Τα 5 βήματα που θα μας φέρουν καλύτερη υγεία το 2025 – Η σημασία της ψυχικής ενδυνάμωσης

στάδια της αλλαγής - υγεία - επιτυχία

Πώς ορίζουμε ένα σχέδιο υγείας για το 2025; Ποια είναι τα στάδια της αλλαγής που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τις κακές συνήθειες και να προσαρμοστούμε σε πιο υγιεινές με επιτυχία; Ποιον ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία και το κίνητρο;

Μια νέα χρονιά έρχεται και αφήνει πίσω την πιο ανατρεπτική και σαρωτική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών. Όλοι ευχόμαστε να ξεχαστούν γρήγορα όλα όσα η ανθρωπότητα έχει ζήσει μέχρι στιγμής από την πανδημία και να επανακάμψουμε. Ωστόσο, η περίοδος αυτή άλλαξε πολλά, όχι μόνο στον ορατό κόσμο αλλά και στις συνάψεις των εγκεφάλων μας.

Οι 8 συνήθειες που ακολουθούν όσοι είναι πιο υγιείς και έχουν ωραίο σώμα καθώς μεγαλώνουν

Mας έκανε να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε, να έρθουμε σε «επίγνωση», σε καλύτερη «ενσυναίσθηση». Να καταλάβουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όλα όσα τόσα χρόνια οι επιστήμονες της δημόσιας υγείας αλλά και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα υποστήριζε: διαχείριση των νοσημάτων φθοράς με πρώτα τα καρδιαγγειακά, την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, την υποστήριξη του περιβάλλοντος, τη μείωση της φτώχειας και τις κοινωνικές ανισότητες.

Σίγουρα, παίρνουμε ακόμα μαθήματα και ο καθένας μας ας ευχηθεί τα καλύτερα στον συνάνθρωπο και στον εαυτό του! Σίγουρα, ο Covid 19 αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος campaigner των τελευταίων δεκαετιών. Τόσα πολλά μηνύματα και με τρόπο συνεκτικό μάς πέρασε και μας κινητοποίησε.… «μας έβγαλε από τον λήθαργο».

Ναι, είναι η στιγμή που όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σταυροδρόμι σκέψεων και αποφάσεων, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

9 καθημερινές συνήθειες που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Η καλή υγεία φαίνεται από τον τρόπο ζωής

Έχουμε εμπειρία πλέον από τα υπέροχα λάθη που μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικός είναι ο «εαυτός» και πόσο πολύτιμο να έχεις την «υγειά» σου!

Υπάρχει λοιπόν άπειρη δημιουργικότητα, ευφυΐα αλλά και αγάπη και ευτυχία στον άνθρωπο και το κλειδί για να τα κατακτήσουμε και να πάμε μπροστά είναι η Υπέρβαση. Η νέα χρονιά θέλει υπέρβαση.

Καταστρώνοντας το σχέδιο υγείας για την καινούργια χρονιά

Είθισται σε κάθε νέα χρονιά να κάνουμε βαρυσήμαντες δηλώσεις: θα σταματήσω το κάπνισμα, θα χάσω 20 κιλά και πολλά «θα», που απλά επαναλαμβάνονται και μετατίθενται για την επόμενη χρονιά.

Αυτή τη χρονιά ας πάμε λίγο διαφορετικά αντικαθιστώντας την κατάφαση με ερώτηση…

  • Τι θα κερδίσω αν αποφασίσω ότι μέρος της καθημερινότητάς μου θα περιλαμβάνει περισσότερη κίνηση – ενεργοποίηση;
  • Αν με ειλικρίνεια και επίγνωση σκεφτώ να θρέψω τα κύτταρά μου με σωστές βιταμίνες; Με έξυπνους συνδυασμούς διατροφής και άσκησης που είναι πραγματοποιήσιμοι και εφικτοί στη καθημερινή ρουτίνα μου;
  • Εάν δεχτώ τη συνθήκη ότι ο εγκέφαλος τελικά έχει τέτοια «πλαστικότητα» που μαθαίνει καινούργια πράματα και νέα γνώση σε κάθε ηλικιακή φάση;

3 συνήθειες πριν από τον ύπνο για να χάσετε γρήγορα βάρος

Τότε, χρειάζομαι ένα ατομικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία μου που να με «συμπεριλαμβάνει» να με έχει «προτεραιότητα».

  • Αλήθεια, πόσες αλλαγές έκανα πιο γρήγορα αυτή τη χρονιά και προσαρμόστηκα;
  • Τι κατάλαβα για την υπέροχη προσαρμοστικότητα που έχει ο νους μου;
  • Πόσο με φρόντισα; Πόσες από τις πληροφορίες που έλαβα, μελέτησα, αφομοίωσα με κινητοποίησαν να ξεκινήσω συστηματική άσκηση ή να μάθω να τρέφομαι με τρόπο που να αντιλαμβάνομαι τις αλλαγές σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο;
  • Χρησιμοποιώ την πληθώρα των προγραμμάτων άσκησης, των τεχνικών χαλάρωσης;
  • Πόσο έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά συνδέονται με την ψυχική υγεία, η οποία επηρεάζει και καθορίζει τη σωματική υγεία;

Τα στάδια της αλλαγής για καλύτερη υγεία

Η αλλαγή είναι μια διαδικασία, όχι ένα γεγονός! Η αλλαγή έχει στάδια και όπως πολύ ορθά έχουν περιγράψει επιστήμονες από την δεκαετία του 80 (J. Prochaska και C. Di Clemente).

Το άτομο που είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει μια αλλαγή περνάει από αυτά τα πέντε στάδια: προδιάθεση, σκέψη, προετοιμασία, δράση, συντήρηση αποτελέσματος.

Τα περισσότερα στοιχεία για αυτό το μοντέλο προέρχονται από μελέτες σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, την κατάχρηση ναρκωτικών και τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά έχουν επίσης εφαρμοστεί σε άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της δίαιτας.

Πρώτο στάδιο – Προδιάθεση να αλλάξω κάτι

Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε συνειδητή πρόθεση να κάνουμε μια αλλαγή, γιατί δεν έχουμε επίγνωση πώς είναι το διαφορετικό ή μας λείπουν επιχειρήματα και απαραίτητες πληροφορίες.

Ερωτήματα και σκέψεις όπως: «Το υπερβολικό βάρος είναι κατάσταση που αλλάζει;», «Έτσι είμαι γιατί ήταν οι γονείς μου;» ή «Γιατί δεν τα κατάφερα στο παρελθόν και απογοητεύτηκα;» Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο τείνουν να αποφεύγουν την συζήτηση ή τη σκέψη για την ανθυγιεινή συμπεριφορά αλλά παράλληλα ενοχλούνται από τις συνέπειες που έχουν αυτές στην καθημερινότητα.

4 συνήθειες για να βελτιώσετε την ζωή σας σε μία μέρα,σύμφωνα με καθηγήτρια του Στάνφορντ

Δεύτερο στάδιο – Σκέψεις του πολυάσχολου νου

Οι άνθρωποι που καταλήγουν τελικά να σκέφτονται την αλλαγή που θέλουν να πετύχουν για το επόμενο χρονικό διάστημα, την εξετάζουν και την ταξινομούν στο μυαλό τους.

Σε αυτό το στάδιο, γνωρίζουν ότι η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους ήταν σαμποταριστική και είναι πρόβλημα αλλά δεν υπάρχει ακόμα η δέσμευση για δράση και αρχίζουν ήδη να «ζυγίζουν» τα οφέλη και τα κόστη: «Αν σταματήσω το κάπνισμα, θα απαλλαγώ από τον βήχα, αλλά θα πάρω βάρος, άρα θα χαλάσει το σώμα μου» ή «Ξέρω ότι το κάπνισμα με σκοτώνει, αλλά με βοηθά να χαλαρώσω από το άγχος».

Σημαντικός ο ρόλος του ειδικού για να ενδυναμώσει εδώ τα θετικά επιχειρήματα του νου!

Τρίτο στάδιο – Η προετοιμασία

Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει γνώση και απόφαση ότι πρέπει να γίνει η αλλαγή και αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια για να πετύχουμε τον στόχο μας. Εδώ ακριβώς είναι σημαντικό να προβλεφθούν τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν.

Να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης με ρεαλιστικούς στόχους. Ο εσωτερικός διάλογος είναι σημαντικός και απαιτεί ειλικρίνεια και όχι φόβο. Πολύ χρήσιμη η βοήθεια ενός ειδικού για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη, να υπάρχει εποπτεία για να αποφευχθεί η παλινδρόμηση.

Τέταρτο στάδιο – Δράση

Σε αυτό το στάδιο, η αλλαγή πραγματοποιείται και είναι ορατή. Είναι σημαντικό να έχουμε σαφή κίνητρα και να τα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας σε όλη την πορεία. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε εναλλακτικές λύσεις για τα εμπόδια που εντοπίσαμε στο στάδιο προετοιμασίας.

Για παράδειγμα, αν το στρες μας ωθεί να φάμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές αντιμετώπισης όπως η γιόγκα, η βαθιά αναπνοή καθημερινά με άσκηση σε στοχευμένες ώρες που θα μας βοηθήσουν. Αν χρειάζεται, κρατάμε σημειώσεις για τα κίνητρα που έχουμε θέσει εξ αρχής.

Ο δημιουργικός διάλογος με τον εαυτό μας θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας. Η βοήθεια του ειδικού εκπαιδευμένου επιστήμονα είναι σημαντική και ωφέλιμη επίσης.

Εσωτερική δύναμη: 9 τρόποι να την ενεργοποιήσετε και να νικήσετε τα εμπόδια

Πέμπτο στάδιο – Συντήρηση

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια βλέπω τους καρπούς αυτής της πορείας.

Τώρα προτεραιότητα έχει η διατήρηση της αλλαγής στην καθημερινή νέα ρουτίνα και η πρόληψη της υποτροπής. Αυτό μπορεί να απαιτήσει άλλες αλλαγές που σχετίζονται με την αποφυγή καταστάσεων που μας «έδεναν» με τις λανθάνουσες συμπεριφορές, π.χ. υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μετά από έντονο στρες ή από κακό προγραμματισμό της διατροφικής ρουτίνας, υποκινητικότητα.

Η καθιέρωση της νέας ρουτίνας πάντα με επίγνωση και εμπειρία που αποκόμισα από όλα τα στάδια αλλαγής θα χτίσει το κατάλληλο έδαφος για την επιτυχία.

Η διαδρομή ανάμεσα στα στάδια δεν είναι απλή

Χρειάζεται συνεχώς την εγκεφαλική διαδικασία της σύνθεσης και ανάλυσης, την εμπλοκή μου, την επίγνωση των πράξεών μου, την επιβράβευση και ένα περιβάλλον άνεσης. Είναι απαραίτητο να νιώθω, να αισθάνομαι τον εαυτό μου και να γνωρίζω τον οδικό χάρτη καλά. Χρειάζεται να έχω καταλάβει πως λειτουργεί η φυσιολογία μου!

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποτροπιάζουν κάποια στιγμή και ανακυκλώνουν ένα ή περισσότερα στάδια. Η υποτροπή είναι κάπως αναμενόμενη, ίσως ακόμη και αναπόφευκτη. Είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

Η υποτροπή πάντα μας δίνει πολύτιμη γνώση, καλύτερη ενδοσκόπηση και δεν πρέπει να συνδέεται με απογοήτευση. Άλλωστε μέσα από τις αλλεπάλληλες υποτροπές έρχονται οι μεγάλες ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ!

Επαφή με τη φύση: 12 απρόσμενα οφέλη για την υγεία μας

Να έχουμε μια χρονιά με πίστη στον εαυτό και χωρίς φόβο να κάνουμε τις υπερβάσεις μας.

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ορισμός ενός στρατηγικού σχεδίου υγείας για το 2025, με στόχο την αλλαγή κακών συνηθειών και την προσαρμογή σε υγιεινές πρακτικές, βασισμένο στην προσωπική ανάπτυξη και τη ψυχική υγεία.
  • Η σημασία της ψυχολογίας και του κινήτρου στην επίτευξη υγιών στόχων, μέσω της προσεκτικής αναθεώρησης των καθημερινών συνηθειών και της συνειδητής προσέγγισης της αλλαγής.
  • Η διαδικασία της αλλαγής περιλαμβάνει πέντε στάδια: προδιάθεση, σκέψη, προετοιμασία, δράση και συντήρηση, με την καθιέρωση μιας νέας ρουτίνας να απαιτεί συνεχώς συνειδητή εμπλοκή και υποστήριξη.
  • Η υποτροπή είναι μέρος της διαδικασίας αλλαγής και παρέχει πολύτιμη γνώση και ενδοσκόπηση, οδηγώντας σε προσωπικές ανατροπές και επιτυχία.
Scroll to Top