Υπάρχει ένα αγιουβερδικό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα για την υπέροχη, ιδιαίτερη γεύση του. Όταν, όμως, χρησιμοποιείται για ιατρική χρήση, μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως η διαχείριση της χοληστερόλης και του διαβήτη, καθώς και μείωση του πόνου της περιόδου και του τοκετού. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Πρόκειται για ένα βότανο ιθαγενές της νοτιοδυτικής Ασίας και της περιοχής της Μεσογείου. Καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Νότια Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα φύλλα, οι σπόροι και το αιθέριο έλαιό του έχουν πολυάριθμες μαγειρικές χρήσεις.
Ο «υποτιμημένος» χυμός που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο, να κάψει λίπος και να αποτρέψει ασθένειες
Το αγιουβερδικό βότανο και η διατροφική του αξία
Ο άνηθος (Anethum graveolens L.) είναι μέλος της οικογένειας του σέλινου και έχει χρησιμοποιηθεί στην αγιουβερδική ιατρική από την αρχαιότητα. Η Αγιουρβέδα είναι ένα παραδοσιακό ιατρικό σύστημα που χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Προέρχεται από την Ινδία του 2ο αιώνα π.Χ.
Μελέτες δείχνουν ότι ο άνηθος παρέχει αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, ουσίες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της βλάβης των κυττάρων. Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται σε συμπληρώματα άνηθου και όχι σε φρέσκο άνηθο, αλλά ο φρέσκος άνηθος εξακολουθεί να προσφέρει πιθανά οφέλη.
Η διατροφική αξία του άνηθου
Όταν χρησιμοποιείτε τον άνηθο στη μαγειρική, είναι απίθανο να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα σε μία μόνο μερίδα. Πέντε κλωνάρια φρέσκου άνηθου παρέχουν τα εξής:
- Θερμίδες: λιγότερες από 1
- Λίπος: 0 γραμμάρια
- Νάτριο: 0,61 mg
- Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Σε μεγαλύτερες ποσότητες, ο άνηθος παρέχει μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας ανάγκης για βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι φρέσκος άνηθος παρέχει 7,56 mg ή 8% της Ημερήσιας Αξίας. Διατροφικά, τα βασικά οφέλη του άνηθου βρίσκονται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.
Τα οφέλη του άνηθου για την υγεία
- Περιέχει αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά
- Μειώνει τη χοληστερόλη
- Αντιμετωπίζει τον διαβήτη
- Ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου
- Μειώνει τον πόνο του τοκετού και το άγχος
1. Αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά
Ορισμένα από τα οφέλη του άνηθου οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του. Για παράδειγμα, ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος και το θυμάρι είναι πλούσιες πηγές φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές φυτικές χρωστικές που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και ποτά όπως τσάι και κρασί.
Τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες. Επιπλέον, προσφέρουν αποτελέσματα προστασίας του εγκεφάλου και υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
Το κρητικό βότανο που ενισχύει το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό και μειώνει τη φλεγμονή
2. Μειώνει τη χοληστερόλη
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται καθώς αυξάνεται η ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα. Για παράδειγμα, η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.
Τα συμπληρώματα άνηθου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη ολική χοληστερόλη και την LDL-«κακή» χοληστερόλη. Η LDL χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λιπών που ονομάζονται πλάκα μέσα στις αρτηρίες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
3. Αντιμετωπίζει τον διαβήτη
Περίπου το 11,3% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη και περισσότεροι από ένας στους τρεις έχουν προδιαβήτη. Ο χρόνιος διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως άνοια, καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση, νεφρική βλάβη, κατάθλιψη και εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία.
Ο άνηθος σε συμπληρώματα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει αποτελέσματα μείωσης της γλυκόζης στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς και στην ικανότητά του να αλλάζει γονίδια που σχετίζονται με τις οδούς ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) και του λίπους.
Σε μια μικρή μελέτη, 42 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κατανεμήθηκαν τυχαία ώστε να λαμβάνουν είτε σε 3 γραμμάρια σκόνης άνηθου ημερησίως είτε ένα εικονικό φάρμακο. Τα συμπληρώματα άνηθου μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα), τη συνολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη.
Αύξησαν επίσης τη HDL («καλή») χοληστερόλη. Η HDL μεταφέρει τη χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες και πίσω στο συκώτι, όπου η «κακή» LDL διασπάται και αποβάλλεται από το σώμα.
4. Ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου
Περίπου το 16-91% των ατόμων που έχουν έμμηνο ρύση εμφανίζουν δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου) και 2-29% έχουν έντονο πόνο. Ο άνηθος μπορεί να μειώσει τον πόνο.
Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η σκόνη άνηθου ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) που ονομάζεται μεφαιναμικό οξύ στη μείωση του πόνου της περιόδου.
Τα ΜΣΑΦ λειτουργούν σταματώντας την παραγωγή από το σώμα μιας ουσίας που προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Ωστόσο, άλλες έρευνες δεν βρήκαν σταθερή σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων άνηθου και του πόνου περιόδου.
5. Μειώνει τον πόνο του τοκετού και το άγχος
Αρκετές δημοσιευμένες μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις διαφόρων μορφών άνηθου στον πόνο και την εξέλιξη του τοκετού, καθώς και στο άγχος κατά τον τοκετό.
Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που μειώνει το στρες και προάγει το δέσιμο. Διεγείρει επίσης τις συσπάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η ωκυτοκίνη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA για την ενίσχυση των συσπάσεων της μήτρας για την υποστήριξη επιτυχούς κολπικού τοκετού.
Μια μικρή μελέτη σε 100 εγκύους συνέκρινε τα αποτελέσματα του βρασμένου σπόρου άνηθου και της ωκυτοκίνης. Λιγότερα άτομα στην ομάδα των σπόρων άνηθου παρουσίασαν σοβαρά επίπεδα άγχους. Ο τοκετός ήταν επίσης μικρότερος.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο σπόρος άνηθου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του άγχους κατά τον τοκετό και τη συντόμευση της διάρκειάς του. Μπορεί επίσης να μειώσει τα ποσοστά καισαρικής τομής σε άτομα που ανησυχούν για τον τοκετό.
Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση – Πώς πρέπει να τα καταναλώνουμε
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το τσάι από σπόρους άνηθου μπορεί να μειώσει τον πόνο του τοκετού στα αρχικά στάδια χωρίς παρενέργειες για την έγκυο ή το έμβρυο. Το εκχύλισμα σπόρων άνηθου πυροδότησε τη συστολή του ιστού της μήτρας και μείωσε τη διάρκεια και την ένταση του πόνου του τοκετού.