Προστάτης: 3 τροφές που επιβραδύνουν τον καρκίνο και προστατεύουν τους άντρες, σύμφωνα με επιστήμονες

Προστάτης: 3 τροφές που σταματούν τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με επιστήμονες

Μπορούν οι αλλαγές στη διατροφή να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη; Νέα μελέτη αποκαλύπτει εντυπωσιακά ευρήματα για ορισμένες τροφές που δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμα στάδια.

Νέα έρευνα δείχνει ότι απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε ασθενείς που παρακολουθούνται ενεργά. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση του καρκίνου χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ο Νο1 ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου – Πλούσιος σε φυτικές ίνες, ω-3 και αντιοξειδωτικά

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 αλλά πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαζί με συμπληρώματα από ιχθυέλαιο, μείωσε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε άνδρες με πρώιμο στάδιο της νόσου.

Διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3

Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάγκη για πιο επιθετική θεραπεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πολλοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου επιλέγουν την ενεργή παρακολούθηση αντί της άμεσης θεραπείας.

Ωστόσο, μέσα σε πέντε χρόνια, περίπου οι μισοί καταλήγουν να χρειάζονται θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί ασθενείς αναζητούν τρόπους να καθυστερήσουν την ανάγκη για θεραπεία μέσω αλλαγών στη διατροφή ή τη χρήση συμπληρωμάτων.

«Καλά» λιπαρά, «κακά» λιπαρά ή καθόλου λιπαρά;

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη με 100 άνδρες που είχαν χαμηλό ή μέτριο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και επέλεξαν την ενεργή παρακολούθηση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία συνέχισε τη συνηθισμένη της διατροφή, ενώ η άλλη ακολούθησε μια διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6, πλούσια σε ωμέγα-3 και ενισχυμένη με ιχθυέλαιο, για έναν χρόνο.

Ποιες τροφές προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου – Μεγαλύτερο το όφελος για τις γυναίκες σύμφωνα με μελέτη

Η δεύτερη ομάδα έλαβε συμβουλές για πιο υγιεινές, χαμηλές σε λιπαρά επιλογές. Για παράδειγμα, τους προτάθηκε να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο ή λεμόνι και ξύδι για τις σαλάτες τους και να καταναλώνουν περισσότερο ψάρι και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, τους προτάθηκε να μειώσουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, όπως πατατάκια, μπισκότα, μαγιονέζα και άλλα τηγανητά ή επεξεργασμένα προϊόντα.

Η ομάδα αυτή έλαβε επίσης κάψουλες με ιχθυέλαιο για να αυξήσει την πρόσληψη ωμέγα-3, ενώ η άλλη ομάδα δεν έλαβε διατροφικές συμβουλές ούτε κάψουλες με ιχθυέλαιο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν αλλαγές στον δείκτη Ki-67, ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα – ένας βασικός δείκτης για την πρόοδο, τη μετάσταση και την επιβίωση από τον καρκίνο.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 και χαμηλή σε ωμέγα-6

Η ανάλυση έδειξε ότι μετά από έναν χρόνο, η ομάδα με τη διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 και πλούσια σε ωμέγα-3 είχε μείωση 15% στον δείκτη Ki-67, ενώ η ομάδα ελέγχου παρουσίασε αύξηση 24%.

Ο Dr William Aronson, Καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA και κύριος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα στον καρκίνο του προστάτη. Πολλοί άνδρες ενδιαφέρονται για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, για να διαχειριστούν την ασθένειά τους και να αποτρέψουν την επιδείνωση της νόσου», ανέφερε σύμφωνα με το Daily Mail.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι τόσο απλό όσο η προσαρμογή της διατροφής σας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να παρατείνει τον χρόνο πριν απαιτηθούν πιο επιθετικές θεραπείες», κατέληξε.

Συμπληρώματα ιχθυελαίου: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων; Σοκαριστική νέα μελέτη

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν διαφορές σε άλλους δείκτες ανάπτυξης του καρκίνου που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρακολούθηση της προόδου του καρκίνου του προστάτη.

Πηγές: Daily Mail, Journal of Clinical Oncology, NIH (1), NIH (2)

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ψάρι, ελαιόλαδο και άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.
  • Διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 και περιορισμένη σε ωμέγα-6 μειώνει τον δείκτη Ki-67 κατά 15%.
  • Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη επιθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Scroll to Top