Υπέρταση: Ποιο gadget έχουμε όλοι και θέτει την καρδιά μας σε κίνδυνο

υπέρταση

Νέα μελέτη δείξει ότι ένα απαραίτητο gadget που έχουμε όλοι πάνω μας αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση και βάζει την καρδιά μας σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Heart Journal – Digital Health, το να μιλάτε πάνω από 30 λεπτά την εβδομάδα στο κινητό μπορεί να αυξήσει κατά 12% τον κίνδυνο για υπέρταση, σε σύγκριση με λιγότερο από 30 λεπτά.

«Είναι ο αριθμός των λεπτών που ξοδεύουν οι άνθρωποι μιλώντας σε ένα κινητό και έχει σημασία για την υγεία της καρδιάς. Περισσότερα λεπτά σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Xianhui Qin του Southern Medical University στην Κίνα. «Τα χρόνια χρήσης hands-free δεν είχαν καμία επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα».

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 10 ετών και άνω έχουν κινητό τηλέφωνο. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών παγκοσμίως έχουν υπέρταση.

Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό και κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με την κοινή κατευθυντήρια γραμμή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση σταδίου 1 ορίζεται ως η πίεση με συστολική τιμή μεταξύ 130-139 mmHg ή με διαστολική τιμή μεταξύ 80-89 mmHg.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επομένως υπέρταση, μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και την αρτηριακή πίεση ήταν ασυνεπή, πιθανώς επειδή περιελάμβαναν κλήσεις, μηνύματα, παιχνίδια κ.λπ.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πραγματοποίησης και της λήψης τηλεφωνικών κλήσεων και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης. Χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 212.046 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών χωρίς υπέρταση. Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση και τη λήψη κλήσεων συλλέχθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου με οθόνη αφής. Ως χρήστες κινητών τηλεφώνων ορίστηκαν οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να πραγματοποιούν ή να λαμβάνουν κλήσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, φυλή, στέρηση, οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, εκπαίδευση, κατάσταση καπνίσματος, αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή, γλυκόζη αίματος, νεφρική λειτουργία και χρήση φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ή γλυκόζης στο αίμα.

Τα ευρήματα

  • Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 54 έτη, το 62% ήταν γυναίκες και το 88% ήταν χρήστες κινητών τηλεφώνων.
  • Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12 ετών, 13.984 (7%) συμμετέχοντες ανέπτυξαν υπέρταση.
  • Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τους μη χρήστες.
  • Όσοι μιλούσαν στο κινητό τους για 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν νέα υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους συμμετέχοντες που αφιέρωσαν λιγότερο από 30 λεπτά σε τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για γυναίκες και άνδρες.

Εξετάζοντας τα ευρήματα λεπτομερέστερα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ξόδευαν λιγότερο από 5 λεπτά την εβδομάδα κάνοντας ή λαμβάνοντας κλήσεις κινητού τηλεφώνου, ο εβδομαδιαίος χρόνος χρήσης 30-59 λεπτών, 1-3 ώρες, 4-6 ώρες και περισσότερες από 6 ώρες συσχετίστηκε με 8%, 13%, 16% και 25% αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, αντίστοιχα. Μεταξύ των χρηστών κινητών τηλεφώνων, τα χρόνια χρήσης και χρήσης συσκευής/ηχείου ανοιχτής ακρόασης δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με την ανάπτυξη υπέρτασης.

Ο καθηγητής Qin δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ομιλία σε κινητό μπορεί να μην επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εφόσον ο εβδομαδιαίος χρόνος κλήσης διατηρείται κάτω από μισή ώρα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων, αλλά μέχρι τότε φαίνεται συνετό να περιορίζονται στο ελάχιστο οι κλήσεις κινητών τηλεφώνων για να διατηρηθεί η υγεία της καρδιάς».

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top