Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί αυτή η ανακάλυψη να μας οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά του καρκίνου;
Με την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που μπλοκάρει αυτή την πρωτεΐνη, οι ερευνητές ελπίζουν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών, ιδιαίτερα για τις δύσκολες στη θεραπεία κακοήθειες του αίματος. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και λιγότερες υποτροπές για τους ασθενείς.
Καρκίνος του αίματος: 11 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Οι επιστήμονες στο City of Hope, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά και θεραπευτικά κέντρα καρκίνου στις Η.Π.Α., ανακάλυψαν έναν σημαντικό παράγοντα που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαφεύγουν τη θεραπεία CAR-T.
Η θεραπεία CAR-T είναι μια προηγμένη μέθοδος που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Εφαρμόζεται κυρίως για συγκεκριμένα είδη λευχαιμίας και λεμφώματος, τα οποία αποτελούν αιματολογικές κακοήθειες.
Παρόλα αυτά, κάποια καρκινικά κύτταρα έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Cell, υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.
YTHDF2: Η πρωτεΐνη «ασπίδα» για τα καρκινικά κύτταρα
Οι ερευνητές ταυτοποίησαν μια πρωτεΐνη, την YTHDF2, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Το City of Hope ανέπτυξε μια νέα φαρμακευτική ένωση, την CCI-38. Η ένωση αυτή στοχεύει και καταστέλλει την YTHDF2, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη επιθετικών αιματολογικών κακοηθειών και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.
«Πιστεύουμε ότι η χρήση του CCI-38 για τη στόχευση της YTHDF2 θα ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας CAR-T στα αιματολογικά καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Jianjun Chen, Ph.D., κάτοχος της έδρας Simms/Mann Family Foundation στη Συστημική Βιολογία και διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας και Θεραπευτικής RNA στο Beckman Research Institute του City of Hope, σύμφωνα με το SciTech Daily.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών είναι το φαινόμενο της ‘διαφυγής αντιγόνου’. Ένας βασικός στόχος για αυτές τις θεραπείες είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD19 και βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα», πρόσθεσε ο Dr. Chen, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Ωστόσο, στο 28-68% των περιπτώσεων, τα καρκινικά κύτταρα μειώνουν ή χάνουν αυτόν τον δείκτη CD19, καθιστώντας τις θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές. Παρότι οι ερευνητές αναπτύσσουν στρατηγικές για να στοχεύουν πολλαπλά συστατικά, σχεδόν οι μισοί ασθενείς συνεχίζουν να επηρεάζονται από αυτό το πρόβλημα.
Η YTHDF2 ενεργοποιεί γονίδια που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να παράγουν σταθερή ενέργεια, ενισχύοντας την ανάπτυξη και εξάπλωσή τους. Επιπλέον, αυτή η πρωτεΐνη μειώνει την παρουσία αντιγόνων που συνήθως πυροδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τα καρκινικά κύτταρα από ανίχνευση και επίθεση. Τέλος, η υπερβολική ποσότητα YTHDF2 λειτουργεί σαν «ζόμπι», μετατρέποντας υγιή αιμοκύτταρα σε καρκινικά, όπως δείχνουν μελέτες σε ποντίκια.
Ένας 59χρονος νίκησε τον καρκίνο με πρωτοποριακό χάπι – Ήταν ετοιμοθάνατος
«Η μείωση της ανάγκης για επαναληπτικές θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση και λιγότερες υποτροπές για τους ασθενείς, μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειες και το κόστος της θεραπείας», δήλωσε η Xiaolan Deng, Ph.D., αναπληρώτρια ερευνήτρια στη συστημική βιολογία στο Beckman Research Institute του City of Hope και συν-κύρια συγγραφέας της μελέτης.
Θεραπείες CAR-T: Τα τελευταία δεδομένα, σύμφωνα με ερευνητές
Το City of Hope, πρωτοπόρο στις θεραπείες CAR-T για το γλοιοβλάστωμα και άλλους καρκίνους, έχει θεραπεύσει πάνω από 1.600 ασθενείς από την έναρξη του προγράμματος CAR-T στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το ίδρυμα διατηρεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ερευνητικά προγράμματα κλινικών θεραπειών CAR-T παγκοσμίως.
«Η κατανόηση της βιολογίας που διέπει τη λειτουργία της YTHDF2 θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για να αποτρέψουμε τα καρκινικά κύτταρα από το να διαφεύγουν την ανοσολογική επιτήρηση», δήλωσε ο Zhen-Hua Chen, Ph.D., ερευνητής συστημικής βιολογίας στο Beckman Research Institute του City of Hope και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένες προσεγγίσεις για ασθενείς των οποίων οι αιματολογικές κακοήθειες δεν ανταποκρίνονται στην αρχική θεραπεία ή παρουσιάζουν υποτροπή μετά την αρχική ανταπόκριση στη θεραπεία με Τ-κύτταρα».
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παραγωγή CAR-T κυτταρικών θεραπειών
Η ομάδα του City of Hope έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με κρίσιμες πτυχές της έρευνας, που μπορεί να επηρεάσουν τη φροντίδα των ασθενών με άλλους τύπους καρκίνου και σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες. Το επόμενο βήμα της έρευνας περιλαμβάνει τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του CCI-38, την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την εξάλειψη της YTHDF2 από τα καρκινικά κύτταρα και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών.
Πηγές: Scitech Daily, Cell