Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που λαμβάνετε καθημερινά; Μάθετε ποιοι συνδυασμοί μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία σας.
Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που παίζει ρόλο στη φλεγμονή και τον μεταβολισμό, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας. Οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και τη μείωση του κινδύνου παθήσεων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, όπως η ραχίτιδα και η οστεοπόρωση.
Ποια συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ μαζί – Προκαλούν σοβαρές βλάβες στα όργανα
Η πρόσληψη της βιταμίνης D μπορεί να γίνει μέσω της διατροφής σας, της άμεσης έκθεσης στον ήλιο ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Ωστόσο, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που ίσως λαμβάνετε, οπότε συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη βιταμίνης D αν παίρνετε άλλα φάρμακα.
Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που αλληλεπιδρούν με το συμπλήρωμα βιταμίνης D
- Στατίνες
- Ορλιστάτη
- Θειαζίδες
- Στεροειδή
- Δεσμευτικά των χολικών οξέων
- Διγοξίνη
- Διλτιαμέζη
- Ορυκτέλαιο
- Ασβέστιο
- Μαγνήσιο
1. Στατίνες
Οι αναστολείς του ενζύμου HMG-CoA reductase (ή ολογράφως αναστολείς της αναγωγάσης του 3-υδροξυ-3-μεθυλογλουταρικού συνενζύμου Α), γνωστοί και ως στατίνες, είναι φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Παραδείγματα στατινών είναι η ατορβαστατίνη (atorvastatin), η λοβαστατίνη (lovastatin) και η σιμβαστατίνη (simvastatin).
Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των στατινών στο αίμα και τη διακίνηση τους στο σώμα. Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των στατίνων στο σώμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος να επηρεαστούν τα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα είναι χαμηλός.
Οι στατίνες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη βιταμίνη D με διάφορους τρόπους. Η βιταμίνη D παράγεται στο σώμα με τη βοήθεια ενός τύπου χοληστερόλης. Η λήψη φαρμάκου που μειώνει τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, μπορεί να επηρεάσει τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D.
Οι στατίνες και η βιταμίνη D επίσης μεταβολίζονται (διασπώνται) από το ίδιο ηπατικό ένζυμο, το κυτόχρωμα P450 3A4 (CYP3A4). Αν λαμβάνετε και βιταμίνη D και στατίνες, θα ανταγωνίζονται για το ένζυμο. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα του ενός φαρμάκου (συνήθως της βιταμίνης D) στο σώμα και χαμηλότερα επίπεδα του άλλου.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν οι ειδικοί πώς αυτές οι πιθανές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τη βιταμίνη D και τις στατίνες. Γενικά, είναι ασφαλές να λαμβάνετε βιταμίνη D και στατίνες μαζί. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν παίρνετε στατίνες με συμπληρώματα βιταμίνης D.
2. Ορλιστάτη (orlistat)
Η ορλιστάτη είναι ένα φάρμακο που λαμβάνεται για την απώλεια βάρους. Μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Η ορλιστάτη διασπά το λίπος από τη διατροφή σας, εμποδίζοντας την απορρόφησή του στο στομάχι και τα έντερα και αποβάλλοντάς το μέσω των κοπράνων.
Το φάρμακο μπορεί επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση της βιταμίνης D στο στομάχι και τα έντερα, μειώνοντας τη συνολική ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα.
Συζητήστε με τον γιατρό σας αν λαμβάνετε ορλιστάτη και βιταμίνη D. Είναι πιθανό να συστήσει παρακολούθηση των επιπέδων βιταμίνης D σας και θα σας προτείνει να παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα σε απόσταση δύο ωρών το ένα από το άλλο.
3. Θειαζίδες – διουρητικά
Οι θειαζίδες είναι διουρητικά και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας υγρών. Παραδείγματα θειαζιδικών διουρητικών είναι το υδροχλωροθειαζίδιο (hydrochlorothiazide) και η χλωροθειαζίδη (chlorothiazide).
Η αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης D και των θειαζίδων σχετίζεται με τον τρόπο που η βιταμίνη D επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφά ασβέστιο στο στομάχι και να το μεταφέρει σε άλλα σημεία για χρήση. Τόσο το ασβέστιο όσο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η υγεία των οστών και οι μυϊκές συσπάσεις.
Οι θειαζίδες αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μειώνοντας την ποσότητα ασβεστίου που αποβάλλεται μέσω των ούρων. Η ταυτόχρονη λήψη θειαζιδικών διουρητικών με βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία). Ο κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας είναι υψηλότερος σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με νεφρική νόσο.
Ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης αυξάνεται με μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D. Αν σας ανησυχεί η αλληλεπίδραση ανάμεσα στις θειαζίδες και τη βιταμίνη D, μιλήστε με τον γιατρό σας.
4. Στεροειδή
Τα κορτικοστεροειδή συνταγογραφούνται συχνά για τη μείωση της φλεγμονής και τη θεραπεία παθήσεων όπως η ελκώδης κολίτιδα ή το άσθμα. Παραδείγματα κορτικοστεροειδών είναι η πρεδνιζολόνη (prednisone), η υδροκορτιζόνη (hydrocortisone) και η δεξαμεθαζόνη (dexamethasone).
Έρευνες δείχνουν ότι τα στεροειδή μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του ασβεστίου, επηρεάζοντας τον τρόπο που η βιταμίνη D απορροφάται και χρησιμοποιείται στο σώμα. Κάποιες μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο συχνά σε άτομα που λαμβάνουν στεροειδή.
Άλλες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της χρήσης κορτικοστεροειδών. Αναφέρουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή, την έκθεση στον ήλιο και την επίδραση των στεροειδών στην υγεία των οστών.
5. Δεσμευτικά των χολικών οξέων
Τα δεσμευτικά των χολικών οξέων είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παραδείγματα είναι η κολεστυραμίνη (cholestyramine), η χολησεβελάμη (colesevelam) και η κολεστιπόλη (colestipol).
Τα δεσμευτικά των χολικών οξέων δεσμεύουν το χολικό οξύ (ένα οξύ που βοηθά στη διάσπαση του λίπους) στα έντερα και το εμποδίζουν να εισέλθει στο αίμα. Αυτό αναγκάζει το ήπαρ να απορροφήσει χοληστερόλη από το αίμα για να παράγει περισσότερο χολικό οξύ, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα χοληστερόλης.
Το φάρμακο μπορεί επίσης να δεσμεύσει άλλα φάρμακα, όπως τη βιταμίνη D, στο στομάχι και τα έντερα, μειώνοντας την ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα. Τα διαθέσιμα δεδομένα για αυτήν την αλληλεπίδραση είναι περιορισμένα.
Αν λαμβάνετε δεσμευτικά των χολικών οξέων και βιταμίνη D, πρέπει να διαχωρίζετε τη λήψη των φαρμάκων. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από τα δεσμευτικά των χολικών οξέων.
6. Διγοξίνη (digoxin)
Η διγοξίνη (digoxin) είναι φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερασβεστιαιμίας, όπου υπάρχει υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες) αν λαμβάνετε επίσης διγοξίνη.
Αν αποφύγετε τη λήψη βιταμίνης D πάνω από το ανώτατο ανεκτό όριο των 4.000 IU ημερησίως, ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης είναι χαμηλός. Αν λαμβάνετε διγοξίνη και βιταμίνη D, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παρακολουθεί τα επίπεδα διγοξίνης, βιταμίνης D και ασβεστίου.
7. Διλτιαζέμη (diltiazem)
Η διλτιαζέμη (diltiazem) είναι φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία ορισμένων καρδιακών και αγγειακών παθήσεων. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης D και της διλιαζέμης σχετίζεται με τον τρόπο που και τα δύο φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα ασβεστίου. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερασβεστιαιμίας. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για αρρυθμίες αν λαμβάνετε επίσης διλιαζέμη.
Ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης μεταξύ διλιαζέμης και βιταμίνης D είναι χαμηλός όταν η βιταμίνη D λαμβάνεται κάτω από το ανώτατο ανεκτό ημερήσιο όριο των 4.000 IU. Αν λαμβάνετε διλιαζέμη και βιταμίνη D, ενημερώστε τον γιατρό σας. Θα παρακολουθεί στενά τα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D σας.
8. Ορυκτέλαιο (Mineral Oil)
Το ορυκτέλαιο (mineral oil) είναι καθαρτικό που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το ορυκτέλαιο εμποδίζει την απορρόφηση του νερού στο παχύ έντερο, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την κένωση του εντέρου.
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται στο σώμα μαζί με τα λίπη και τα έλαια από τη διατροφή. Το ορυκτέλαιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη βιταμίνη D κρατώντας τη βιταμίνη στα έντερα, μειώνοντας την ικανότητά της να απορροφάται και να χρησιμοποιείται σε άλλα σημεία.
Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ βιταμίνης D και ορυκτελαίου είναι χαμηλή, ειδικά επειδή το ορυκτέλαιο πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Ενημερώστε τον γιατρό σας ότι λαμβάνετε βιταμίνη D πριν ξεκινήσετε τη χρήση ορυκτελαίου. Πιθανότατα θα σας συστήσει να διαχωρίσετε τη δόση της βιταμίνης D από το ορυκτέλαιο κατά μερικές ώρες.
Συμπληρώματα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη D
Η βιταμίνη D δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά με πολλά συμπληρώματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπληρώματα που πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά αν τα λαμβάνετε μαζί με τη βιταμίνη D:
- Ασβέστιο: Σε φυσιολογικές δόσεις, η λήψη βιταμίνης D με ασβέστιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στα έντερα και σε όλο το σώμα. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου σε ορισμένα άτομα. Η προσθήκη επιπλέον συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές.
- Μαγνήσιο: Η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του μαγνησίου στο σώμα, επειδή η ίδια πρωτεΐνη που μεταφέρει το ασβέστιο μέσω των εντέρων μπορεί επίσης να μεταφέρει και το μαγνήσιο. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα μαγνησίου σε άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και βιταμίνης D. Αυτή η επίδραση δεν είναι πιθανή σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου.
Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας
Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που σχετίζονται με τη συμπλήρωση βιταμίνης D οδηγούν σε μειωμένη απορρόφηση και χαμηλότερα επίπεδα του φαρμάκου στο σώμα.
Ορισμένες αλληλεπιδράσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερασβεστιαιμία. Τα συμπτώματα της υπερασβεστιαιμίας περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, αυξημένη δίψα, συχνή ούρηση, μυϊκή αδυναμία, πόνο στα οστά και σύγχυση. Αν αρχίσετε να εμφανίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Αν λαμβάνετε φάρμακα για αρρυθμίες ή άλλες καρδιακές παθήσεις, παρακολουθήστε για τυχόν σημάδια ή συμπτώματα επιδείνωσης των αρρυθμιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, αίσθηση ότι η καρδιά σας «χάνει χτύπους», ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή εφίδρωση. Επισκεφθείτε αμέσως γιατρό αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.
Βιταμίνη D: Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που απαιτείται για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας, όπως η φλεγμονή και ο μεταβολισμός. Βοηθά επίσης στη θεραπεία και τη μείωση του κινδύνου παθήσεων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, όπως η ραχίτιδα και η οστεοπόρωση.
Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από τη διατροφή, την άμεση έκθεση στον ήλιο ή ως συμπλήρωμα. Ωστόσο, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνετε, όπως στατίνες, θειαζιδικά διουρητικά και μαγνήσιο.
Υπέρταση: Μπορεί η βιταμίνη D να ρίξει την αρτηριακή πίεση; Ποιοι πρέπει να παίρνουν
Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη βιταμίνης D, ειδικά αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν κάποια φάρμακα αλληλεπιδρούν σοβαρά με τη βιταμίνη D.
Πηγές: Health, NIH (1), International Journal of the Cardiovascular Academy