Ένα υπέροχο, «βουτυρένιο» φρούτο αποτελεί εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών λιπών και φυτικών ινών. Περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ποιο είναι;
Θρεπτικό, ευέλικτο και νόστιμο, έχει γίνει βασικό προϊόν στην κουζίνα πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο. Τα οφέλη από την κατανάλωσή του για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης, τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας.
Το μεξικάνικο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και ενισχύει την υγεία των ματιών και των μαλλιών
Ποιο είναι το «βουτυρένιο» φρούτο
Επίσης γνωστό ως φρούτο βουτύρου, τα αβοκάντο είναι ένα είδος μούρων και αναπτύσσονται σε θερμά κλίματα. Παρέχουν μια σημαντική ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Η ενσωμάτωσή τους σε μια ποικίλη, υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη.
Τα αβοκάντο είναι εγγενή στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αλλά καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής. Αυτά τα φρούτα αποτελούν σημαντικό μέρος της παραδοσιακής μεξικάνικης, κεντροαμερικανικής και νοτιοαμερικανικής κουζίνας και χρησιμοποιούνται σε πιάτα όπως γκουακαμόλε, σαλάτες και τάκος.
Τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά δημοφιλή στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας επειδή είναι εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.
Οφέλη του αβοκάντο για την υγεία
Μια δίαιτα που περιέχει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί, για παράδειγμα, να μειώσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της συνολικής θνησιμότητας, ενώ προάγει μια υγιή επιδερμίδα και μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και μετριασμό του βάρους.
- Υγιεινό για την καρδιά
- Εξαιρετικό για την όραση
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
- Τα συστατικά του μπορεί να προλαμβάνουν τον καρκίνο
- Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης
1. Υγιεινό για την καρδιά
Σε κάθε 100 γραμμάρια αβοκάντο, υπάρχουν 76 χιλιοστόγραμμα (mg) μιας φυσικής φυτικής στερόλης που ονομάζεται β-σιτοστερόλη. Η τακτική κατανάλωση β-σιτοστερόλης και άλλων φυτικών στερολών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.
2. Εξαιρετικό για την όραση
Τα αβοκάντο περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοχημικές ουσίες που υπάρχουν στον ιστό των ματιών. Παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Υπέρταση : Το φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση εξίσου αποτελεσματικά με τους β-αναστολείς
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο αβοκάντο υποστηρίζουν επίσης την απορρόφηση άλλων ευεργετικών λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών, όπως η β-καροτίνη. Ως αποτέλεσμα, η προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
3. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Μισό αβοκάντο παρέχει περίπου το 18% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Κ. Αυτή η θρεπτική ουσία συχνά παραβλέπεται αλλά είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών αυξάνοντας την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνοντας την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα.
4. Τα συστατικά του μπορεί να προλαμβάνουν τον καρκίνο
Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει κάποια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου. Ωστόσο, το αβοκάντο περιέχει ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.
Έρευνα έχει συσχετίσει τη βέλτιστη πρόσληψη φυλλικού οξέος με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη συσχέτιση παραμένει ασαφής. Το μισό αβοκάντο περιέχει περίπου 81 mcg φυλλικού οξέος, το 20% της ημερήσιας αξίας.
Το αβοκάντο περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα φυτοχημικών και καροτενοειδών, τα οποία μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή, συγκεκριμένα, μπορεί να προστατεύουν από την εξέλιξη του καρκίνου.
Μια μελέτη του 2023 ανακάλυψε ότι περισσότερες από μία μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν συσχετίσεις για τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν.
5. Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης
Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική διατροφική υγεία. Μελέτες έχουν επίσης βρει σχέσεις μεταξύ χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος και κατάθλιψης.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο – Από τι κινδυνεύουν
Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που μπορεί να βλάψει την κυκλοφορία και την παροχή θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο. Παλαιότερη έρευνα έχει συνδέσει την υπερβολική ομοκυστεΐνη με τη γνωστική δυσλειτουργία, την κατάθλιψη και την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, που ρυθμίζουν τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.