Ένα δημοφιλές πρωινό ρόφημα φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων και στη μείωση του κινδύνου τόσο της καρδιακής νόσου όσο και της νόσου Πάρκινσον. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί ήδη να το καταναλώνετε στο πρωινό σας, χωρίς καν να γνωρίζετε τα οφέλη του. Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται δυνητικά πιο υγιεινό από ό,τι νομίζατε αρχικά.
Ποιο είναι το πρωινό ρόφημα με τα πολλά οφέλη για την υγεία
Ενώ η καφεΐνη θεωρούνταν κάποτε ως μια κακή συνήθεια που πρέπει να κοπεί, πολλές έρευνες έχουν βρει ότι μπορεί, στην πιο αγνή της μορφή, να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησης από το European Journal of Preventive Cardiology διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου από εκείνους που απέφευγαν το ζεστό ρόφημα.
Μιλώντας στο Coffee Friend, η Nicola Shubrook, διατροφολόγος στη Βρετανική Ένωση Διατροφής και Ιατρικής Τρόπου Ζωής (BANT), αποκάλυψε τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία και τον καλύτερο τρόπο κατανάλωσης.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές από τις μελέτες που έγιναν για τον καφέ και τα οφέλη του για την υγεία αφορούν τον καφέ στην πιο καθαρή του μορφή. Αυτό σημαίνει σκέτος καφές, χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τον καφέ που τον κάνει μοναδικό είναι τα συστατικά του σε αυτή τη μορφή», εξήγησε και πρόσθεσε:
«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καφές έχει εκατοντάδες πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο καφές μπορεί επίσης να είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και η πικρή του γεύση μπορεί να είναι καλή για το συκώτι μας».
Για τα καλύτερα οφέλη για την υγεία, η Nicola συνιστά να επιλέξετε σκέτο καφέ. Αν συνηθίζετε να απολαμβάνετε καφέ με ζάχαρη, η ειδικός προτείνει να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα του γάλακτος και της ζάχαρης ή των εναλλακτικών σακχάρων μέχρι να προσαρμοστούν οι γευστικοί σας κάλυκες στην πικρή γεύση του σκέτου καφέ.
Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- Μπορεί να ενθαρρύνει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου
- Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον ή άλλων εγκεφαλικών παθήσεων
- Μπορεί να προστατεύσει από πονοκεφάλους
1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς οι καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία και τον διαβήτη είναι φλεγμονώδεις. Ο καφές, που περιέχει αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης τέτοιων προβλημάτων.
Λίπος στο συκώτι: Οι γιατροί αποκάλυψαν τους καλύτερους χυμούς που προστατεύουν το ήπαρ
2. Μπορεί να ενθαρρύνει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου
«Ο καφές δρα σαν διεγερτικό του παχέος εντέρου και η επίδρασή του στον οργανισμό είναι παρόμοια με αυτή ενός γεύματος», εξηγεί η Nicola. «Καθώς μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στο ορθό και στους εντερικούς μύες, μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη κίνηση του εντέρου και λιγότερη ενόχληση από τη δυσκοιλιότητα».
3. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες είναι βασικές για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο καφές περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε μη εύπεπτους πολυσακχαρίτες. «Το έντερο ευδοκιμεί επίσης με πολυφαινόλες, που μπορούν να βρεθούν στον καφέ, και λειτουργούν σαν πρεβιοτικά», ανέφερε η Nicola και πρόσθεσε:
«Όταν κάτι είναι πλούσιο σε πρεβιοτικές ιδιότητες, λειτουργεί τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια που αποτελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Η μικροχλωρίδα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πέψη των τροφών και επίσης στην παραγωγή βασικών βιταμινών, όπως η Β12».
4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον ή άλλων εγκεφαλικών παθήσεων
Ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου Πάρκινσον και άλλων εγκεφαλικών ασθενειών. Οι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ σίγουρα ωφελούν το έντερο και την επένδυσή του, αλλά και τα νευρικά και μη νευρικά συστατικά του τοιχώματος του εντέρου που είναι υπεύθυνα για την κινητική λειτουργία και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια του εντέρου βοηθούν στην παραγωγή πολλών από τους χημικούς νευροδιαβιβαστές που στέλνουν μηνύματα μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Αυτό οδήγησε ακόμη και τους ερευνητές να πιστέψουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου για Αλτσχάιμερ.
5. Μπορεί να προστατεύσει από πονοκεφάλους
Ενώ παλαιότερα οι ερευνητές πίστευαν ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην προστασία από αυτούς.
Το «χρυσαφένιο» ρόφημα που ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο
«Η σκέψη είναι ότι όταν υποφέρεις από πονοκέφαλο, τα αιμοφόρα αγγεία σφίγγονται, κάτι που οδηγεί σε πίεση και επομένως πόνο. Ο καφές βοηθά στην αγγειοδιαστολή, που είναι η διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και αυτό μπορεί να τα κάνει να χαλαρώσουν και να μειωθεί η πίεση», εξήγησε καταληκτικά η Nicola.