Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σε κλινικές μελέτες για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Ο καρκίνος ωοθηκών είναι το γυναικολογικό νεόπλασμα με τη μεγαλύτερη θνητότητα ως συνέπεια της καθυστερημένης διάγνωσης της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος διαγιγνώσκεται όταν έχει ήδη επεκταθεί ενδοκοιλιακά καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματικές τις προσπάθειες θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Παράλληλα, όμως, ο καρκίνος ωοθηκών είναι και το νεόπλασμα με την ισχυρότερη κληρονομική προδιάθεση, καθώς πλέον του 20% των γυναικών με τη νόσο φέρουν παθογόνες μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2.
Είναι μεγάλη επομένως η ιατρική ανάγκη για ανάπτυξη εργαλείων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου ωοθηκών αλλά και πρόληψης της νόσου σε όσους φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια που προδιαθέτουν για αυτή.
Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» συμμετέχει σε κλινικές μελέτες για τον καρκίνο των ωοθηκών
Το Ογκολογικό Τμήμα της Θεραπευτικής Κλινικής υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, τ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Θάνου Δημόπουλου και με τη συμμετοχή του Επίκουρου Καθηγητή Μιχάλη Λιόντου, της Παθολόγου-Ογκολόγου Δρ. Μαρίας Καπαρέλου και της επιμελήτριας Παθολόγου-Ογκολόγου ΕΣΥ Μαγδαληνής Μήγκου, αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο αντιμετώπισης ασθενών με γυναικολογικές κακοήθειες στη χώρα και πρωτοστατεί στην κλινική έρευνα για τη νόσο.
Επιπλέον, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ελλάδας (Διευθυντής-Καθηγητής Γιώργος Δασκαλάκης) με εξειδικευμένο Κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας, το οποίο στελεχώνεται μεταξύ των άλλων από τον Καθηγητή Δημήτρη Χαϊδόπουλο, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκο Θωμάκο και τους Επίκουρους Καθηγητές Βασίλη Περγαλιώτη και Δημήτρη Βλάχο.
Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες όπου διερευνάται η αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπειών για τη νόσο, μεταφραστική έρευνα που στοχεύει στην ανάδειξη βιοδεικτών για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, αλλά και καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων που μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Θεραπευτική Κλινική συμμετέχει σε πολυκεντρικές ερευνητικές προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το πόσο των 13 εκατομμυρίων ευρώ, το ερευνητικό πρόγραμμα DISARM (Disarming the Silent Threat Of Ovarian Cancer) στο οποίο η Θεραπευτική Κλινική συμμετέχει ως κύριος εταίρος. Το πρόγραμμα αυτό με συντονιστή το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συμμετέχοντες από 14 ευρωπαϊκές χώρες στοχεύει στη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου ωοθηκών.
Οι βασικοί πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματος για τον καρκίνο των ωοθηκών
Τέσσερεις είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος. Αρχικά θα γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολυγονιδιακών ελέγχων για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών στο γενικό πληθυσμό.
Ακολούθως θα αξιολογηθούν νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών τόσο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που είναι φορείς γονιδίων που προδιαθέτουν για τη νόσο όσο και στο γενικό πληθυσμό.
Τα ανωτέρω θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κλινικών μελετών με κύριο φορέα εκτέλεσης τη Θεραπευτική Κλινική.
Τέλος, θα εξετασθεί η χρησιμότητα αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης στην υποβοήθηση της καλύτερης αξιολόγησης του κινδύνου της νόσου και της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου ωοθηκών και μάλιστα η δυνατότητα υιοθέτησης τέτοιων εργαλείων στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Είναι προφανές ότι τέτοιες ερευνητικές προσπάθειες θέτουν τη χώρα μας στο προσκήνιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του καρκίνου ωοθηκών και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και πρώιμη διάγνωση της νόσου.