Έλλειψη βιταμινών: Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι έχετε – Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Έλλειψη βιταμινών: Αιμορραγία στα ούλα, έλκη και άλλα 6 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η έλλειψη βιταμινών περιλαμβάνει συμπτώματα όπως εύθραυστα μαλλιά και νύχια, στοματικά έλκη, τριχόπτωση, φολιδωτά δερματικά σημάδια και πολλά άλλα. Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα.

Μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή έχει πολλά οφέλη. Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα με έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα ή ακόμα και σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Με ποια κοινά φάρμακα δεν πρέπει να το παίρνετε μαζί

Αυτά τα συμπτώματα είναι ο τρόπος του σώματός σας να επικοινωνήσει πιθανές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων. Μάθετε για 8 κοινά σημάδια έλλειψης βιταμινών και μετάλλων και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Έλλειψη βιταμινών: 8 συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

  1. Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
  2. Στοματικά έλκη ή ρωγμές στις γωνίες του στόματος
  3. Αιμορραγία στα ούλα
  4. Κακή νυχτερινή όραση και λευκές αναπτύξεις στα μάτια
  5. Φολιδωτά σημεία στο δέρμα και πιτυρίδα
  6. Τριχόπτωση
  7. Κόκκινα ή λευκά εξογκώματα στο δέρμα
  8. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

1. Εύθραυστα μαλλιά και νύχια

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι κάπως σπάνια, αλλά όταν εμφανίζεται, ευθραυστότητα, αραίωση ή σπάσιμο των μαλλιών και των νυχιών είναι μερικά από τα πιο αισθητά συμπτώματα.

Επίσης, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντισπασμωδικών φαρμάκων είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Η κατανάλωση ωμού ασπραδιού αυγού μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπάρκεια βιοτίνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμά ασπράδια αυγών περιέχουν αβιδίνη, μια πρωτεΐνη που συνδέεται με τη βιοτίνη και μπορεί να μειώσει την απορρόφησή της.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη περιλαμβάνουν αυγά, συκώτι, ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες, μαγιά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπανάνες.

Οι ενήλικες με εύθραυστα μαλλιά ή νύχια μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν ένα συμπλήρωμα που παρέχει περίπου 30 μικρογραμμάρια βιοτίνης την ημέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα.

2. Στοματικά έλκη ή ρωγμές στις γωνίες του στόματος

Οι ουλές μέσα και γύρω από το στόμα μπορεί εν μέρει να συνδέονται με την ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων. Για παράδειγμα, οι άφθες, ένας τύπος στοματικού έλκους, είναι συχνά το αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου ή βιταμινών Β.

Βιταμίνες: Η καλύτερη στιγμή της ημέρας να τις πάρετε για μέγιστα οφέλη, σύμφωνα με ειδικό

Σε μια μικρή παλαιότερη μελέτη, περίπου το 28% των ασθενών με επαναλαμβανόμενα στοματικά έλκη είχαν ανεπάρκεια σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) ή συνδυασμό των βιταμινών. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των στοματικών ελκών που επαναλαμβάνονται και των ελλείψεων σε αυτές τις τρεις βιταμίνες.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Καλές πηγές θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και πυριδοξίνης περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, τα αμυλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση των ιατρικών σας αναγκών.

Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν έχετε ανεπάρκειες βιταμινών ή μετάλλων. Εάν ναι, μπορεί να συστήσει την προσθήκη ή την αύξηση της διαιτητικής ποσότητας ορισμένων τροφών ή την έναρξη συμπληρωμάτων. Πιθανότατα θα σας παρακολουθεί για να δει εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

3. Αιμορραγία στα ούλα

Μερικές φορές μια σκληρή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών είναι η ρίζα της αιμορραγίας των ούλων, αλλά μια διατροφή που στερείται βιταμίνης C μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην ανοσία, ενώ δρα και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

Το σώμα δεν παράγει τη βιταμίνη C από μόνο του, επομένως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα είναι μέσω της διατροφής. Οι ανεπάρκειες βιταμίνης C είναι σπάνιες σε άτομα που καταναλώνουν αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν τρώνε αρκετά κάθε μέρα.

Η κατανάλωση πολύ λίγης βιταμίνης C μέσω των διατροφικών  επιλογών για μεγάλες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας, όπως η αιμορραγία των ούλων και η απώλεια δοντιών. Μια άλλη σοβαρή συνέπεια της σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, το οποίο καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνει τους μύες και τα οστά και σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ληθαργικοί.

Άλλα κοινά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C περιλαμβάνουν εύκολους μώλωπες, αργή επούλωση πληγών, ξηρό δέρμα, το οποίο μπορεί να γίνει φολιδωτό, και συχνές ρινορραγίες. Για να καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη C, είναι σημαντικό να τρώτε τουλάχιστον 1,5-2 φλιτζάνια φρούτα και 2-3 φλιτζάνια λαχανικά κάθε μέρα.

4. Κακή νυχτερινή όραση και λευκές αναπτύξεις στα μάτια

Ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α συνδέεται συχνά με μια κατάσταση γνωστή ως νυχτερινή τύφλωση, η οποία μειώνει την ικανότητά σας να βλέπετε σε χαμηλό φως ή σκοτάδι.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ροδοψίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού που σας βοηθά να βλέπετε τη νύχτα. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νυχτερινή τύφλωση μπορεί να εξελιχθεί σε ξηροφθαλμία, μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή σας και τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

Καρκίνος του δέρματος: Τα χαμηλά επίπεδα μιας κοινής βιταμίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο – Πώς θα προστατευθούμε

Ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα της ξηροφθαλμίας είναι οι κηλίδες Bitot, οι οποίες είναι ελαφρώς αυξημένες, αφρώδεις, λευκές αναπτύξεις που εμφανίζονται στον επιπεφυκότα ή στο λευκό μέρος των ματιών. Οι κηλίδες Biotot μπορεί να βελτιωθούν εντός 2 εβδομάδων από τη θεραπεία με υψηλή δόση βιταμίνης Α, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ιατρό πριν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Εάν υποψιάζεστε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Α είναι ανεπαρκής, μπορείτε να σκεφτείτε να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως συκώτι, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, σκούρα φυλλώδη πράσινα και λαχανικά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα.

Αν δεν διαγνωστεί με ανεπάρκεια, συνήθως συνιστάται να αποφεύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να συσσωρευτεί στα αποθέματα λίπους του σώματος και να οδηγήσει σε τοξικότητα.

Τα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης Α μπορεί να είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, ερεθισμό του δέρματος, πόνο στις αρθρώσεις και στα οστά και σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και κώμα ή θάνατο.

5. Φολιδωτά σημεία στο δέρμα και πιτυρίδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα είναι μέρος της ίδιας ομάδας δερματικών διαταραχών που επηρεάζουν τις περιοχές του σώματός σας που παράγουν λάδι. Και τα δύο περιλαμβάνουν φαγούρα, ξεφλούδισμα του δέρματος. Η πιτυρίδα περιορίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.

Η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των δερματικών διαταραχών είναι υψηλότερη κατά τους πρώτους 3 μήνες της ζωής, κατά την εφηβεία και στη μέση της ενηλικίωσης. Μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι πολύ συχνές. Έως και το 42% των βρεφών και το 50% των ενηλίκων μπορεί να εμφανίσουν πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σε ένα σημείο ή στο άλλο.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Ένα από τα οποία είναι μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6) στο αίμα μπορεί να παίζουν ρόλο.

Αν και η σχέση μεταξύ μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και αυτών των δερματικών παθήσεων δεν είναι πλήρως κατανοητή, τα άτομα με πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταναλώσουν περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Για να επιβεβαιώσετε εάν έχετε ανεπάρκεια, μπορείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας γράψει εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα βιταμινών σας. Τροφές πλούσιες σε ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη περιλαμβάνουν πουλερικά, κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, βρώμη, ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά.

6. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, έως και το 50% των ενηλίκων ανδρών αναφέρουν απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μια διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης.

  • Σίδηρος: Αυτό το μέταλλο εμπλέκεται στη σύνθεση του DNA, συμπεριλαμβανομένου του DNA που υπάρχει στα
    ωοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής. Πολύ λίγος σίδηρος μπορεί να κάνει τα μαλλιά να σταματήσουν να αναπτύσσονται ή να πέσουν.
  • Λινολεϊκό οξύ (LA) και α-λινολενικό οξύ (ALA): Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μαλλιών.
  • Νιασίνη (βιταμίνη Β3): Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Η αλωπεκία, μια κατάσταση κατά την οποία τα μαλλιά πέφτουν σε ορισμένα σημεία, είναι ένα πιθανό σύμπτωμα ανεπάρκειας νιασίνης.
  • Βιοτίνη (βιταμίνη Β7): Η βιοτίνη είναι μια άλλη βιταμίνη Β που όταν είναι σε έλλειψη μπορεί να συνδέεται με απώλεια μαλλιών.

Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές σιδήρου.

Τροφές πλούσιες σε νιασίνη περιλαμβάνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυλλώδη λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι επίσης πλούσιες σε βιοτίνη, η οποία βρίσκεται επίσης στα αυγά και στο συκώτι.

Τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε LA, ενώ τα καρύδια, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και οι ξηροί καρποί σόγιας είναι πλούσια σε ALA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων χωρίς ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση, αντί να τη βοηθήσει. Για παράδειγμα, το υπερβολικό σελήνιο και η βιταμίνη Α, θρεπτικά συστατικά που προστίθενται συχνά στα συμπληρώματα ανάπτυξης μαλλιών, έχουν συνδεθεί και τα δύο με την τριχόπτωση.

Εκτός εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει μια ανεπάρκεια, είναι πιθανό να προτιμήσετε δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντί για συμπληρώματα, αλλά είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με έναν επαγγελματία πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

7. Κόκκινα ή λευκά εξογκώματα στο δέρμα

Η Keratosis pilaris είναι μια πάθηση που προκαλεί την εμφάνιση εξογκωμάτων που μοιάζουν με ανατρίχιασμα στα μάγουλα, τα χέρια, τους μηρούς ή τους γλουτούς. Αυτά τα μικρά εξογκώματα μπορεί επίσης να συνοδεύονται από τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία και εξαφανίζεται φυσικά  στην ενήλικη ζωή.

Η αιτία αυτών των μικρών εξογκωμάτων δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν όταν παράγεται πάρα πολύ κερατίνη στους θύλακες των τριχών. Αυτό δημιουργεί κόκκινα ή λευκά αυξημένα εξογκώματα στο δέρμα.

Η Keratosis pilaris μπορεί να έχει ένα γενετικό συστατικό, που σημαίνει ότι ένα άτομο είναι πιο πιθανό να το έχει εάν το έχει ένα μέλος της οικογένειας. Ωστόσο, έχει επίσης παρατηρηθεί σε άτομα με δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνες Α και C.

Μακροζωία: Το λαχανικό της θάλασσας με τις εννιά βιταμίνες που μας προσθέτει χρόνια – Οι Ιάπωνες το αγαπούν

Έτσι, εκτός από τις παραδοσιακές θεραπείες με φαρμακευτικές κρέμες, τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μιλήσουν με έναν ιατρό για την προσθήκη τροφών πλούσιες σε βιταμίνες Α και C στη διατροφή τους. Αυτές περιλαμβάνουν συκώτι, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, λαχανικά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και φρούτα.

8. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, επίσης γνωστό ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια πάθηση των νεύρων που προκαλεί δυσάρεστες ή άβολες αισθήσεις στα πόδια, καθώς και μια ακαταμάχητη επιθυμία να τα μετακινήσετε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει έως και το 10% των Αμερικανών, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επιθυμία για κίνηση φαίνεται να εντείνεται όταν χαλαρώνουν ή προσπαθούν να κοιμηθούν.

Αν και οι ακριβείς αιτίες του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητές, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων του και των επιπέδων σιδήρου στο αίμα. Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες συνδέουν τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου στο αίμα με αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Σημειώνουν επίσης ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα σιδήρου των γυναικών τείνουν να πέφτουν. Η συμπλήρωση σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, ειδικά σε άτομα με διαγνωσμένη ανεπάρκεια σιδήρου. Ωστόσο, η έρευνα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη σχετικά με τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων για τη διαχείριση του συνδρόμου.

Δεδομένου ότι η υψηλότερη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με την αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως. επωφελής.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να συνδυάζετε αυτά τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου. Η χρήση σκευών μαγειρικές όπως κατσαρόλες και τηγάνια από χυτοσίδηρο και η αποφυγή τσαγιού ή καφέ στα γεύματα μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου.

Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι η περιττή λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, επομένως είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί εάν σκέφτεστε τη λήψη συμπληρωμάτων. Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας πριν πάρετε συμπληρώματα.

Βιταμίνη B12: Το σύμπτωμα στο πόδι που δείχνει έλλειψη – Ποια κοινά φάρμακα τη μειώνουν

Τέλος, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να παίζει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top