Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η μεγάλη αύξηση του καρκίνου στους νέους οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη διατροφή και ένας ειδικός διατροφολόγος εξηγεί τι πρέπει να αποφεύγουμε.
Ο διατροφολόγος μίλησε για τη διατροφή που «απαγορεύει» στους ασθενείς του, καθώς θεωρεί ότι οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε νεαρή ηλικία. Τα περιστατικά καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με τους επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα διατροφής να υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν σημαντικό παράγοντα.
Διατροφή για πρόληψη του καρκίνου: 6 έξυπνες συμβουλές για το τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Το 2019, σχεδόν 35.000 άτομα ηλικίας 25-49 ετών διαγνώστηκαν με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ποσοστά εμφάνισης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν από 132,9 ανά 100.000 άτομα το 1995 σε 164,6 το 2019, σύμφωνα με την Cancer Research UK. Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πριν από την ηλικία των 50 ετών αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, με τον καρκίνο του παχέος εντέρου να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος.
Αν και αποτελούν μόνο το 4% όλων των διαγνώσεων, υπάρχουν περιπτώσεις καρκίνου που διαγιγνώσκονται ακόμα και σε ηλικίες 15 έως 39 ετών.
Διατροφολόγος εξηγεί πώς συνδέεται η κακή διατροφή με τον καρκίνο
«Έχουμε εντοπίσει πολυάριθμους άμεσους δεσμούς μεταξύ της κακής διατροφής και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος», ανέφερε ο ειδικός διατροφής Yohannes Melaku και εξήγησε:
«Ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, πρόχειρου φαγητού, επεξεργασμένων δημητριακών, αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών, συνδέονται ανησυχητικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού».
Η ομάδα του Melaku ανασκόπησε έρευνες σχετικά με διατροφικά πρότυπα και τον καρκίνο του γαστρεντερικού, εντοπίζοντας έως και 28 μελέτες.
Παρότι υπήρχαν κάποιες αντιφάσεις, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ακολούθως, ανέλυσαν δεδομένα από 97.561 άτομα και διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Δεδομένου ότι οι καρκίνοι του πεπτικού είναι όλο και πιο συχνοί σε άτομα κάτω των 50 ετών, είναι καιρός να δράσουμε για την προστασία της υγείας του πεπτικού συστήματος», τονίζει ο Melaku.
«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η διατροφική εκπαίδευση και η προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων είναι κρίσιμες για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του γαστρεντερικού και τη βελτίωση της συνολικής υγείας», καταλήγει.
Καρκίνος: 5 ισχυρά αντιοξειδωτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να προστατευθείτε
Τι προκαλεί η κακή διατροφή στο σώμα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου περιλαμβάνει διεργασίες χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού και επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις μέσω του μικροβιώματος.
Αναφέρουν ότι τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το σκόρδο, τα εσπεριδοειδή, τα λιπαρά ψάρια και τα πολύχρωμα λαχανικά, είναι αντιφλεγμονώδη.
Από την άλλη, ο Melaku δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, αποτελούν προφλεγμονώδεις τροφές και έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μέσω της ενεργοποίησης του αυξητικού παράγοντα ινσουλίνης 1 (IGF-1).
Ο καθηγητής Charles Swanton, κύριος κλινικός επιστήμονας της Cancer Research UK, δήλωσε:
«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή με την πάροδο του χρόνου, καθώς και η αυξανόμενη παχυσαρκία, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου σε νεαρή ηλικία. Γενετικοί παράγοντες, βελτιώσεις στη διάγνωση και τον έλεγχο, καθώς και το μικροβίωμα, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίζουν ρόλο».
Η Dr. Aparna Parikh, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ογκολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σημείωσε:
«Η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών του μικροβιώματος».
Καρκίνος: Το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώει ποτέ ογκολόγος για να τον προλάβει
«Μια καλύτερη κατανόηση των λόγων για τους οποίους αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς να παρέμβουμε και να εντοπίσουμε ασθενείς υψηλού κινδύνου για προληπτικό έλεγχο καρκίνου. Με δοκιμές μεθόδων αξιολόγησης κινδύνου και πρόληψης, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ελπιδοφόρο και υγιέστερο μέλλον για τις νεότερες γενιές».