Φανταστείτε το εξής: Απολαμβάνετε ένα σνακ ή σκρολάρετε στα social media και ξαφνικά, ένα πατατάκι ή μια ρώγα σταφύλι πέφτει με λάθος τρόπο στον οισοφάγο σας και νιώθετε πως πνίγεστε. Σάς πιάνει πανικός καθώς είστε μόνοι και κανείς δεν μπορεί να σάς βοηθήσει. Τι κάνετε; Ο πνιγμός από φαγητό είναι κάτι σύνηθες, γι’αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να τον αντιμετωπίσετε.
Το να πνίγεσαι όταν είσαι μόνος είναι ένα από εκείνα τα εφιαλτικά σενάρια που ελπίζεις να μην συμβεί ποτέ. Αλλά αν συμβεί, το να ξέρεις τι να κάνεις μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή σου. Με τα σωστά βήματα και λίγη ηρεμία, μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση και να αναπνεύσετε ξανά.
Πώς να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας από πνιγμό στο νερό
Ο Norman Ng, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Northwell Staten Island, μοιράζεται πώς να γλιτώσετε τον εαυτό σας από πνιγμό όταν κανείς άλλος δεν είναι κοντά για να βοηθήσει.
Πνιγμός από φαγητό: Ποια είναι τα συμπτώματα
Όταν το φαγητό ή ένα ξένο αντικείμενο κολλήσει στο λαιμό σας, μπορεί να εμποδίσει εν μέρει ή πλήρως τη ροή του αέρα, οδηγώντας σε ασφυξία, σύμφωνα με τον Δρ. Ng.
Χωρίς αρκετό οξυγόνο, το σώμα περνά γρήγορα σε υποξία (στέρηση οξυγόνου), η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων, ανεπάρκεια οργάνων ή ακόμα και θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά, αν δεν αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό η γρήγορη δράση είναι ζωτικής σημασίας σε περίπτωση πνιγμού.
Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος πνίγεται, o Δρ. Ng συμβουλεύει να αναζητήσετε αυτά τα σημάδια:
- Δεν μπορεί να μιλήσει ή να κάνει ήχους
- Δυσκολία ή αδυναμία αναπνοής
- Υψηλός συριγμός (stridor) κατά την προσπάθεια εισπνοής
- Κρατά τον λαιμό του (το παγκόσμιο σημάδι πνιγμού)
- Μπλε χείλη, δέρμα ή νύχια λόγω έλλειψης οξυγόνου (κυάνωση)
- Απώλεια συνείδησης εάν η απόφραξη δεν αποκατασταθεί
Πώς να γλυτώσετε από πνιγμό αν είστε μόνοι – Οι πρώτες βοήθειες
Το να πνίγεστε ενώ είστε μόνοι μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά το να παραμείνετε ήρεμοι είναι ζωτικής σημασίας. Το να γνωρίζετε τις πρώτες βοήθειες για πνιγμό και να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα μπορεί να σώσει τη ζωή σας:
1. Βήξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε
Εάν μπορείτε να βήξετε, συνεχίστε να βήχετε δυνατά για να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το μπλοκάρισμα, συμβουλεύει ο Δρ. Ng. Ο βήχας είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να απομακρύνει το αντικείμενο. Εάν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε ή να βγάλετε ήχο, προχωρήστε αμέσως στο επόμενο βήμα.
2. Εκτελέστε τον ελιγμό Self-Heimlich
Σκύψτε πάνω από ένα ανθεκτικό αντικείμενο, όπως πλάτη καρέκλας, άκρη τραπεζιού ή πάγκο. Τοποθετήστε το αντικείμενο πάνω από τον αφαλό σας και ωθήστε το πάνω μέρος της κοιλιάς σας πάνω του με μια κίνηση προς τα πάνω. Δείτε πώς να κάνετε τον ελιγμό selfHeimlich:
Εάν ο ελιγμός self-Heimlich δεν είναι πρακτικός ή αποτελεσματικός, χρησιμοποιήστε μια σταθερή επιφάνεια για επιπλέον δύναμη, προτείνει ο Δρ. Ng.
3. Δοκιμάστε εναλλακτικές τεχνικές εάν χρειάζεται
Εάν ο τυπικός ελιγμός self-Heimlich αποτύχει, δοκιμάστε άλλες μεθόδους. Εάν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν λειτουργεί και αισθάνεστε ότι χάνετε τις αισθήσεις σας, καλέστε αμέσως το 166, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, παροτρύνει ο Δρ. Ng. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να εντοπίσουν την τοποθεσία σας.
Τι να κάνετε μετά από ένα περιστατικό πνιγμού
Ακόμα κι αν έχετε αφαιρέσει επιτυχώς το αντικείμενο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ιατρό. Ο Δρ. Ng εξηγεί τους λόγους:
- Τραύμα αεραγωγού ή οισοφάγου: Οι βίαιες τεχνικές όπως το Heimlich μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικούς τραυματισμούς.
- Δευτερεύουσες επιπλοκές: Τα θραύσματα της τροφής ή του αντικειμένου μπορεί να παραμένουν κολλημένα στον αεραγωγό σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Καθυστερημένο οίδημα ή ερεθισμός: Μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή μετά την αφαίρεση του αντικειμένου, εμποδίζοντας δυνητικά τον αεραγωγό.
- Υποκείμενα ζητήματα: Μια ιατρική αξιολόγηση μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις όπως διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.
Πώς να αποτρέψετε τον πνιγμό
Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ο πνιγμός είναι σοβαρές, αλλά το να ξέρετε τι να κάνετε -και να εξασκηθείτε εκ των προτέρων- μπορεί να σώσει ζωές. Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με την προετοιμασία. Οι συμβουλές του Δρ. Ng για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού περιλαμβάνουν:
Κολύμπι: Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος πνίγεται – Τι να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού
- Αφιερώστε χρόνο: Τρώτε αργά, μασάτε καλά και αποφύγετε να μιλάτε ή να γελάτε ενώ τρώτε.
- Προσέχετε τρόφιμα υψηλού κινδύνου: Να είστε προσεκτικοί με το ψωμί, τα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς, τα σταφύλια, τα σκληρά γλυκά και άλλους κοινούς κινδύνους πνιγμού.
- Γνωρίστε τα όριά σας: Εάν είχατε επεισόδια πνιγμού ή δυσκολίες στην κατάποση, ειδικά εάν έχετε δυσφαγία ή σφίξιμο στο λαιμό, μιλήστε με έναν γιατρό. Ένας παθολόγος μπορεί να αξιολογήσει τη λειτουργία της κατάποσής σας και να σας δώσει συμβουλές για το πώς να τη βελτιώσετε.
- Μάθετε CPR και πρώτες βοήθειες: Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα μπορούσαν να είναι σωτήριες.