Μακροζωία: Ποιο είναι το λιπαρό τυρί που χαρίζει χρόνια – Πώς ωφέλησε όσους ξεπέρασαν τα 100

Λιπαρό τυρί πεκορίνο μακροζωία

Οι κάτοικοι των «Μπλε Ζωνών» αποδίδουν τη μακροζωία τους εν μέρει σε ένα συγκεκριμένο λιπαρό τυρί και δεν είναι το Cheddar, το Stilton ή το Camembert.

Δεν είναι μυστικό ότι το τυρί αποτελεί αγαπημένο σνακ, αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη; Οι ειδικοί έχουν εστιάσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία του γαλακτοκομικού αυτού προϊόντος, υποστηρίζοντας ότι είναι δημοφιλής μεταξύ των κατοίκων της «μπλε ζώνης».

Σαρδέλες: Το αρχαίο φαγητό που σας δίνει ενέργεια, ρίχνει την πίεση και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Καλιφόρνια, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και η Κόστα Ρίκα συγκαταλέγονται στις επίσημα αναγνωρισμένες Μπλε Ζώνες, με τους κατοίκους τους να έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 σε σύγκριση με αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ζήτημα αποτελεί συχνά αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Το λιπαρό τυρί που προσφέρει μακροζωία και έχει ωμέγα-3 λιπαρά

Εστιάζοντας σε ένα μικρό σύμπλεγμα χωριών στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, οι ερευνητές εξήγησαν στο παρελθόν ότι οι κάτοικοι ακολουθούν μια «πολύ παραδοσιακή», υγιεινή ρουτίνα που περιλαμβάνει τυρί από πρόβατα που τρέφονται με χορτάρι.

«Η κλασική διατροφή της Σαρδηνίας αποτελείται από ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά κήπου, φρούτα και σε ορισμένα μέρη του νησιού, μαστιχέλαιο», αναφέρει η ιστοσελίδα της Μπλε Ζώνης.

«Οι Σαρδηνοί καταναλώνουν παραδοσιακά και τυρί πεκορίνο από πρόβατα που τρέφονται με χορτάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το κρέας καταναλώνεται κυρίως τις Κυριακές και σε ειδικές περιστάσεις».

Τα ωμέγα-3, που συχνά χαρακτηρίζονται ως «υγιεινά λιπαρά», δεν περιέχονται μόνο στο πεκορίνο, αλλά και σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα προϊόντα. Οι επιστήμονες συχνά επαινούν την ικανότητά τους να ενισχύουν την καρδιακή υγεία, ενώ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ιατρικού Κέντρου του Ρότσεστερ εξηγούν:

«Τα ωμέγα-3 είναι μια χρήσιμη και σημαντική μορφή λίπους. Ο οργανισμός σας τα χρειάζεται αλλά δεν μπορεί να τα παράγει. Χρειάζεται δύο μορφές λιπαρών οξέων ωμέγα. Αυτά είναι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6.

«Τα ωμέγα-3 είναι τα πιο σημαντικά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου (CHD) σε υγιείς ανθρώπους. Πιστεύουν επίσης ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου σε όσους ήδη την έχουν».

Η σούπα που θα σας κάνει να ζήσετε μέχρι τα 100 -Το μυστικό της πιο μακρόβιας οικογένειας στον κόσμο

Πόσο πεκορίνο μπορούμε να τρώμε

Πέρα από αυτό, μια μελέτη του 2009 εξέτασε την επίδραση 10 διατροφών που περιλάμβαναν 200g πεκορίνο την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση είχε σημαντική και «ευνοϊκή» αντιφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα.

Ωστόσο, είναι ακόμα κρίσιμο να καταναλώνεται το πεκορίνο με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Οι τρέχουσες συστάσεις του NHS προειδοποιούν:

Μακροζωία: 3 τρόφιμα που επιλέγουν οι κάτοικοι στις «Μπλε Ζώνες» και φτάνουν τα 100

«Το τυρί μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αλλά είναι καλό να παρακολουθείτε πόσο συχνά και πόσο τρώτε, καθώς μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top