Μια διατροφολόγος από την Ιαπωνία δηλώνει ότι υπάρχει ένα λαχανικό της θάλασσας που η οικογένειά της καταναλώνει καθημερινά και το οποίο θεωρείται το μυστικό για τη μακροζωία τους, καθώς πολλά μέλη της πλησιάζουν τα 100 έτη.
Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μακροζωία και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται από δεκάδες μελέτες.
Η ειδικός Michiko Tomioka από τη Nara της Ιαπωνίας εξηγεί στο CNBC ότι «τα φύκια είναι ένα από τα πιο νοσταλγικά τρόφιμα», ενώ αναφέρει ότι η οικογένειά της τα καταναλώνει συστηματικά και για καλό λόγο.
«Οι πιο ζωντανοί και δυνατοί ηλικιωμένοι στη ζωή μου, η θεία μου που είναι 99 ετών (γίνεται 100 τον Ιανουάριο!) και τα πεθερικά μου, που είναι 95 και 88 ετών, προτιμούν συχνά ένα καθημερινό μπολ σούπας miso με φύκια wakame».
Το λαχανικό της θάλασσας ως βασικό στοιχείο της ιαπωνικής διατροφής
Τα φύκια αποτελούν βασικό στοιχείο της ιαπωνικής κουζίνας και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα. Η ειδικός δηλώνει ότι διαθέτει «έξι ποικιλίες από φύκια στο ντουλάπι μου: kombu, wakame, nori, hijiki, kanten και aonori. Εξτρά μπόνους αν μπορέσω να βρω κόκκινα φύκια tosaka».
Το Harvard’s The Nutrition Source επιβεβαιώνει ότι τα φύκια καταναλώνονται παγκοσμίως εδώ και αιώνες, κυρίως στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, είναι πλούσια σε πολυσακχαρίτες, έναν τύπο υδατάνθρακα που χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό και γαλακτωματοποιητής στη βιομηχανία τροφίμων.
Σύμφωνα με το Harvard, «αυτοί οι πολυσακχαρίτες λειτουργούν ως διαιτητικές ίνες και προάγουν την υγεία του εντέρου ως προβιοτική τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου».
Το μπλε-πράσινο φύκι που ρυθμίζει πίεση και χοληστερίνη και βοηθά στην απώλεια βάρους
Διατροφικά οφέλη των φυκιών
Εκτός από τα παραπάνω, τα φύκια περιέχουν συστατικά πρόληψης ασθενειών όπως πολυφαινόλες, καροτενοειδή και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες και νερό και είναι «δυνητικά πλούσια σε μέταλλα που απορροφώνται από το θαλασσινό νερό». Ορισμένα από τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να περιέχουν τα φύκια είναι:
- Ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες)
- Πολυσακχαρίτες
- Πολυακόρεστα απαραίτητα λιπαρά οξέα
- Ιώδιο (ιδιαίτερα στα καφέ φύκια Laminaria)
- Κάλιο
- Σίδηρος (ιδιαίτερα στα καφέ φύκια Sargassum)
- Μαγνήσιο (ιδιαίτερα στα καφέ φύκια Laminaria japonica)
- Αλκοόλες σακχάρων (όπως μαννιτόλη, σορβιτόλη)
- Φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή)
- Νάτριο, το οποίο ποικίλλει: 100 γραμμάρια φύκια παρέχουν 9 mg (agar), 48 mg (laver), 233 mg (kelp) και 872 mg (wakame).
Πάρκινσον: Το νόστιμο αλμυρό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο
Έρευνες για τα φύκια και τα οφέλη για την υγεία
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φυκιών μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων από οποιαδήποτε αιτία. Αν και η σχέση με την πρόληψη του καρκίνου δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα, οι έρευνες δείχνουν θετικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, τα φύκια μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, η αλγινική, μια ίνα στα καφέ φύκια, μπορεί να μειώσει την πείνα και να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, η αλγινική και η β-γλυκάνη των φυκιών ενδέχεται να αποτρέπουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να ελέγχουν την όρεξη επιβραδύνοντας την πέψη.
Η ζύμωση των ινών από βακτήρια στο έντερο σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας συνδέεται επίσης με τη ρύθμιση του βάρους.
Βιταμίνες στα φύκια
Τα φύκια θεωρούνται τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιέχοντας σημαντικές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως:
- Α
- Β1, Β2, Β9, Β12
- C
- D
- E
- K
Εάν ενδιαφέρεστε να εντάξετε τα φύκια στη διατροφή σας, η καθημερινή κατανάλωση, όπως ένα μπολ σούπας miso, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για μια μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή.