Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος προσποιείται πως είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος προσποιείται πως είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος

Συχνά οι βαθιά δυστυχισμένοι, οι απογοητευμένοι ή όσοι παλεύουν με κατάθλιψη εκπέμπουν μια υπερβολικά θετική εικόνα. Μάθετε να ξεχωρίσετε πότε κάποιος είναι πραγματικά χαρούμενος και πότε φοράει το «χαρούμενο προσωπείο» με αυτά τα 7 διακριτικά σημάδια.

Η κατάθλιψη μπορεί να μοιάζει με ευτυχία αν δεν κοιτάξετε αρκετά καλά. Το να νιώθει κανείς μόνος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να βιώσει. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι να είναι κοινωνικά όντα. Ως αποτέλεσμα, η μοναξιά μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία ενός ατόμου αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο σχολείο και τη δουλειά, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη σύνδεσή τους με φίλους και οικογένεια.

Έτσι, όλοι πρέπει να είναι είμαστε ενήμεροι για τα διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος προσποιείται ότι είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος. Πώς μπορούν οι φίλοι, οι σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειας να καταλάβουν αν κάποιος κοντά τους υποκρίνεται ότι είναι ευτυχισμένος; Και, το πιο σημαντικό, πώς επηρεάζει αυτή η συμπεριφορά τους ίδιους σε βάθος χρόνου;

Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι το 2025, σύμφωνα με το Happiness Lab του Yale

Τα 7 διακριτικά σημάδια ότι κάποιος προσποιείται ότι είναι χαρούμενος ενώ πραγματικά είναι δυστυχισμένος:

  1. Απομονώνεται και το αποδίδει στο ότι είναι πολύ απασχολημένος/-η
  2. Φαίνεται υπερβολικά χαρούμενος/-η
  3. Δείχνει σπάνια εύρος συναισθημάτων
  4. Παραπονιέται συχνά ότι δεν νιώθει καλά
  5. Τα επίπεδα ενέργειάς του/της κυμαίνονται από το 0 στο 100
  6. Παραλείπει γεύματα
  7. Έχει αϋπνία ή/και κακή ποιότητα ύπνου

1. Απομονώνεται και το αποδίδει στο ότι είναι πολύ απασχολημένος/-η

Όλοι γνωρίζουμε έναν φίλο που είναι συνεχώς απασχολημένος για να βγει να πιει έναν καφέ μαζί μας. Όταν τους προσκαλείτε να πάτε σινεμά ή να συναντηθείτε, απαντούν συνήθως κάτι όπως: «Θα το ήθελα, αλλά είμαι πνιγμένος στη δουλειά».

Επιφανειακά, αυτό μπορεί να φαίνεται ως μια έγκυρη δικαιολογία. Όλοι είμαστε απασχολημένοι κάποιες φορές και όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για ξεκούραση. Ωστόσο, αν κάποιος αποφεύγει συνεχώς τους φίλους και την οικογένειά του, αυτό είναι ένα διακριτικό σημάδι ότι προσποιείται ότι είναι χαρούμενος ενώ είναι δυστυχισμένος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απομονώνονται. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το περιοδικό General Psychiatry, η απομόνωση συνήθως είναι αποτέλεσμα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, μερικά άτομα τη χρησιμοποιούν για να μειώσουν την υπερβολική ανησυχία.

Οι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν τους αγαπημένους τους που δεν έχουν δει για καιρό. Μπορεί να είναι όντως απασχολημένοι ή να χρειάζονται μια μέρα για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, αν έχουν περάσει μήνες χωρίς καμία επαφή, μην φοβηθείτε να τους τηλεφωνήσετε ή να τους επισκεφθείτε. Ίσως το χρειάζονται περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε.

2. Φαίνεται υπερβολικά χαρούμενος/-η

Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον που είναι υπερβολικά θετικός, χαρούμενος και ευδιάθετος; Σαν να είναι πρωί ή να βρέχει καταρρακτωδώς, κι αυτό το άτομο συνεχίζει να χαμογελάει. Τέτοια άτομα είναι σπάνια και πρέπει να τα εκτιμούμε. Ωστόσο, κάποιος που είναι συνεχώς αισιόδοξος, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, χρειάζεται υποστήριξη.

Συχνά, όσοι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι μπορεί να βιώνουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Εξάλλου, η καταπίεση των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η καταπίεση των συναισθημάτων βλάπτει την υγεία κάποιου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκφραση των συναισθημάτων είναι κρίσιμη για τη σωματική, ψυχική και γενικότερη ευεξία.

Έτσι, αν δείτε έναν υπεραισιόδοξο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, πείτε τους ότι μπορούν πάντα να βασίζονται σε εσάς αν δυσκολεύονται. Αν και μπορεί αρχικά να μην αποδεχτούν τη βοήθειά σας, είναι καλό να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος στον κόσμο που νοιάζεται για αυτούς.

3. Δείχνει σπάνια εύρος συναισθημάτων

Είτε χάσουν το κατοικίδιό τους είτε τη δουλειά τους, ένα διακριτικό σημάδι ότι κάποιος προσποιείται ότι είναι χαρούμενος είναι η έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης. Τώρα, είτε το πιστεύετε είτε όχι, κάποιοι άνθρωποι εκφράζονται συναισθηματικά στο απειροελάχιστο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουραστεί από δράματα ή τραύματα.

Αντίθετα, διατηρούν το ίδιο κενό βλέμμα και επιμένουν ότι είναι καλά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι φυσιολογικό, καθώς οι περισσότεροι πρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Διαφορετικά, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017, η αποδοχή των εμπειριών (καλών και κακών) οδήγησε σε λιγότερο άγχος και βελτίωση της ψυχολογικής υγείας.

Ωστόσο, για να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα, τα «χαρούμενα άτομα» θα πρέπει να εκφραστούν. Επομένως, αν κάποιος κοντά σας δεν εκφράζει συνήθως τα συναισθήματά του, μην τον αφήσετε. Παρόλο που κάποιοι μπορούν να συγκρατηθούν, κάποιες φορές απλά υπερχειλίζει το ποτήρι. Γι’ αυτό, η απουσία τους είναι ακόμη πιο ανησυχητική.

Ευτυχία: 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψυχικά δυνατοί και επιτυχημένοι

4. Παραπονιέται συχνά ότι δεν νιώθει καλά

Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που λέει συχνά ότι δεν νιώθει καλά, χωρίς προφανή λόγο; Ένα διακριτικό στοιχείο ότι κάποιος μπορεί να κρύβει τη δυστυχία του πίσω από ένα χαμόγελο είναι το ότι εκφράζει συχνά αυτά τα συναισθήματα, ενώ προσποιείται ότι είναι χαρούμενος. Για να είμαστε σαφείς, κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άγνωστα ιατρικά προβλήματα που τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα.

Ωστόσο, αν κάποιος ισχυρίζεται ότι πήγε στον γιατρό και δεν βρέθηκε τίποτα, παρακολουθήστε τον προσεκτικά. Μια μελέτη του 2004 ανέφερε ότι τα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνοι στις αρθρώσεις, στην πλάτη ή γαστρεντερικά προβλήματα, είναι συνηθισμένα σε άτομα με κατάθλιψη.

Έτσι, πρέπει να ενημερώνονται όσοι έχουν αγαπημένους που εκδηλώνουν τέτοια σημάδια και να παίρνουν την πρωτοβουλία να τους μιλήσουν εάν εντοπίσουν αυτά τα διακριτικά σημάδια. Για πολλούς οι μοναξιά είναι αβάστακτη και το να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνοι τους μπορεί να σημαίνει τα πάντα για εκείνους.

5. Τα επίπεδα ενέργειάς του/της κυμαίνονται από το 0 στο 100

Ένα σημάδι ότι κάποιος προσποιείται ότι είναι χαρούμενος είναι τα μεταβλητά επίπεδα ενέργειας. Πολλοί με προβλήματα ψυχικής υγείας βιώνουν πτώσεις που επηρεάζουν το κίνητρό τους να εργαστούν. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα, δηλώνοντας ότι οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις επικάλυψης μεταξύ κόπωσης και ψυχιατρικών διαταραχών.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτές οι πτώσεις οδηγούν σε ξαφνική «έκρηξη» ενέργειας, καθώς τα άτομα προσπαθούν απεγνωσμένα να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, αυτή η αντίδραση πιθανότατα καθοδηγείται περισσότερο από το άγχος και το ένστικτο επιβίωσης παρά από την πραγματική επιθυμία να ολοκληρώσουν τις εργασίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι αν δουν κάποιον αγαπημένο να δυσκολεύεται να βρει κίνητρο; Σύμφωνα με την ερευνήτρια και συγγραφέα Alice Boyes Ph.D., ίσως είναι καλύτερο να κάνετε πράγματα μαζί! Ασκηθείτε μαζί, φάτε μαζί, πηγαίνετε για ψώνια και συζητήστε. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, αν και μικρές, έχουν σημαντική επίδραση στη συνολική ψυχική υγεία κάποιου.

6. Παραλείπει γεύματα

Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον αγαπημένο να λέει: «Πω πω, σήμερα δεν έφαγα σχεδόν τίποτα»; Μπορεί να το λένε επειδή ήταν απασχολημένοι όλη μέρα. Ωστόσο, αν το λένε συνεχώς, είναι ένα διακριτικό σημάδι ότι προσποιούνται πως είναι χαρούμενοι ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένοι.

Οι περισσότεροι δυστυχισμένοι άνθρωποι δεν τρώνε υποσυνείδητα λόγω των έντονων συναισθημάτων τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry ανέφερε ότι οι αλλαγές στην όρεξη είναι συχνές σε άτομα με κατάθλιψη και μπορεί είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν την όρεξή τους.

Γνωρίζοντας αυτό είναι σημαντικό, καθώς η ψυχική υγεία δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοείτε. Όσο θλιβερό κι αν είναι, οι άνθρωποι που υποφέρουν ψυχικά μπορεί να προβούν σε δραστικές ενέργειες χωρίς ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Έτσι, αν κάποιος παραλείπει συνεχώς γεύματα, σταθείτε δίπλα του. Είτε μέσω συζήτησης για μία ώρα την ημέρα είτε φέρνοντάς του φαγητό, τέτοιες απλές πράξεις έχουν σημασία.

7. Έχει αϋπνία ή/και κακή ποιότητα ύπνου

Πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο. Σύμφωνα με το Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem, εκτιμάται ότι 50-70 εκατομμύρια άτομα έχουν κάποια διαταραχή ύπνου.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, επιπέδων κορτιζόλης, θνησιμότητας και ακόμη και κατάθλιψης. Ωστόσο, πολλοί δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τη σημασία του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, θεωρούν ότι η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι.

Παρόλα αυτά, ένα λεπτό σημάδι ότι κάποιος προσποιείται ότι είναι χαρούμενος ενώ είναι δυστυχισμένος είναι αν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ψυχικά ή σωματικά προβλήματα δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά. Κι εξαιτίας αυτού, υποφέρουν σιωπηλά.

Τα πρώτα παιδιά και τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν έως και 48% από δύο κοινά προβλήματα – Ποια είναι

Έτσι, αν κάποιος κοντά σας λέει συχνά: «Δεν κοιμήθηκα σχεδόν καθόλου» ή «Ξύπνησα πολύ αργά», φροντίστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα απευθείας. Παρόλο που μπορεί να οφείλεται σε «απλό άγχος», ακόμα και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους αν δεν το προσέξουν.

Πηγές: Your Tango, Springer Nature, NIH

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Όσοι προσποιούνται χαρά συχνά απομονώνονται ή δείχνουν υπερβολική αισιοδοξία.
  • Έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας καθώς και η ακανόνιστη διατροφή είναι σημάδια δυστυχίας.
  • Η αϋπνία ή ο κακός ύπνος συνδέονται με ψυχικά προβλήματα.
  • Συζητήσεις και κοινές δραστηριότητες ενισχύουν την ψυχική υγεία.
Scroll to Top