Το να μειώσετε το κόκκινο κρέας που καταναλώνετε, θα μπορούσε να έχει πολλές θετικές επιπτώσεις -από την καρδιά και το περιβάλλον, μέχρι ακόμη και τη μακροπρόθεσμη γνωστική σας υγεία, υποστηρίζει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.
Στη μελέτη, όσοι κατανάλωναν πάνω από το ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα -όπως μπέικον, αλλαντικά και χοτ ντογκ- είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από το ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα.
Ο ιός του έρπητα παραμονεύει στον εγκέφαλο – Πότε μπορεί να προκαλέσει άνοια
Μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι συνήθως περίπου 84 γραμμάρια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά μέσο όρο συσχετίστηκε με επιτάχυνση 1,6 ετών στη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μελέτη ήταν παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα προκαλούν άνοια, μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αλλά η έρευνα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Δρ. Daniel Wang, επίκουρο καθηγητή Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard.
«Μεγάλες, μακροπρόθεσμες μελέτες κοόρτης είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση καταστάσεων όπως η άνοια, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε δεκαετίες. Συνεχίζουμε να συνδυάζουμε αυτή την θεωρία για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν άνοια και γνωστική έκπτωση», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Wang, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης
Γιατί το κόκκινο κρέας επηρεάζει τον εγκέφαλο
Η σύνδεση μεταξύ κόκκινου κρέατος και γνωστικής υγείας δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, αλλά οι ερευνητές έχουν βρει συσχετίσεις με πολλά αποτελέσματα υγείας, όπως καρδιομεταβολικές παθήσεις, καρκίνος και πρόωρος θάνατος, σύμφωνα με τον Δρ. Mingyang Song, καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δείχνει την ισχυρότερη συσχέτιση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι, σίδηρο και επιβλαβή πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία. Η φλεγμονώδης απόκριση και οι μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αντίσταση στην ινσουλίνη) που σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», δήλωσε ο Δρ. Song.
Οι 12 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου
Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 133.000 άτομα με μέση ηλικία 49 ετών από τη μελέτη Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study. Τα δεδομένα περιελάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η διατροφή των συμμετεχόντων, και ενημερώνονταν κάθε 2-4 χρόνια. Περισσότεροι από 11.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια σε ένα διάστημα 43 ετών.
Υπάρχουν θεωρίες για το γιατί το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τη γνωστική υγεία. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και αποδίδει μια οργανική ένωση που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Και τα δύο μαζί μπορεί να βλάψουν το νευρικό σύστημα, γεγονός που επιδεινώνει τη γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με τον Δρ. Song.
«Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει επίσης υψηλότερα επίπεδα ουσιών όπως νιτρώδη, ενώσεις N-nitroso και νάτριο, τα οποία ενέχουν επιπλέον κινδύνους για γνωστική εξασθένηση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Yuhan Li, βοηθός ερευνητής στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham and Women’s Hospital στο Βοστώνη.
Τα νιτρώδη είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται συχνά για την επεξεργασία κρέατος και έχουν συνδεθεί με ανησυχίες για την υγεία. Οι ενώσεις N-nitroso βρίσκονται σε αλλαντικά και έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο. Αυτή η τελευταία μελέτη είναι σημαντική γιατί τονίζει πώς το φαγητό επηρεάζει τον τρόπο που γερνάει ο εγκέφαλος, σύμφωνα με τον Δρ. Wang.
«Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές τείνουν να επικεντρώνονται στη μείωση των κινδύνων χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, ενώ η γνωστική υγεία συζητείται λιγότερο συχνά, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με αυτές τις ασθένειες. Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη εξέταση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου», κατέληξε ο καθηγητής.
Περιορισμός του κόκκινου κρέατος που τρώτε
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση της ποσότητας κόκκινου κρέατος που τρώτε θα μπορούσε να είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και 1,37 λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά να περιορίσετε το κόκκινο κρέας σε τρεις μερίδες την εβδομάδα και να τρώτε λίγο ή καθόλου επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.