Ο καφές μας ξυπνάει, μας τονώνει και μας βοηθά να βγάλουμε τη μέρα! Θέλετε να δοκιμάσετε μια υγιεινή εκδοχή του καφέ; Αν ναι, προσθέστε αυτά τα 7 μπαχαρικά για επιπλέον γεύση και υγεία.
Ο καφές μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθά να παραμένουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά. Εάν σας αρέσει να πειραματίζεστε με τον καφέ σας, εκτός από γλυκαντικά ή κρέμες, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να ρίξετε στον εσπρέσο, στο φρέντο καπουτσίνο, τον παγωμένο φραπέ ή τον ελληνικό καφέ: τα μπαχαρικά.
Διάφορα μπαχαρικά όπως κουρκουμάς, κανέλα, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο έχει αποδειχτεί ότι έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση. Αυτά τα μπαχαρικά, όταν προστίθενται στα γεύματα, βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει ιούς και λοιμώξεις ενώ ενισχύουν το μεταβολισμό μας. Προσφέρουν επίσης επιπλέον γεύση. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να βελτιώσετε τη γεύση του καφέ σας προσθέτοντας μερικά μπαχαρικά; Εκτός από τη γεύση θα κάψετε λίπος και θα βελτιώσετε την υγεία σας.
7 μπαχαρικά για τον καφέ σας
Πειραματιστείτε προσθέτοντας τα παρακάτω μπαχαρικά για πιο υγιεινά, αρωματικά και γευστικά αποτελέσματα.
1. Κρόκος Κοζάνης
Το ελληνικό σαφράν ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Χρησιμοποιείται ως εμμηναγωγό και αντισπασμωδικό. Επιπλέον, διαθέτει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
2. Κανέλα
Αντί για νερό με λεμόνι, πολλά άτομα ξεκινούν τη μέρα τους με τσάι κανέλας. Για το πρωινό σας, μπορείτε να προσθέσετε αυτό το καταπληκτικό μπαχαρικό στον καφέ σας. Έχει αντιοξειδωτικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μειώνει την LDL χοληστερόλη, ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και καταπολεμά τις φλεγμονές. Τέλος, δίνει φανταστική γεύση και γλυκαίνει τον καφέ, οπότε δεν θα χρειαστει να βάλετε ζάχαρη!
3. Κάρδαμο
Απλώς προσθέστε μια πρέζα τριμμένο κάρδαμο σε φρεσκοκομμένο καφέ για να απολαύσετε την υπέροχη γεύση και το άρωμά του. Περιέχει φυτικές ίνες καθώς και μέταλλα που πιστεύεται ότι ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Το κάρδαμο μπορεί να είναι ευεργετικό για προβλήματα όπως η δυσπεψία, τα αέρια, η οξύτητα του στομάχου και η δυσκοιλιότητα. Εάν έχετε κακή αναπνοή, ναυτία και έμετο, το κάρδαμο μπορεί να βοηθήσει. Ιδανικό για ψήσιμο σε καφέ στη χόβολη.
4. Γαρύφαλλο
Το γαρύφαλλο είναι ένα κλασσικό μπαχαρικό της κουζίνας που μπορεί να προστεθεί στον καφέ για να δώσει γεύση αλλά έχει και οφέλη για την υγεία. Οι βασικές ιδιότητες για τις οποίες είναι ήδη γνωστό το γαρύφαλλο, είναι η αντισηπτική δράση του, η αντιφλεγμονώδης και φυσικά η χρήση του ως τοπικό αναισθητικό. Όταν φτιάχνετε τον καφέ σας, προσθέστε μερικά καρφάκια στο κατακάθι του καφέ και θα πάρετε όλο το άρωμα του.
5. Μοσχοκάρυδο
Η βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και άλλα μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία είναι άφθονα στο μοσχοκάρυδο. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πεπτικών προβλημάτων, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην απαλλαγή από την κακοσμία του στόματος λόγω όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Θα προσθέσει επιπλέον γλυκύτητα στη γεύση και το άρωμα του καφέ σας.
6. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι γνωστό για τα φαρμακευτικά του οφέλη. Απλώς προσθέστε μερικές φέτες ή τριμμένη πιπερόριζα στον κρύο καφέ σας πριν τον παρασκευάσετε. Συμβάλλει στην πρόληψη των εποχικών ιώσεων, διατηρώντας ισχυρό το ανοσοποιητικό σας ενώ προφέρει μια πικάντικη γεύση.
7. Γλυκάνισος
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι γνωστές για τη δράση τους στη βελτίωση του μεταβολισμού. Ο γλυκάνισος περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και C, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, απαλύνει τα ενοχλητικά συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών και καταπραΰνει από τις ενοχλητικές καούρες και τα διάφορα πεπτικά προβλήματα.
Για να μην πικρίσει ο καφές
Τα μπαχαρικά μπορεί να δίνουν άρωμα και γεύση αλλά αφήνουν υπολείμματα κόκκων, κάτι που είναι δυσάρεστο ως υφή, όταν απολαμβάνετε τον καφέ σας. Γι’ αυτό προσθέστε τα μπαχαρικά πριν ξεκινήσετε την παρασκευή του καφέ.
- Αν ψήνετε τον καφέ, ρίξτε τα μπαχαρικά καθώς ανακατεύετε, για να ενσωματωθούν.
- Εάν χρησιμοποιείτε καφετιέρα, γαλλική πρέσα ή άλλη συσκευή, προσθέστε τα μπαχαρικά στον αλεσμένο καφέ πριν ξεκινήσετε τη λειτουργία της μηχανής ή πριν αρχίσετε τη διαδικασία της παρασκευής.
- Εάν τα μπαχαρικά πικρίσουν τον καφέ σας, ρίξτε λίγο αλάτι.
- Εάν δεν είστε σίγουροι τι μπαχαρικό να βάλετε στον καφέ, επιλέξτε άφοβα την κανέλα.
Τα 2 πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στον καφέ σας | Όχι δεν είναι το γάλα