Μπορεί το σεξ μετά τα 55 να είναι καλύτερο από ποτέ; Από την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έως τις δημιουργικές λύσεις για άνεση, μάθετε πώς να ξεπερνάτε προκλήσεις και να απολαμβάνετε τα πολλά οφέλη της οικειότητας στην ώριμη ηλικία.
Πολλά ώριμα ζευγάρια έχουν καλύτερη ερωτική ζωή από ό,τι στα νεανικά τους χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί: βαθύτερη οικειότητα, λιγότεροι περισπασμοί, απουσία ανησυχιών για εγκυμοσύνη και περισσότερος χρόνος για απόλαυση. Επιπλέον, διαθέτουν περισσότερη εμπειρία και γνώση από τους νεότερους.
Σεξ: Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να προσποιείστε οργασμό; Έρευνα αποκαλύπτει
Ορμονικές αλλαγές
Γύρω στη μέση ηλικία – περίπου στα 45 χρόνια – νέα ζητήματα μπορεί προσωρινά να μειώσουν την ερωτική σας ζωή. Οι σεξουαλικές ορμόνες μειώνονται αισθητά. Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση φέρνει πτώση στα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα. Τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται λεπτότερα και ξηρότερα.
Στους άνδρες, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα μειώνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην επίτευξη στύσης (στυτική δυσλειτουργία ή ED). Αλλαγές στον εγκέφαλο και τη ροή του αίματος επηρεάζουν επίσης.
Αλλαγές στον κόλπο
Τα κύρια σεξουαλικά προβλήματα για τις γυναίκες περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού, την έλλειψη επιθυμίας και την κολπική ξηρότητα. Ο κόλπος κονταίνει και στενεύει με την ηλικία, ενώ η φυσική λίπανση μειώνεται.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Λιπαντικά με βάση το νερό, κολπικές ενυδατικές κρέμες και λιπαντικά προφυλακτικά μπορεί να βοηθήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κολπικά οιστρογόνα.
Στυτική δυσλειτουργία
Το κύριο ηλικιακό σεξουαλικό πρόβλημα για τους άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι στύσεις δεν είναι όπως παλιά – δεν έρχονται τόσο εύκολα ούτε παραμένουν σταθερές. Το πέος μπορεί να μην είναι τόσο σκληρό ή μεγάλο όπως πριν.
Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να δώσουν λύση. Ωστόσο, έχουν παρενέργειες και μπορεί να συγκρούονται με φάρμακα που περιέχουν νιτρικά άλατα. Να είστε προσεκτικοί με βότανα και συμπληρώματα που υπόσχονται άμεση λύση. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν τα δοκιμάσετε.
Διαβήτης
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, ειδικά σε όσους έχουν τύπου 2. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα γεννητικά όργανα. Φάρμακα, αντλία πέους ή ακόμα και εμφύτευμα πέους μπορούν να βοηθήσουν.
Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να έχουν μειωμένη αίσθηση στα γεννητικά τους όργανα. Επίσης, προκαλεί περισσότερες μολύνσεις από ζυμομύκητες στον κόλπο, οι οποίες μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή και να δυσκολέψουν ή να καταστήσουν δυσάρεστο το σεξ. Ωστόσο, αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα.
Καρδιακή νόσος
Η καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να είναι εντυπωσιακή στην τηλεόραση, αλλά σπάνια συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, η καρδιακή νόσος κάνει τις αρτηρίες να στενεύουν και να σκληραίνουν, περιορίζοντας τη ροή του αίματος.
Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη διέγερση ή τον οργασμό. Αφού αντιμετωπιστεί, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει το πράσινο φως. Να είστε σίγουροι ότι θα του αναφέρετε οποιοδήποτε πόνο στο στήθος, προβλήματα στην αναπνοή ή συμπτώματα που επιδεινώνονται.
4 κοινά φάρμακα που ανεβάζουν τη σεξουαλική ορμή στα ύψη – Μπορεί να σας οδηγήσουν στην απιστία
Άλλες προκλήσεις
Άλλες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική σας ζωή περιλαμβάνουν την αύξηση βάρους, την αρθρίτιδα, τον χρόνιο πόνο, τα προβλήματα ακράτειας, την άνοια, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερίνη, τις παρενέργειες από φάρμακα, την κατάθλιψη και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επίσης, οι χειρουργικές επεμβάσεις – ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με το σεξ – μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και το πώς νιώθετε. Συζητήστε με τον σύντροφό σας για τρόπους να παραμείνετε κοντά. Όταν είναι δυνατό, αφήστε στην άκρη τους ρόλους του φροντιστή για να εστιάσετε στον ρόλο σας ως σύντροφος.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Μπορεί να μη σας είναι εύκολο να συζητήσετε αυτό το θέμα με τον γιατρό σας. Η αλήθεια είναι ότι ίσως και ο ίδιος να δυσκολεύεται να το αναφέρει. Είναι πιθανότερο να το συζητήσει όταν σχετίζεται με άλλα θέματα υγείας. Μπορείτε να βοηθήσετε, κάνοντας άμεσες ερωτήσεις, όπως:
«Μπορείτε να προτείνετε έναν σύμβουλο σεξουαλικών θεμάτων; Προκαλούν τα φάρμακά μου σεξουαλικά προβλήματα; Θα με βοηθούσε να πάρω οιστρογόνα; Υπάρχει εναλλακτική στα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία;»
Σεξουαλική θεραπεία
Αν ο βασικός σας γιατρός δεν μπορεί να σας βοηθήσει, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν σεξολόγο ή άλλο εξειδικευμένο σύμβουλο. Αυτοί μπορούν να συζητήσουν τις ανησυχίες σας και να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας ως ζευγάρι. Ίσως η λύση είναι περισσότερα προκαταρκτικά ή πιο άμεση διέγερση. Εάν μια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα, κάνει το σεξ δύσκολο, μπορούν να προτείνουν νέες στάσεις που είναι πιο άνετες και ικανοποιητικές και για τους δύο.
Γίνετε δημιουργικοί
Η κοινή λογική και το δημιουργικό πνεύμα μπορούν να αναζωογονήσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Για παράδειγμα, αν μια επίπεδη επιφάνεια δεν είναι άνετη για τα γόνατά σας, μια νέα θέση ή ένα ειδικό έπιπλο μπορεί να προσφέρει άλλη οπτική. Αν δυσκολεύεστε να διεγερθείτε, ένας δονητής μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος.
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για την επαναφορά σας σε ενεργή σεξουαλική ζωή αν είστε ανενεργοί για καιρό. Όμως, απλώς η πράξη μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αφήσετε την επιθυμία να σας καθοδηγήσει.
Η ασφάλεια στο σεξ παραμένει σημαντική
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) δεν κάνουν διακρίσεις ηλικίας. Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, είστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο για ΣΜΝ. Αυτά περιλαμβάνουν τη χλαμύδια, τα γεννητικά κονδυλώματα ή τον έρπη, τη γονόρροια, την ηπατίτιδα Β, τη σύφιλη και την τριχομονάδωση. Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων με HIV και AIDS. Πρέπει να κάνετε τακτικά check-up, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά και να επικοινωνείτε ειλικρινά με τον σύντροφό σας.
Αλλαγή συντρόφων
Με τη βελτίωση της υγείας, τα φάρμακα και τις περισσότερες δυνατότητες γνωριμίας, όπως το διαδίκτυο, οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες μπορούν να απολαμβάνουν τα ραντεβού – και το σεξ – σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Μάθετε το ιστορικό του συντρόφου σας πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή.
Και οι δύο πρέπει να κάνετε εξετάσεις πρώτα. Πάντα να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και λιπαντικό με βάση το νερό, που προστατεύει από πληγές ή κοψίματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ΣΜΝ.
Διαφορές στην σεξουαλική επιθυμία
Μερικές φορές τα ζευγάρια έχουν διαφωνίες σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία – ή την έλλειψή της. Στις γυναίκες, η πτώση των οιστρογόνων, τα προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, η ατροφία του στήθους ή η κυστίτιδα μετά το σεξ μπορεί να μειώσουν την επιθυμία.
Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ή άλλα προβλήματα μπορεί να αποφεύγουν την ερωτική επαφή. Προσπαθήστε να κατανοήσετε την οπτική του συντρόφου σας. Όταν μιλάτε για τα συναισθήματά σας και τις ανάγκες σας, κάντε το από τη δική σας σκοπιά: «Θα το απολάμβανα αν…». Αυτό σας επιτρέπει να εκφραστείτε χωρίς να πληγώσετε τον σύντροφό σας.
Γιατί να προσπαθήσετε το σεξ μετά τα 55
Γιατί να το προσπαθήσετε, θα ρωτήσετε; Η σύντομη απάντηση: Το σεξ έχει πολλά οφέλη. Μερικοί λόγοι για να συνεχίσετε (και η ατομική απόλαυση μετράει): Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καίει θερμίδες, μειώνει την αρτηριακή πίεση, σας χαλαρώνει, μειώνει τον πόνο, διατηρεί το μυαλό σας οξύ και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρκίνου του προστάτη. Σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφό σας και μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Και, φυσικά, σας κάνει χαρούμενους.
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Μπορείτε να είστε οικείοι και αγαπησιάρηδες – και σέξι – χωρίς τη συνουσία. Ο ερωτισμός περιλαμβάνει αγκαλιές, φιλιά, χάδια και χειροκίνητη ή στοματική διέγερση. Κάθε είδους έκφραση αγάπης και οικειότητας μπορεί να γεμίσει την ερωτική σας ζωή. Αν δεν έχετε σύντροφο, η αυτοϊκανοποίηση είναι μια υγιής και ικανοποιητική επιλογή για να απολαύσετε τα πολλά οφέλη του σεξ.
Πηγές: WebMD, NIH, Johns Hopkins