Νέα θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης: Μειώνει υποτροπή και εξέλιξη κατά 32%

Νέο φάρμακο ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης – Μειώνει υποτροπή και εξέλιξη κατά 32%

Μπορεί μια νέα ανοσοθεραπεία να αλλάξει τα δεδομένα στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης; Έρευνες δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής και αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που λαμβάνουν ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας έχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να δουν την ασθένεια να επανεμφανίζεται και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, σύμφωνα με μια μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα.

Οι ασθενείς με προχωρημένο (διηθητικό στον μυ) καρκίνο της ουροδόχου κύστης είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης ή επανεμφάνισης του καρκίνου όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με durvalumab και ήταν πιο πιθανό να είναι ζωντανοί δύο χρόνια μετά τη θεραπεία.

Καρκίνος: Κοινό συμπλήρωμα διατροφής ενισχύει τα ανοσοκύτταρα που τον πολεμούν

Durvalumab: Το φάρμακο για ανοσοθεραπεία που αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Ειδικοί από το University of Sheffield και το Barts Cancer Institute στο Queen Mary University of London συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 1.063 ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι ασθενείς έλαβαν είτε την τυπική χημειοθεραπεία με σισπλατίνη (cisplatin) και γεμσιταβίνη (gemcitabine) μαζί με χειρουργική επέμβαση (530 άτομα), είτε χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με durvalumab (ντουρβαλουμάμπη) πριν από τη χειρουργική επέμβαση και οκτώ κύκλους durvalumab μετά τη χειρουργική επέμβαση (533 άτομα).

Το durvalumab μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής και εξέλιξης του καρκίνου

Η κλινική δοκιμή φάσης 3 έδειξε ότι οι ασθενείς είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν υποτροπή ή εξέλιξη του καρκίνου αν έλαβαν ανοσοθεραπεία και ήταν πιο πιθανό να είναι ζωντανοί δύο χρόνια μετά.

Η συνολική επιβίωση στα δύο χρόνια ήταν 82,2% στην ομάδα που έλαβε durvalumab και 75,2% στην ομάδα σύγκρισης. Το durvalumab αποτελεί θεραπεία για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), αλλά δοκιμάζεται και σε άλλους τύπους καρκίνου.

Ασφαλέστερη θεραπεία με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης

Ο βρετανός James Catto, καθηγητής ουρολογίας στο University of Sheffield και επίτιμος σύμβουλος ουρολογικής χειρουργικής, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε σύμφωνα με το Daily Mail: «Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης».

«Για πολλά χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης για τον προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης παρέμεναν στάσιμα, αλλά τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή τη συντριπτική διάγνωση. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με durvalumab πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και χαμηλότερους κινδύνους υποτροπής του καρκίνου χωρίς επιπλέον σοβαρές παρενέργειες», προσθέτει.

Καρκίνος: Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερκύτταρα που τον καταπολεμούν

«Αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και τις πολυάριθμες και συχνά εξαντλητικές παρενέργειές της. Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να διατεθεί στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης και να γίνει το νέο πρότυπο φροντίδας».

«Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης θα αυξηθούν κατά 50% τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ το επίπεδο ενημέρωσης για την ασθένεια παραμένει χαμηλό».

Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. Αυτή τη στιγμή, περίπου οι μισοί ασθενείς με διηθητικό στον μυ καρκίνο της ουροδόχου κύστης εμφανίζουν υποτροπή εντός τριών ετών.

Ο Syed Hussain, βρετανός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος ιατρικής ογκολογίας στο University of Sheffield και στο Sheffield Hospitals NHS Foundation Trust και κύριος ερευνητής της δοκιμής, δήλωσε σύμφωνα με το Daily Mail ότι «το μέγεθος του οφέλους επιβίωσης που παρατηρήθηκε θα είναι σίγουρα ένας game changer».

Πρόσθεσε: «Αυτές είναι συναρπαστικές στιγμές στη διαχείριση του διηθητικού στον μυ καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Δεν είχαμε παρατηρήσει κανένα επιπλέον όφελος επιβίωσης σε προηγούμενες δοκιμές που ερευνούσαν επιπλέον θεραπείες σε συνδυασμό με τη στάνταρ χημειοθεραπεία με βάση την cisplatin πριν από τη χειρουργική επέμβαση».

«Εισάγοντας αυτές τις νέες θεραπείες νωρίτερα στη διαδρομή της ασθένειας, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να θεραπεύονται από τον διηθητικό στον μυ καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

Νέες μέθοδοι θεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Thomas Powles, βρετανός καθηγητής ουρογεννητικής ογκολογίας στο Barts Cancer Institute του Queen Mary University of London, δήλωσε σύμφωνα με το Daily Mail: «Στη δοκιμή NIAGARA, δείξαμε για πρώτη φορά ότι η προσθήκη ανοσοθεραπείας στη χημειοθεραπεία αυξάνει το ποσοστό συνολικής επιβίωσης. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για αυτούς τους ασθενείς».

Ο Ian Flower, 63 ετών, από το Sheffield συμμετείχε στη δοκιμή NIAGARA, που διεξήχθη στο Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, μετά τη διάγνωση χειρουργήσιμου καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Θεραπευτικές εξελίξεις για τον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος

«Ήμουν χαρούμενος που βοήθησα στη δοκιμή, όχι μόνο για μένα αλλά και με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους ασθενείς», δήλωσε σύμφωνα με το Daily Mail. «Είναι ωραίο να ακούω ότι η δοκιμή είχε θετικά αποτελέσματα και ελπίζω να μπορέσει να διατεθεί σε άλλους ασθενείς».

Πηγές: Daily Mail, NIH (1), NIH (2)

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η ανοσοθεραπεία με durvalumab (ντουρβαλουμάμπη) μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο υποτροπής και αυξάνει την επιβίωση στους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
  • Στα δύο χρόνια, η επιβίωση ήταν 82,2% με ανοσοθεραπεία και 75,2% με χημειοθεραπεία.
  • Η θεραπεία δεν προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες και αναμένεται έγκριση από υγειονομικούς οργανισμούς.
  • Τα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 50% τα επόμενα 20 χρόνια.
Scroll to Top