Ποια κοινά ψάρια δεν πρέπει να τρώτε – Βλάπτουν την υγεία σας και το περιβάλλον

Ψάρια που καλό είναι να μην αγοράζετε - υγεία - περιβάλλον

Υπάρχουν κάποια ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε γιατί συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. 

Για μια χώρα όπως η Ελλάδα θα περιμέναμε οι Έλληνες να καταναλώνουν περισσότερα ψάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Interview, καταναλώνουμε μόλις 1 μερίδα ανά 2 εβδομάδες. Μέρος του προβλήματος είναι τα μεγάλα κόστη στην αγορά των ψαριών. Από την άλλη, κάποιες φορές οι χαμηλές τιμές ψαριών είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο; Προστατεύει την καρδιά και μειώνει το κίνδυνο εγκεφαλικού

Παρόλα αυτά η ζήτηση για ψάρια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά μεγάλη κάτι που οδηγεί σε γρήγορες λύσεις και κάποιες φορές το αντάλλαγμα είναι η υγεία μας αλλά και το περιβάλλον το ίδιο. Από τα επίπεδα υδραργύρου μέχρι την υπεραλίευση ή τις συνθήκες ιχθυοκαλλιέργειας, πολλά εισαγόμενα προϊόντα θαλασσινών είναι φθηνά για λόγους που συχνά δεν είναι ευχάριστοι. Παρακάτω εξετάζουμε τους λόγους αυτούς.

Μπακαλιάρος Ατλαντικού

Ο μπακαλιάρος είναι αγαπημένο ψάρι. Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση έχει θέσει σε κίνδυνο αυτόν του Ατλαντικού. Στη δεκαετία του 1990, ο πληθυσμός του κατέρρευσε λόγω υπεραλίευσης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα.

Παρότι έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του, οι πληθυσμοί του παραμένουν μειωμένοι. Συνιστάται να αποφεύγετε τον μπακαλιάρο Ατλαντικού, εκτός αν είναι πιστοποιημένος ως βιώσιμα αλιευμένος, φέρoντας το μπλε σήμα της Marine Stewardship Council (MSC).

Άνοια: Το τρόφιμο που πρέπει να τρώτε τακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 23%

Σολομός βράχου

Ο σολομός βράχου, γνωστός και ως dogfish, είναι ένα σχετικά συνηθισμένο ψάρι που βρίσκεται σε πολλά παράκτια νερά. Παρά τη δυνατότητά του να ζει σε διάφορα περιβάλλοντα, ο πληθυσμός του σε ορισμένες περιοχές, όπως ο βορειοανατολικός Ατλαντικός, έχει χαρακτηριστεί κρίσιμα απειλούμενος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η υπερβολική ζήτηση οφείλεται στη χρήση του όχι μόνο ως τρόφιμο αλλά και σε άλλες βιομηχανίες, όπως παραγωγή ζωοτροφών, συμπληρωμάτων διατροφής ή ακόμα και για γεωργικούς σκοπούς. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο αν καταναλώνουν αυτό το ψάρι, καθώς είναι πιο πιθανό να περιέχει ρυπαντές. Συνιστάται η κατανάλωση το πολύ δύο μερίδων την εβδομάδα, σύμφωνα με το Baby Center.

Σαλάχι

Τα σαλάχια, που μοιάζουν με σαλάχια μάντα, αποτελούν συχνή επιλογή για το κρέας των πτερύγων τους. Παρότι μπορεί να είναι ακριβό σε γκουρμέ εστιατόρια, το σαλάχι συχνά πωλείται φθηνά στις τοπικές αγορές ψαριών.

Η δυσκολία με το σαλάχι είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του. Αν μαγειρευτεί πολύ νωρίς μετά την αλίευσή του, μπορεί να είναι πολύ σκληρό. Αν μείνει για πολύ καιρό, χαλάει εύκολα λόγω της τάσης του να γίνεται ταγγό. Οι Eric Ripert και Dave Pasternack, γνωστοί σεφ, έχουν τονίσει αυτά τα προβλήματα στο παρελθόν.

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

Εκτρεφόμενος σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια, καθώς είναι γευστικός και υγιεινός. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε εξάπλωση των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ο εκτρεφόμενος σολομός έχει υψηλότερα επίπεδα ρύπων, όπως οι πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), σε σύγκριση με τον άγριο σολομό. Οι ρύποι αυτοί οφείλονται στις λιγότερο καθαρές συνθήκες του περιβάλλοντος των ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Frances Largeman-Roth, η επιλογή άγριου σολομού από την Αλάσκα είναι η καλύτερη, καθώς περιέχει χαμηλότερα επίπεδα ρύπων λόγω των καθαρών υδάτων της περιοχής.

Ποιο είναι το ψάρι με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου – Ποιο είναι το πιο υγιεινό, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς θα κάνετε καλύτερες επιλογές θαλασσινών;

Για να κάνετε καλύτερες επιλογές θαλασσινών:

  • Προτιμήστε τοπικά και πιστοποιημένα βιώσιμα ψάρια
  • Αποφύγετε τα εισαγόμενα ψάρια που έχουν εκτραφεί με αμφιλεγόμενες μεθόδους
  • Ελέγξτε για πιστοποιήσεις όπως το MSC, που εγγυώνται τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των ψαριών
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Μπακαλιάρος Ατλαντικού: Η υπεραλίευση έχει θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό του, και συνιστάται να αποφεύγεται εκτός αν είναι πιστοποιημένος ως βιώσιμα αλιευμένος.
  • Σολομός βράχου: Η υπερβολική ζήτηση έχει μειώσει τον πληθυσμό του και περιέχει υψηλά επίπεδα ρυπαντών, επομένως η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται.
  • Σαλάχι: Είναι φθηνό, αλλά έχει προβλήματα στην προετοιμασία και μαγειρική. Επίσης, μπορεί να γίνει σκληρό ή ταγγό αν δεν προετοιμαστεί σωστά.
  • Εκτρεφόμενος σολομός: Η παραγωγή του σε ιχθυοκαλλιέργειες προκαλεί αυξημένα επίπεδα ρύπων. Η επιλογή άγριου σολομού είναι καλύτερη για χαμηλότερους ρύπους.