Μακροζωία: Η Νο1 τροφή στο πρωινό που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Μακροζωία: Η Νο1 τροφή στο πρωινό που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένα υγιεινό πρωινό βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στη μνήμη και την εστίαση. Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που καταναλώνεται συχνά στο πρωινό μπορεί να προάγει και τη μακροζωία.

Η τακτική κατανάλωση πρωινού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας, σύμφωνα με το UC Davis Health.

Η Νο1 υπερτροφή που πρέπει να τρώτε πάντα στο πρωινό, σύμφωνα με ειδικό

Μάλιστα, μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της βρώμης στην υγεία δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Στις δοκιμές μιας πρόσφατης μελέτης του American Journal of Lifestyle Medicine συμπεριλήφθηκε μια γυναίκα 105 ετών. Ένα κομμάτι της καθημερινής της ρουτίνας ήταν η κατανάλωση βρώμης, σύμφωνα με τον Δρ. Mike Sevilla, οικογενειακό γιατρό στο Salem Family Care του Οχάιο.

«Θυμάμαι επίσης μια μελέτη πριν από περίπου 10 χρόνια στο Journal of the American Medical Association, στην οποία οι συμμετέχοντες συμπεριέλαβαν πλιγούρι βρώμης στη διατροφή τους. Η μελέτη αποκάλυψε μείωση του πρόωρου θανάτου σε όσους έτρωγαν τακτικά πλιγούρι βρώμης», σχολίασε ο γιατρός στο Fox News Digital.

Πρωινό: Τα οφέλη του πλιγουριού βρώμης για την υγεία

Το πλιγούρι βρώμης είναι εύκολο στην προετοιμασία, φθηνό και προσαρμόσιμο στα προσωπικά γούστα. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να προσθέσετε συστατικά όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών και μπαχαρικά.

Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο

Τα οφέλη που έχει η βρώμη για την υγεία έχουν να κάνουν με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

«Πιστεύουμε ότι οι μηχανισμοί αυτοί σχετίζονται με τη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο σώμα και τον καλύτερο έλεγχο της ινσουλίνης στο σύστημα, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», εξήγησε ο Δρ. Sevilla.

Το καλύτερο πρωινό ρόφημα για την ενίσχυση του μεταβολισμού, σύμφωνα με ειδικούς – Βοηθά στον διαβήτη και την καρδιά

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπλέον, το αγαπημένο πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα κρυολογήματα και τις αναπνευστικές ιώσεις του χειμώνα. «Αυτό συμβαίνει επειδή μέταλλα όπως το σελήνιο και ο χαλκός ενισχύουν τα λευκά αιμοσφαίρια, έναν τύπο κυττάρου που καταπολεμά τις ασθένειες και τις λοιμώξεις», σύμφωνα με το Health Reporter.

Τα συστατικά της βρώμης μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και να καταπολεμήσουν τα παθογόνα και τα ανεπιθύμητα βακτήρια, να αφαιρέσουν ξένες ουσίες και να αποτρέψουν μακροχρόνιες ασθένειες.

Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Το πλιγούρι βρώμης δεν είναι μόνο ένα χορταστικό πρωινό, αλλά και ωφέλιμο για το έντερο. «Αποτελεί μια φανταστική πηγή διαλυτών ινών», δήλωσε στο Fox News Digital η Brittany Kingry, διαιτολόγος και διευθύντρια διαιτολογίας για το CoreLife Novant Health στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας και συμπλήρωσε:

«Περιέχει β-γλυκάνες, οι οποίες είναι μια μορφή διαλυτών ινών που διαλύονται στο νερό και μετατρέπονται σε μια παχύρρευστη ουσία που μοιάζει με γέλη στο έντερο. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, αυξάνει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο και θα βοηθά στη μειωμένη απόκριση της γλυκόζης στο αίμα καθώς και στους χρόνους απόκρισης στην ινσουλίνη».

Επιπλέον, το πλιγούρι βρώμης είναι απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτο με πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε πλιγούρι βρώμης για πρωινό

Όμως, αν και είναι μια επιλογή πρωινού με πολλά διατροφικά πλεονεκτήματα, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Ενώ το πλιγούρι βρώμης έχει εξαιρετικά οφέλη και είναι γεμάτο φυτικές ίνες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα και το είδος της βρώμης που ενσωματώνουμε στη διατροφή μας», προειδοποίησε η Kingry. Για καλύτερη ισορροπία των ομάδων τροφίμων, η ειδικός συνέστησε να προσθέσετε λίγη πρωτεΐνη στο μενού του πρωινού σας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν το τρώμε μόνο του, αλλά το συνδυάζουμε με πρωτεΐνη για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, σκόνη πρωτεΐνης ή βούτυρο ξηρών καρπών», πρότεινε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι εάν ένα άτομο έχει διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλής ποσότητας υδατανθράκων. «Τα άτομα αυτά μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από ένα πρωινό με επίκεντρο την πρωτεΐνη και μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης στο πλάι, αν το επιθυμούν», ανέφερε.

Τι συμβαίνει με την χοληστερίνη όταν παραλείπετε το πρωινό – Από τι κινδυνεύετε

Τέλος, επεσήμανε ότι χρειάζεται προσοχή κατά την αγορά τέτοιων προϊόντων, καθώς πολλές επιλογές περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης. «Πάντα προτείνεται η αγορά απλής βρώμης για τον περιορισμό της περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Επίσης, ενώ η βρώμη είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, ορισμένες προϊόντα μπορεί να περιέχουν».

Όλο Υγεία

Scroll to Top