Η νόσος Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική πάθηση παγκοσμίως. Τώρα, ένα σύμπτωμα που εύκολα συγχέεται με τη γήρανση έρχεται να μας προειδοποιήσει για την ασθένεια. Ποιο είναι αυτό;
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 20.000 άτομα ζουν με Πάρκινσον, ενώ ανησυχητικά στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι περίπου 1 στους 37 Βρετανούς θα διαγνωστεί με τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Πότε τα όνειρα δείχνουν ότι μπορεί να κινδυνεύετε από άνοια και Πάρκινσον – Έχει ακρίβεια 92%
Το σύμπτωμα στην ακοή που συνδέεται με το Πάρκινσον
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ανησυχητικό σύνδεσμο μεταξύ της απώλειας ακοής και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lancaster, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank (μια βιοϊατρική βάση δεδομένων με μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες), μελέτησαν 159.395 Βρετανούς που είχαν προηγούμενο τεστ ακοής, χωρίς ιστορικό Πάρκινσον. Το τεστ αφορούσε την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται την ομιλία σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Κατά τη μέση περίοδο παρακολούθησης των 14 ετών, 810 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με νόσο Πάρκινσον. Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι υπήρχε 57% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ στη βασική απώλεια ακοής.
Τα smartwatch που μπορούν να προβλέψουν τη νόσο Πάρκινσον και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας
Η Δρ Megan Readman, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Lancaster, που ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Πρώτον, αυτή είναι από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν το πώς η απώλεια ακοής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον ή να λειτουργεί ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι. Δεύτερον, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, η απώλεια ακοής σχετίζεται στενά με τη νόσο Πάρκινσον».
«Επομένως, ίσως είναι ωφέλιμο η ακουστική λειτουργία και η διαχείριση της απώλειας ακοής να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάγνωση και την παρακολούθηση της νόσου», πρόσθεσε. Ωστόσο, η Δρ Readman τόνισε ότι δεν είναι σαφές αν η σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και του Πάρκινσον είναι αιτιακή ή αν πρόκειται απλώς για συσχέτιση, προσθέτοντας:
«Δεν γνωρίζουμε αν η απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει Πάρκινσον ή αν υπάρχει κάποια κοινή υποκείμενη αιτία και για τις δύο παθήσεις».
Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζει αν οι αισθητηριακές διαταραχές, όπως η απώλεια ακοής, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον ή να αποτελέσουν πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι.
Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίσουν παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου, όπως η απώλεια ακοής, ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι για στρατηγικές πρόληψης και φροντίδας.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απώλεια ακοής σχετίζεται στενά με τη νόσο του Πάρκινσον και υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη από τη διαχείριση της ακουστικής λειτουργίας στη διάγνωση και την παρακολούθηση της νόσου», επισήμανε η Δρ. Readman.
Η μελέτη με τίτλο «Η διαταραχή ακοής σε θορυβώδες περιβάλλον σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον: Ανάλυση του UK Biobank» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parkinsonism and Related Disorders.
Τα κοινά φάρμακα για τον διαβήτη που προστατεύουν από την εμφάνιση άνοιας και Πάρκινσον
Ο Καθηγητής Christopher Plack, που συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε:
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η απώλεια ακοής δεν είναι μια απομονωμένη πάθηση, αλλά συνδέεται με διάφορες άλλες διαταραχές. Η κατανόηση αυτών των συσχετίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών, βελτιώνοντας την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής τους».