Έρχεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

Γεωργιάδης-συνέδριο

Από το 2025 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία. Στόχος ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με το clawback το 2023 να έχει εκτοξευθεί και την φαρμακευτική δαπάνη να καταγράφει 7% μέση αύξηση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, κατά την ομιλία του στο 7ο Συνέδριο «Healthcare Transformation», που είχε τίτλο «Health AI: Invest & Engage».
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ, του ΣΕΙΒ και του ΕΦΕΧ, συγκεντρώνοντας κορυφαίους παράγοντες από τον χώρο της Υγείας. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη νέων τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων και προσεγγίσεων, που βελτιώνουν την ποιότητα υπηρεσιών και ενισχύουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το clawback είναι φάρμακο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης

Στρατηγικές και προκλήσεις στη φαρμακευτική αγορά

«Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το clawback ήταν το 2023 εκτός ελέγχου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα για μείωση του clawback αποδίδουν και αναφερόμενος ειδικά στα διαγνωστικά σημείωσε ότι καταγράφεται πρόοδος, ενώ η μείωση στο clawback το 2024 «είναι ανεπανάληπτη και θα πέσει σε ετήσια βάση 15 μονάδες».

Αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών

Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma ανέφερε πως χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα και ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά.

Clawback: ΣΦΕΕ και PIF προειδοποιούν με απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τόνισε πως το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα, λέγοντας πως στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Δημήτρης Νίκας, ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία, λέγοντας πως όλες οι εταιρείες έχουν τα αναγκαία εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Γρηγόρης Καρέλος, αναφέρθηκε στην αυτοφροντίδα, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε θα χρειάζονταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top