνητικά μου συναισθήματα.
- Η εμπειρία μου λέει ότι το να δίνεις χώρο στην αρνητικότητα σε ρίχνει ακόμα περισσότερο.
- Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που εστιάζουν πάρα πολύ στα προβλήματά τους αντί να παραμένουν απλώς θετικοί είναι πιθανό να μπουν σε κατάθλιψη.
- Προσποιούμαι ότι είμαι χαρούμενος ακόμα και όταν δεν είμαι.
- Συχνά αισθάνομαι ένοχος που νιώθω λυπημένος.
- Αναγκάζω τον εαυτό μου να είναι χαρούμενος και να εστιάζει στα θετικά.
«Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες, άγχος, εξουθένωση, ακόμη και προβλήματα στη σωματική μας υγεία. Μπορεί επίσης να μας εμποδίσει να θεραπευτούμε, καθώς τα ανεπίλυτα συναισθήματα τείνουν να εκδηλώνονται με ανθυγιεινούς τρόπους», προειδοποίησε η Δρ. Schneider.
«Στην κουλτούρα μας, συχνά εξισώνουμε τη θετικότητα με τη δύναμη και την ανθεκτικότητα, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η αληθινή ανθεκτικότητα προέρχεται από την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε και να επεξεργαζόμαστε δύσκολα συναισθήματα, όχι να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.
Πώς να βγείτε από τον φαύλο κύκλο της τοξικής θετικότητας
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να απελευθερωθούμε από αυτόν τον εξαιρετικά αρνητικό κύκλο. Το πρώτο βήμα, είπε, είναι απλώς να αναγνωρίσετε τα δικά σας συναισθήματα και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κατανοήσει και να επεξεργαστεί τυχόν αρνητικά συναισθήματα. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα γιατί μόνο αφού έχετε αναγνωρίσει και ονομάσει τα δικά σας συναισθήματα θα μπορέσετε να θεραπευτείτε, εξήγησε.
«Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και δεν σας κάνουν αδύναμους. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσετε σύνδεση». Η Δρ. Schneider εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μιλώντας σε φίλους και συγγενείς για αυτό που περνάτε. Προειδοποίησε ότι με το να μην μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε, θα μπορούσε απλώς να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης και να «τροφοδοτήσει την τοξική θετικότητα».
Το ψυχολογικό τεστ που αποκαλύπτει αν μπορείτε να «διαβάσετε» το μυαλό των άλλων
Η Δρ. Schneider προτείνει επίσης στους ανθρώπους να θέτουν όρια εάν παρατηρήσουν ότι κάποιος θέτει μια «αποκλειστική ατζέντα θετικότητας» και να ανακατευθύνουν τη συζήτηση για να προστατεύσουν τα δικά τους συναισθήματα. «Αμφισβητήστε την αφήγηση. Αγκαλιάστε την ευαλωτότητα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την ελευθερία να νιώθει, γιατί η πραγματική συναισθηματική ανάπτυξη προέρχεται από το να είστε αυθεντικοί, όχι τέλειοι», είπε.
Πηγές: Daily Mail, ResearchGate