Σε ηλικία 27 ετών, η Nadia Le Tiec ήταν στα καλύτερά της. Τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, σηκωνόταν στις 6 το πρωί για να κάνει μαθήματα πυγμαχίας, εργαζόταν πυρετωδώς και διασκέδαζε συχνά με τους φίλους της. Ένα ξαφνικό σύμπτωμα, όμως, την οδήγησε να διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.
Τότε, την άνοιξη του 2022, συνέβη κάτι περίεργο: τα μαλλιά της άρχισαν να αραιώνουν και να πέφτουν. Έκλεισε ένα ραντεβού με τον γιατρό της, ο οποίος της είπε να κάνει μια εξέταση αίματος. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ο γιατρός της είπε ότι οι εξετάσεις της ήταν εκπληκτικά καλές και δεν ανησυχούσε για εκείνη.
Αλλά και πάλι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η κοπέλα από τη Βρετανία άρχισε να νιώθει περιοδικούς πόνους στο πλάι, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Υπέθεσε ότι ήταν απλώς κάποιο τράβηγμα ή κάτι που είχε φάει. Για να είναι σίγουρη, όμως, ξαναπήγε στο ιατρείο. Οι φυσικές εξετάσεις και το υπερηχογράφημα δεν αποκάλυψαν τίποτα.
Έτσι άρχισε να αναζητά αλλού τις απαντήσεις. Ζήτησε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου. Άρχισε να πειραματίζεται με τη διατροφή της και μετά συνέχισε τη ζωή της. Εκείνο τον Νοέμβριο, πήγε με τους γονείς της σε οικογενειακές διακοπές στα Μπαρμπάντος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς οι διακοπές την έκαναν να αντιληφθεί το εξόγκωμα από τον καρκίνο των ωοθηκών
Καθώς έφθασε στις διακοπές και το άγχος της εργασιακής ζωής υποχώρησε, η Nadia άρχισε να ακούει το σώμα της πιο προσεκτικά. Παρά την προσαρμογή της διατροφής της, υπέφερε από ανεξήγητο φούσκωμα. Τότε εντόπισε ένα σκληρό εξόγκωμα στο πλάι της λεκάνης της.
Στις 29 Νοεμβρίου 2022, μετά από επίσκεψη σε διαφορετικό γιατρό, διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών αφού ανακαλύφθηκε στις ωοθήκες της μια μάζα σε μέγεθος γκρέιπφρουτ. Σε μια στιγμή, ο κόσμος της άλλαξε.
«Θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να μιλήσω, ήμουν σοκαρισμένη. Η πρώτη μου σκέψη ήταν το πόσο καιρό έχω. Αρχίζεις κυριολεκτικά να σκέφτεσαι τον θάνατο. Αλλά δεν ρώτησα. Δεν ήθελα να ακούσω τι θα πουν. Φοβόμουν πολύ για να κάνω οποιαδήποτε ερώτηση», θυμάται η κοπέλα.
Είκοσι μέρες αργότερα, υποβλήθηκε σε εγχείρηση 11 ωρών στο νοσοκομείο Royal Marsden στο Τσέλσι, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Καρκίνος των ωοθηκών: Συμπτώματα και προσδόκιμο ζωής
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, καθώς τα συμπτώματα είναι πολύ ασαφή και κυμαίνονται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και φούσκωμα μέχρι γρήγορη αίσθηση κορεσμού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν και ασυνήθιστη, δεδομένης της ηλικίας της -οι μισές περιπτώσεις αφορούν γυναίκες άνω των 65 ετών- η ιστορία της Nadia δεν είναι μοναδική. Περίπου 7.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων αφορούν την πιο επιθετική μορφή της νόσου.
Το ποσοστό ίασης για όλες τις μορφές της νόσου είναι χαμηλό. Ο καρκίνος των ωοθηκών στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες το χρόνο, σύμφωνα με το Cancer Research UK, με μόνο το 35% των γυναικών στην Αγγλία να επιβιώνουν για 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Στα ποσοστά αυτά δεν βοηθάει το γεγονός ότι τα συμπτώματα είναι τόσο δυσδιάκριτα ώστε να αγνοούνται εύκολα. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν πρησμένο στομάχι ή φούσκωμα, καθώς και πόνο ή ευαισθησία στην περιοχή της πυέλου, απώλεια όρεξης, αίσθημα γρήγορου κορεσμού και επείγουσα ανάγκη για ούρηση.
Ανάγκη για νέες μεθόδους διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών
Η διάγνωση μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη, εν μέρει λόγω της ασαφούς φύσης των δεικτών, αλλά και επειδή οι ωοθήκες βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοιλιά, καθιστώντας δύσκολο για τους γιατρούς να αισθανθούν όγκους κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.
Περίπου το 90% των καρκίνων των ωοθηκών ξεκινά από τα επιθηλιακά κύτταρα που περιβάλλουν την εξωτερική επιφάνεια των ωοθηκών. Αυτό το ενιαίο στρώμα κυττάρων, είναι ουσιαστικά σχεδιασμένο για να προστατεύει τις ωοθήκες από ασθένειες. Αλλά όταν τα κύτταρα δυσλειτουργούν, μπορεί να αναπτυχθούν όγκοι, είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις.
Μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CA-125 μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά θεωρείται αναξιόπιστη, καθώς οι ανεβασμένοι δείκτες μπορεί επίσης να είναι ένδειξη άλλων παθήσεων όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ακόμη και η εγκυμοσύνη.
Δεν υπάρχει τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, με τη διάγνωση να εξαρτάται από μεθόδους όπως υπερηχογράφημα, διακολπικές και κοιλιακές εξετάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάλυση του αίματος της Nadia που συνταγογραφήθηκε όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον γιατρό της δεν περιελάμβανε εξέταση για CA-125.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει κάποιο είδος έγκαιρης ανίχνευσης. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι σαν τεστ επιχρίσματος για να το ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο, όπως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», αναφέρει η Nadia αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέα διαγνωστικά εργαλεία που θα εντοπίζουν έγκαιρα τον καρκίνο των ωοθηκών.
«Κάτι που θα ανίχνευε τον καρκίνο νωρίτερα θα έσωζε ζωές. Τα διαθέσιμα τεστ τον εντοπίζουν σε όψιμο στάδιο όπου είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, ο δικός μου διαπιστώθηκε ότι ήταν σταδίου 4 όταν έκανα την επέμβαση», καταλήγει.
Επαναστατικό εμβόλιο προλαμβάνει τον καρκίνο των ωοθηκών- Σε ποιες γυναίκες θα δοκιμαστεί
Τελικά, υποβλήθηκε σε υστερεκτομή, όπου αφαιρέθηκε το ορθό και μέρη του ήπατος και του σπλήνα της. Οι γιατροί δεν της δίνουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, αλλά παρά τα όσα έχει περάσει, η Nadia παραμένει αισιόδοξη και αποφασισμένη να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει ο καρκίνος των ωοθηκών για τις νεότερες γυναίκες.