Έρευνα-σοκ: Ποιες δημοφιλείς τροφές αφαιρούν από 6 έως 36 λεπτά από τη ζωή μας κάθε φορά που τις τρώμε

Ποιες εξαιρετικά δημοφιλείς τροφές αφαιρούν από 6 έως 36 λεπτά από τη ζωή μας ανά μερίδα

Δημοφιλές φαγητό που καταναλώνεται από εκατομμύρια μπορεί να «αφαιρέσει εννέα λεπτά από τη ζωή σας» κάθε φορά που το τρώτε. Τόσο αυτό όσο και μια σειρά από άλλες δημοφιλείς τροφές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία αλλά τις αγνοούμε για χάρη της απόλαυσης.

Ένας Ισπανός διατροφολόγος μας προειδοποιεί σχετικά με την επίδραση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διάρκεια ζωής, επισημαίνοντας δύο συγκεκριμένα είδη που θεωρούνται επιβλαβή σύμφωνα με μια μελέτη.

Μακροζωία: Ποιο είναι το λιπαρό τυρί που χαρίζει χρόνια – Πώς ωφέλησε όσους ξεπέρασαν τα 100

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην ισπανική τηλεόραση, στην εκπομπή «Y ahora Sonsoles», ο Luis Zamora εξήγησε πώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής μας, παραθέτοντας μια μελέτη που αναδεικνύει τις επιπτώσεις ορισμένων ευρέως καταναλωμένων τροφών.

Οι δημοφιλείς τροφές που μειώνουν τον χρόνο ζωής μας

Μιλώντας για αυτά τα κοινά αλλά βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν ασυνήθιστα πρόσθετα όπως γαλακτωματοποιητές ή συντηρητικά, ο Luis έδωσε τροφή για σκέψη.

Τροφή Χρόνος Μείωσης Ζωής
Χοτ ντογκ 36 λεπτά
Σάντουιτς πρωινού 13 λεπτά
Αυγά 13 λεπτά
Κόκα-κόλα 12 λεπτά
Τσίζμπεργκερ 9 λεπτά
Μπέικον 6 λεπτά

Ο Luis δήλωσε:

«Κάθε χοτ ντογκ μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο κατά 36 λεπτά. Η μελέτη μάς λέει ότι τα αναψυκτικά, ακόμα και χωρίς ζάχαρη, αφαιρούν 12 λεπτά ζωής».

Προσθέτοντας στον κατάλογο των «ένοχων» τροφών, ανέφερε επίσης: «Κάθε μπέργκερ με τυρί αφαιρεί 9 λεπτά. Το μπέικον, όλα τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, αφαιρούν έως και έξι λεπτά ζωής ανά μερίδα».

Τα 3 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε – «Αναπτύσσονται βακτήρια», προειδοποιεί διατροφολόγος

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Τα ανησυχητικά ευρήματα προέκυψαν στο Nutrition 2024, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, χάρη στην Erikka Loftfield και την ομάδα της στο National Cancer Institute, όπως ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Espanol.

Η αποκαλυπτική αυτή έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία από περισσότερους από 540.000 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέχθηκαν τη δεκαετία του ’90, όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 50-71 ετών.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες έχουν πλέον αποβιώσει, με την έρευνα να συγκρίνει τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ αυτών που κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτών που κατανάλωναν λιγότερα. Εξετάστηκαν επίσης οι συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και ασθενειών.

Η έρευνα ανέδειξε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα και τα αναψυκτικά ήταν οι δύο κατηγορίες που συνδέονταν περισσότερο με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώτε καθημερινά ανάλογα με την ηλικία σας, σύμφωνα με διαιτολόγο του Cleveland Clinic

Είναι τα αναψυκτικά διαίτης καλά για την υγεία;

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα αναψυκτικά διαίτης ή χωρίς ζάχαρη ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ακολουθούμενα από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν γενικά υψηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής.

Ωστόσο, ο σύνδεσμος μεταξύ κατανάλωσης και αυξημένου κινδύνου θανάτου παρέμεινε σταθερός, ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής ή το αν οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή φυσιολογικού βάρους.

Η μελέτη κατέληξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα.

Το μπαχαρικό που δρα ως στατίνη ενάντια στην χοληστερίνη – Βελτιώνει το σάκχαρο και τις φλεγμονές, σύμφωνα με ειδικό

Υπερβολική κατανάλωση τροφών

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Η έκθεση έδειξε ότι διατροφές πλούσιες σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν το ανθυγιεινό στοιχείο σχετίζεται περισσότερο με το περιεχόμενό τους ή τη διαδικασία επεξεργασίας.

Το NHS επίσης προειδοποίησε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Οι 6 τροφές που «καίνε θερμίδες» ενώ τρώτε, σύμφωνα με διατροφολόγο

Παρά ταύτα, η έκθεση τόνισε ότι ορισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα ψητά φασόλια.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως χοτ ντογκ, μπέργκερ με τυρί, μπέικον και αναψυκτικά (ακόμα και διαίτης), συνδέονται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, αφαιρώντας λεπτά ζωής ανά μερίδα.
  • Μελέτες αναδεικνύουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα και τα αναψυκτικά είναι οι κύριες κατηγορίες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία.
  • Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο ΔΜΣ, χαμηλότερη ποιότητα διατροφής και αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του εντέρου.
  • Ορισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή.
Scroll to Top