Μια νέα έρευνα κρούει το καμπανάκι σε όσους καταναλώνουν πράσινο τσάι καθώς φαίνεται να συνδέεται με κίνδυνο φλεγμονής του ήπατος.
Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας το πράσινο τσάι έχουν κάνει πολλούς από εμάς να απαρνηθούμε το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, τον καφέ, και να στραφούμε στην κατανάλωση του υγιεινού αυτού ροφήματος. Γνωρίζουμε όμως τα πάντα για το πράσινο τσάι;
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό GastroHep βρήκε ότι το φυτό του πράσινου τσαγιού εμπεριέχει βοτανικές τοξίνες που πιθανόν να προκαλέσουν μια μεταβολική αντίδραση και να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και Καναδούς επιστήμονες από τα Clalit Health Service, Kaplan Medical Center και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έχουν καταγραφεί πάνω από 100 περισταστικά φλεγμονής του ήπατος εξαιτίας του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν στοιχεία από 59 σχετικά με το θέμα άρθρα, παρόλα αυτά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι υπαίτια για την πρόκληση φλεγμονής του ήπατος. Η δυσκολία εντοπισμού τους έγκειται τόσο στον μεγάλο αριθμό των συστατικών σε διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού, όσο και στη ακριβή διευκρίνιση για το ποια θεωρείται υπερβολική ποσότητα κατανάλωσης πράσινου τσαγιού.
Πώς συνδέεται το πράσινο τσάι με την ηπατική ανεπάρκεια και την ηπατίτιδα
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η φλεγμονή του ήπατος και η ηπατική ανεπάρκεια εξαιτίας της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού παρατηρείται σπάνια» τόνισε ο Stephen Malnick, γαστρεντερολόγος στο Kaplan Medical Center, και επικεφαλής της έρευνας, μιλώντας στην Jerusalem Post, σημειώνοντας:
«Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και ηπατικής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν ενδείξεις σε περιπτώσεις ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έπαθαν ηπατίτιδα πίνοντας υπερβολική ποσότητα πράσινου τσαγιού».
Ο Malnick περιέγραψε στην Jerusalem Post την περίπτωση ενός 23χρονου ασθενούς που έπινε 2-3 κούπες πράσινο τσάι καθημερινά, και η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε τόσο πολύ μέσα σε διάστημα ενός μήνα που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.
Να σταματήσω να πίνω πράσινο τσάι;
Η επιστημονική αυτή έρευνα δεν έρχεται να δαιμονοποιήσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ούτε να σπείρει υπερβολικό φόβο σε όσους το προτιμούν. Ας μην ξεχνάμε ότι το πράσινο τσάι, γεμάτο με θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά πολυφαινόλης, έχει μεγάλα οφέλη στον οργανισμό, όπως:
- Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου: Η καφεΐνη που περιέχει (λιγότερη από τον καφέ), αλλά και το αμινοξύ L-theanine, που λειτουργεί σε συνδυασμό με την καφεΐνη, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Αύξηση της καύσης λίπους: Το πράσινο τσάι ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και βραχυπρόθεσμα αυξάνει την καύση λίπους. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό κυρίως στη μείωση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους.
- Μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου: Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει το πράσινο τσάι προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
- Μείωση του κινδύνου για Alzheimer και Parkinson: Οι βιοδραστικές ενώσεις στο πράσινο τσάι λειτουργούν προστατευτικά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο για τη νόσο του Alzheimer και του Parkinson.
- Βελτίωση της υγείας των δοντιών: Οι κατεχίνες που εμπεριέχει το πράσινο τσάι μειώνουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και ορισμένων ιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη οδοντική υγεία, μειωμένη κακή αναπνοή, μικρότερο κίνδυνο τερηδόνας.
- Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τη συνολική και την LDL χοληστερόλη, προστατεύοντας τα σωματίδια LDL από την οξείδωση. Κατά συνέπεια, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
- Μείωση του κινδύνου θανάτου: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυξάνει την πιθανότητα μακροζωίας, σύμφωνα με έρευνες. Όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν το συγκεκριμένο ρόφημα.
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; «Όσοι καταναλώνουν τέτοιους είδους προϊόντα θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πιθανότητες επιπλοκών και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους εάν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα», συμβουλεύει ο Malnick.