Ανακαλύψτε τις πέντε φράσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τις δύσκολες στιγμές σας σε ευκαιρίες για να νιώσετε ευτυχείς. Εσείς τις χρησιμοποιείτε;
Χαμογελάτε κάθε φορά που ακούτε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή φωτίζεται το πρόσωπό σας όταν συναντάτε έναν παλιό φίλο; Αυτές τις στιγμές ευτυχίας τις χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ, για να μπορέσουμε να νιώσουμε την ευημερία παρά τις προκλήσεις, τους περισπασμούς και τα συντριπτικά γεγονότα της καθημερινότητας. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και οι μέρες που αυτές οι στιγμές είναι δύσκολο να βρεθούν.
Το μυστικό είναι να φέρνουμε περισσότερες σπίθες ευτυχίας στη ζωή μας — όχι τυχαία, αλλά συνειδητά. Χρειάζεται ψυχική δύναμη και πειθαρχία για να υιοθετήσουμε συμπεριφορές και να κάνουμε επιλογές που μπορούν να μας φέρουν χαρά, ειδικά όταν τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις μάς κατακλύζουν.
Η καθημερινή συνήθεια 2 λεπτών που σας κάνει πιο ευτυχισμένους- Τι κάνει ειδικός
Οι 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψυχικά δυνατοί για να πυροδοτήσουν την ευτυχία στα δύσκολα:
- «Δεν μένω στο τι έχασα. Σκέφτομαι τι έχω»
- «Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να πετύχω αυτό που θέλω»
- «Απλά άσ’ το»
- «Κοιτάζω το δάσος, όχι το δένδρο και κάνω μικρά βήματα»
- «Οι δυσκολίες δημιουργούν πεποιθήσεις αλλά όχι συνέπειες»
1. «Δεν μένω στο τι έχασα. Σκέφτομαι τι έχω»
Σε αντίξοες και δύσκολες περιόδους, είναι εύκολο να εστιάζουμε σε ό,τι έχουμε χάσει. Ίσως χάσατε χρόνο, χρήματα ή πόρους όταν κάτι πήγε στραβά στη δουλειά σας. Μπορεί να χάσατε την ταυτότητά σας ή να σας απέλυσαν. Μπορεί να χάσατε μια φιλία, όταν υποχρεωθήκατε να μετακομίσετε.
Το να θυμόμαστε να εστιάζουμε στα όσα έχουμε τώρα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Το να ασκούμε ευγνωμοσύνη συνειδητά βελτιώνει την ευημερία και την ψυχική ευεξία μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να νιώσετε ευγνωμοσύνη που είχατε πολύτιμες εμπειρίες, που έχετε τους αγαπημένους σας κοντά σας, που κάνατε διακοπές κάπου που θέλατε πολύ να πάτε, ή που διατηρήσατε επαφή με έναν κοντινό σας φίλο.
2. «Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να πετύχω αυτό που θέλω»
Όταν αμφισβητούμε τις επιλογές μας ή στενοχωριόμαστε που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ελπίζαμε, μπορεί να κολλήσουμε σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Η αλήθεια είναι ότι πάντα θα υπάρχουν απρόβλεπτες στροφές και ανατροπές.
Το να αποδεχθούμε ότι δεν είναι όλοι οι τρόποι τέλειοι αλλά και το να μπούμε στη διαδικασία να ξεπεράσουμε εμπόδια, μας φέρνουν πιο κοντά στην ικανοποίηση και τη χαρά. Σκεφτείτε μια επιτυχία ή ένα αποτέλεσμα που σας έκανε ευτυχισμένους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αντιμετωπίσατε δυσκολίες για να φτάσετε εκεί.
3. «Απλά άσ’ το»
Όταν νιώθετε απογοήτευση και κάποιος σας λέει «απλά άσ’ το», μπορεί να σας κάνει να θυμώσετε περισσότερο. Επίσης μπορεί να είναι κακή συμβουλή εκείνη τη στιγμή, καθώς είναι δύσκολο να αγνοήσετε τα όσα συνέβησαν και το πώς σας έκαναν να νιώσετε.
Αντίθετα, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας, «Άσ’ το». Αυτή η φράση ενσωματώνει τη γνωστική αποδοχή, έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να βγείτε από έναν καθοδικό κύκλο αρνητικότητας.
Μην προσπαθείτε να διώξετε ένα δυσάρεστο γεγονός από τη σκέψη σας ή να αλλάξετε τα συναισθήματά σας γι’ αυτό. Αφήστε το ως έχει. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε ότι τα συναισθήματά σας είναι φυσικές αντιδράσεις, και επικεντρωθείτε στο πώς μπορείτε να προχωρήσετε παραγωγικά.
4. «Κοιτάζω το δάσος, όχι το δέντρο και κάνω μικρά βήματα»
Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, μπορεί να χάσουμε την οπτική μας. Μικρές προκλήσεις συχνά φαίνονται τεράστιες. Το να λέτε στον εαυτό σας ότι κοιτάζετε το δάσος, όχι το δένδρο και ότι η πρόοδος έρχεται με μικρά βήματα, σας προσφέρει δύο οφέλη:
- Σας υπενθυμίζει τον απώτερο στόχο σας ή το όραμα της ζωής που θέλετε να ζήσετε και του ποιοι θέλετε να είστε. Όταν εξετάζετε μια αναποδιά υπό το πρίσμα της μεγάλης εικόνας, αυτή φαίνεται μικρότερη.
- Σας βοηθά να εντοπίσετε ένα μικρό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να επιστρέψετε στην πορεία της προόδου. Αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα επόμενο, και σύντομα θα είστε ξανά γεμάτοι ελπίδα.
5. «Οι δυσκολίες δημιουργούν πεποιθήσεις αλλά όχι συνέπειες»
Σκεφτείτε αυτήν τη φράση ως το δικό σας προσωπικό «ABC», εμπνευσμένο από το ABC model της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας. Η ιδέα είναι να θυμάστε ότι η αντιξοότητα και οι δυσκολίες δεν οδηγούν αυτόματα σε αρνητικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα μιας δυσκολίας καθορίζεται από το πώς ανταποκρίνεστε σε αυτήν και τις πεποιθήσεις που διαμορφώνετε λόγω αυτής.
Για παράδειγμα, θα πιστέψετε ότι μια αποτυχημένη συνέντευξη για δουλειά είναι ένα καταστροφικό και μη αναστρέψιμο γεγονός που αποδεικνύει ότι είστε ανεπαρκείς; Ή μήπως θα την δείτε ως ευκαιρία για να μάθετε να ξεπερνάτε ένα νέο εμπόδιο που παρουσιάστηκε μπροστά σας;
Το «Θα είμαι ευτυχισμένος/-η όταν…» είναι παγίδα
Είναι εύκολο να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένας προορισμός, ότι αν αποκτήσουμε κάτι περισσότερο ή πετύχουμε έναν στόχο, τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι. Μπορεί να λέτε στον εαυτό σας, «Θα είμαι ευτυχισμένος όταν πάρω την προαγωγή» ή «Αν μπορούσα να ξαναφορέσω εκείνα τα παλιά τζιν, θα ήμουν τόσο χαρούμενος». Στο μεταξύ, αφήνετε τη χαρά να περνάει απαρατήρητη καθώς παραμένετε απορροφημένοι από τον καθημερινό μόχθο.
Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι καλλιεργούν μια πρακτική που συνδυάζει την ευγνωμοσύνη με την ενσυνειδητότητα. Αυτό τους επιτρέπει να παρατηρούν και να αναγνωρίζουν τα μικρά θετικά ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Τους ενθαρρύνει να αντλούν ευτυχία από τη χαρά που υπάρχει γύρω τους στην κάθε τους στιγμή.
Πηγές: CNBC, Standford Medicine