Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Translational Science από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU) δείχνει ότι τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρότα μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσει θετικά τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, προσφέροντας πιθανά οφέλη για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Σάκχαρο: Η πρωινή ρουτίνα για να αποφύγετε τις αιχμές γλυκόζης
Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τα κρούσματα να αυξάνονται σταθερά τόσο παγκοσμίως όσο και στη Δανία. Από το 1996, ο αριθμός των διαγνωσμένων περιπτώσεων μόνο στη Δανία έχει υπερτετραπλασιαστεί.
Η τυπική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει συνήθως διατροφικές αλλαγές και φαρμακευτική αγωγή, αλλά πολλοί ασθενείς εμφανίζουν παρενέργειες από κοινά φάρμακα. Οι ερευνητές από το SDU, λοιπόν, πιστεύουν τώρα ότι τα καρότα θα μπορούσαν να παρέχουν ένα φυσικό συμπλήρωμα χωρίς παρενέργειες στις υπάρχουσες θεραπείες.
Καρότο: Πώς το νόστιμο λαχανικό ρυθμίζει το σάκχαρο και ωφελεί τα βακτήρια του εντέρου
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα των καρότων για 16 εβδομάδες χρησιμοποιώντας ποντίκια με διαβήτη τύπου 2. Τα ποντίκια ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για να μιμηθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε δίαιτα συμπληρωμένη με 10% σκόνη καρότου, ενώ η άλλη έλαβε δίαιτα χωρίς καρότα.
Και οι δύο δίαιτες ήταν αντίστοιχες σε θερμίδες, διασφαλίζοντας ότι η μόνη μεταβλητή ήταν οι βιοδραστικές ενώσεις στα καρότα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε σκόνη καρότου εμφάνισε βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όπως μετρήθηκε με τεστ ανοχής γλυκόζης.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι τα καρότα άλλαξαν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την υγεία. Τα ποντίκια που κατανάλωναν καρότα εμφάνισαν μια πιο υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου», εξηγεί ο συντονιστής του προγράμματος Morten Kobæk Larsen, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας, SDU.
Διαβήτης τύπου 2: Η κοινή συνήθεια στα γεύματα που αυξάνει τον κίνδυνο – Πώς θα προστατευθούμε
Επιπλέον, αυτά τα ποντίκια είχαν περισσότερα βακτήρια που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Αυτά τα μικρά μόρια που σχηματίζονται όταν τα βακτήρια διασπούν τις διατροφικές ίνες, βοηθούν στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και του σακχάρου στο αίμα, ενώ υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.
«Ό,τι τρώμε επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Η κατανάλωση καρότων μετατοπίζει τα βακτήρια του εντέρου προς μια πιο υγιή ισορροπία, ωφελώντας τα ποντίκια με διαβήτη τύπου 2», σημειώνει ο Δρ. Larsen.
Πώς λειτουργούν τα καρότα;
Τα καρότα περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις που ενισχύουν την ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν τη ζάχαρη, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι βιοδραστικές ουσίες, που προέρχονται από ακόρεστα λιπαρά οξέα, υπάρχουν και σε άλλα λαχανικά από την οικογένεια των καρότων, όπως ο μαϊντανός, το σέλινο και το παστινάκι.
«Βλέπουμε τα καρότα ως πιθανό συστατικό των μελλοντικών διατροφικών στρατηγικών για τον διαβήτη τύπου 2. Και άλλα λαχανικά αυτής της οικογένειας μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες», τόνισε ο Lars Porskjær Christensen, καθηγητής αναλυτικής χημείας και χημείας φυσικών προϊόντων στο Τμήμα Φυσικής, Χημείας και Φαρμακευτικής του SDU.
Θα μπορούσαν τα καρότα να βοηθήσουν τους διαβητικούς;
Οι ερευνητές είναι προσεκτικοί σχετικά με την άμεση εφαρμογή των ευρημάτων τους στους ανθρώπους. «Η μελέτη μας χρησιμοποίησε ένα ζωικό μοντέλο και το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών», εξηγούν.
Προκαταρκτικά ευρήματα από παρόμοια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις των καρότων στον καρκίνο του παχέος εντέρου υποδηλώνουν ότι μόλις 30-40 γραμμάρια ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα καρότα καθημερινά θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκέντρωση βιοδραστικών ενώσεων ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ποικιλιών καρότου. Ωστόσο, η σωστή ποικιλία μπορεί να παρέχει επαρκείς δόσεις αυτών των ενώσεων χωρίς να χρειάζονται συμπυκνωμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, η ποικιλία «Night Bird», ένα μωβ καρότο, περιέχει σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις βιοδραστικών ουσιών.
Έχει σημασία το μαγείρεμα του καρότου στον διαβήτη;
Το μαγείρεμα επηρεάζει την ποσότητα των ουσιών που προάγουν την υγεία, αλλά δεν τις εξαφανίζει. «Ακόμη και με παρατεταμένο τηγάνισμα ή βράσιμο, ορισμένες βιοδραστικές ενώσεις παραμένουν. Ωστόσο, τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα καρότα φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για όσο το δυνατόν περισσότερες ευεργετικές ενώσεις», εξηγεί ο Δρ. Christensen.
Διαβητής και καρδιά: Καμπανάκι για κοινά ποτά, σύμφωνα με έρευνα
Οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις στα καρότα είναι η φαλκαρινόλη και η φαλκαρινδιόλη, τις οποίες παράγει το λαχανικό για να αμυνθεί από μυκητιάσεις. Εκτός από τις αντιμυκητιακές ιδιότητές τους, αυτές οι ενώσεις έχουν αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και κυτταροτοξική δράση.