Οι ημέρες των γιορτών είναι εδώ και όλοι προετοιμαζόμαστε για τα γιορτινά τραπέζια με φίλους και οικογένεια. Εάν, όμως, είστε από αυτούς που δεν θέλουν να χαλάσουν τη διατροφή τους αυτή την εορταστική περίοδο, ένα νόστιμο χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους στόχους σας για υγιές βάρος και καλή υγεία.
Αυτό το φαγητό βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των διατροφικών επιλογών των Χριστουγέννων, όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του, αλλά για το γεγονός ότι αποτελεί μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Β και μετάλλων.
Τί θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα κρέας – 9 συνέπειες
Το νόστιμο χριστουγεννιάτικο γεύμα και το διατροφικό του προφίλ
Η διατροφολόγος Kerry Torrens παρουσιάζει στο BBC Good Food τα οφέλη της γαλοπούλας για την υγεία. Παραδοσιακά ψημένη ολόκληρη ή σε κομμάτια, και σερβιρισμένη με γέμιση και γαρνιτούρες, η γαλοπούλα εμφανίζεται πάντα στα περισσότερα τραπέζια των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.
Διατροφικό προφίλ της γαλοπούλας
Μια μερίδα 100g κρέας και δέρμα γαλοπούλας (ψητό) παρέχει:
- 190 kcal/799KJ
- 30,9 g πρωτεΐνης
- 7,4 γρ λίπος
- 2,3g κορεσμένα λιπαρά
- 2,7 γρ μονοακόρεστα λιπαρά
- 1,8g πολυακόρεστα λιπαρά
- 2,4 mg ψευδάργυρου
- 17 mcg σελήνιο
- 10,1g βιταμίνη Β3
Οι θρεπτικές αξίες ποικίλλουν ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος. Το στήθος, το οποίο είναι πλούσιο σε μύες και χαμηλό σε λιπαρά, είναι τέλειο για τηγανητό, ενώ το πιο σκούρο κρέας, το οποίο περιέχει περισσότερο συνδετικό ιστό, είναι καλύτερο για ψήσιμο.
Τα οφέλη της γαλοπούλας για την υγεία
- Πλούσια σε πρωτεΐνη
- Καλή πηγή βιταμινών Β
- Καλή πηγή μετάλλων
- Χαμηλή σε λιπαρά
- Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
1. Πλούσια σε πρωτεΐνη
Χαμηλή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, η γαλοπούλα είναι ένα άπαχο κρέας και μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους. Αυτή η σύνθεση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά σημαίνει ότι το κρέας μπορεί να μαγειρευτεί γρήγορα και να στεγνώσει.
Η πρωτεΐνη στο κρέας πουλερικών είναι υψηλής ποιότητας, παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών και του συνόλου του οργανισμού. Είναι επίσης ένας τύπος πρωτεΐνης που είναι εύκολο να χρησιμοποιήσει το σώμα.
Αυξάνει το κόκκινο κρέας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; – Ανατρεπτική μελέτη
2. Καλή πηγή βιταμινών Β
Το κρέας γαλοπούλας συμβάλλει στις βιταμίνες της ομάδας Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β3, Β6 και Β12. Χρειαζόμαστε αυτές τις βιταμίνες για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων και για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Εάν αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες, είστε κουρασμένοι ή έχετε πρόσφατα παρατηρήσει μυϊκή αδυναμία, μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις βιταμίνες.
3. Καλή πηγή μετάλλων
Πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο, το κρέας γαλοπούλας αποτελεί χρήσιμο συστατικό για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, της ανοσίας, της υγείας των οστών και της παραγωγής ενέργειας. Τα πιο σκούρα κομμάτια κρέατος, όπως το μπούτι και ο μηρός, είναι πιο πλούσια σε ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για γυναίκες και κορίτσια αναπαραγωγικής ηλικίας.
4. Χαμηλή σε λιπαρά
Το κρέας πουλερικών είναι γεμάτο με μύες «ταχείας συστολής» για σύντομες εκρήξεις ενέργειας –πράγματα όπως το χτύπημα των φτερών και η αποφυγή των αρπακτικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κρέας πουλερικών έχει πολύ λίγα λιπαρά και τα περισσότερα από αυτά που έχει βρίσκονται μέσα και ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιεινή διατροφή και στο μαγείρεμα –βοηθά να διατηρείται το κρέας υγρό, χυμώδες και γεμάτο γεύση. Το λίπος στο κρέας γαλοπούλας είναι σε μεγάλο βαθμό της ευνοϊκής ακόρεστης ποικιλίας, με μόνο το ένα τρίτο να είναι κορεσμένο. Η ακριβής ποσότητα λίπους θα εξαρτηθεί από τη διατροφή του πουλιού, με ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης να προωθούν υψηλότερη συνεισφορά πολυακόρεστου λίπους.
Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε το κρέας γαλοπούλας θα έχει επίσης αντίκτυπο: λωρίδες πιο λιπαρού κρέατος, όπως το μπέικον, προστίθενται συχνά στα πιο άπαχα μέρη της γαλοπούλας για να αντισταθμιστεί η ξηρότητα κατά το μαγείρεμα. Αυτό φυσικά θα επηρεάσει τα επίπεδα λίπους, αυξάνοντας τα κορεσμένα λιπαρά και ενδεχομένως αυξάνοντας τα επίπεδα αλατιού.
5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Τα χαμηλά λιπαρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και η ευρεία συμβολή σε μικροθρεπτικά συστατικά της γαλοπούλας είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς.
Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης σε γυναίκες ανέφερε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πουλερικών και ψαριών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με πουλερικά μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19%.
Είναι η γαλοπούλα ασφαλής για όλους;
Αν δεν έχετε αλλεργία στη γαλοπούλα, αναγνωρίζεται ως ασφαλές τρόφιμο. Η αλλεργία είναι σπάνια, αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά ή ενήλικες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δευτερογενής αλλεργία στο κρέας πουλερικών και μπορεί να σχετίζεται με ευαισθησία στις αλβουμίνες, οι οποίες υπάρχουν στον μυϊκό ιστό και στον κρόκο του αυγού. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα έχει αναφερθεί ότι έχουν υψηλή διασταυρούμενη αντίδραση.
Τα λάθη που κάνουμε όταν καταψύχουμε μοσχαρίσιο κιμά – Τι πρέπει να ξέρουμε
Οι επεξεργασμένες ποικιλίες ή η φρέσκια γαλοπούλα που έχει αλατιστεί πριν το ψήσιμο, μπορεί να είναι πλούσια σε αλάτι και πιθανώς πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης. Αξίζει να ελέγξετε τις ετικέτες ή τις συνταγές εάν σας έχουν συμβουλεύσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.