Μια πρόσφατη μελέτη εξηγεί τις ομοιότητες και τις διαφορές στις ερωτικές σχέσεις που ξεκινούν μέσω εφαρμογών γνωριμιών ή αλλιώς dating apps και δια ζώσης. Τελικά υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στην ποιότητα των σχέσεων στην ψηφιακή εποχή που ζούμε;
Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Sciences έρχονται να αμφισβητήσουν τις διαδεδομένες κοινωνικές αντιλήψεις μέσω ανατρεπτικών στοιχείων.
Μικροαπιστία: Τι είναι και πώς θα την καταλάβετε – Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν γνωρίσει τεράστια άνοδο, αποτελώντας έναν από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι συναντούν πιθανούς συντρόφους. Παρά αυτή την τάση, οι σχέσεις που ξεκινούν διαδικτυακά έχουν παραδοσιακά αντιμετωπίσει σκεπτικισμό.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τέτοιες σχέσεις μπορεί να δίνουν προτεραιότητα στη σωματική έλξη έναντι της συναισθηματικής σύνδεσης ή να παρεμποδίζονται από ζητήματα όπως η έλλειψη ειλικρίνειας στα προφίλ.
«Από τότε που πήρα το διδακτορικό μου, με συναρπάζει η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις σχέσεις, τις οικογένειες και την ανάπτυξη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Mickey Langlais, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπίνων Επιστημών και Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Baylor.
«Ένας τομέας που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή μου ήταν η αυξημένη εξάρτηση από εφαρμογές γνωριμιών, που συχνά χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ερωτικών σχέσεων. Όταν ξεκίνησα αυτή την έρευνα, οι εφαρμογές γνωριμιών έφεραν αρνητικό στίγμα, παρ’ όλα αυτά πολλοί φοιτητές και φίλοι μου ανέφεραν ότι γνώρισαν τους συντρόφους τους μέσω αυτών των πλατφορμών».
«Βλέποντας αυτή την αντίφαση, ήθελα να συγκρίνω την ικανοποίηση των ζευγαριών με βάση το αν γνωρίστηκαν δια ζώσης ή μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών», εξηγεί ο ερευνητής.
Έλξη: Τα 5 κόλπα που μπορούν να κάνουν οποιονδήποτε να σας ερωτευτεί
Dating apps και δια ζώσης γνωριμίες: Πώς πραγματοποιήθηκε η ανατρεπτική μελέτη;
Η μελέτη περιέλαβε 233 φοιτητές από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες, όλοι τουλάχιστον 18 ετών, συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα για τις εμπειρίες τους στις σχέσεις.
Από αυτούς, οι 120 βρίσκονταν σε ερωτική σχέση τη στιγμή της μελέτης, ενώ οι 169 είχαν βιώσει κάποια προηγούμενη σχέση. 34 συμμετέχοντες σε τρέχουσες σχέσεις γνώρισαν τον σύντροφό τους μέσω εφαρμογής γνωριμιών, ενώ 86 τον γνώρισαν δια ζώσης. Παρομοίως, 29 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι γνώρισαν τον προηγούμενο σύντροφό τους μέσω εφαρμογής, σε σύγκριση με 140 που τον γνώρισαν δια ζώσης.
Για τη μέτρηση της ποιότητας της σχέσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Perceived Relationship Quality Components Inventory, το οποίο αξιολογεί στοιχεία όπως η ικανοποίηση, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τις τρέχουσες ή παρελθούσες σχέσεις τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν καλύτερη ποιότητα σχέσης.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε στατιστικές αναλύσεις για να συγκρίνει την ποιότητα των σχέσεων που ξεκίνησαν διαδικτυακά με αυτές που ξεκίνησαν δια ζώσης.
Η κοινή συμπεριφορά που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας – Πώς θα την προστατέψετε
Τι συμπεράσματα έβγαλε η μελέτη για την ποιότητα των σχέσεων
Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα των ερωτικών σχέσεων, ανεξάρτητα από το αν ξεκίνησαν διαδικτυακά ή δια ζώσης. Τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις παρελθούσες σχέσεις, οι συμμετέχοντες που γνώρισαν τους συντρόφους τους μέσω εφαρμογών γνωριμιών ανέφεραν σημαντικά επίπεδα ικανοποίησης, δέσμευσης και πάθους συγκρίσιμα με εκείνα των συμμετεχόντων που γνώρισαν τους συντρόφους τους δια ζώσης.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι δεν υπήρχαν στατιστικές διαφορές στην ικανοποίηση από τις σχέσεις με βάση τον τρόπο που δημιουργήθηκαν. Όσοι γνώρισαν τον τρέχοντα (ή προηγούμενο) σύντροφό τους δια ζώσης βίωσαν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης με αυτούς που γνώρισαν τον σύντροφό τους μέσω εφαρμογής γνωριμιών», ανέφερε ο Langlais στο PsyPost.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η ισορροπία μπορεί να οφείλεται στη μείωση των αρνητικών στερεοτύπων γύρω από το διαδικτυακό dating και την αυξανόμενη κανονικοποίηση των εφαρμογών γνωριμιών ως εργαλείο εύρεσης συντρόφων.
«Κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης αυτού του άρθρου, το αρνητικό στίγμα γύρω από τις εφαρμογές γνωριμιών φαίνεται να έχει μειωθεί και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμβάλλουν στο γιατί οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να βλέπουν τις εφαρμογές γνωριμιών ως ταμπού ή αμήχανες», δήλωσε ο Langlais.
Σχέσεις: 10 σημάδια στους άνδρες που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε – Είναι ακατάλληλοι για σύντροφοι
Ποιοι περιορισμοί υπάρχουν
Η μελέτη αμφισβητεί την αντίληψη ότι οι σχέσεις που δημιουργούνται διαδικτυακά είναι εγγενώς λιγότερο αυθεντικές ή ολοκληρωμένες από εκείνες που ξεκινούν δια ζώσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί.
«Το δείγμα αυτής της μελέτης ήταν φοιτητές από ένα μόνο πανεπιστήμιο, επομένως δεν μπορούμε να γενικεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα σε άλλους πληθυσμούς», σημείωσε ο Langlais. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αναπαραχθεί αυτή η έρευνα με άλλες δημογραφικές ομάδες».
10 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας δεν θα κρατήσει – Μάθετε για να μην πληγωθείτε
Ο Langlais και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να εξερευνούν τον ρόλο των εφαρμογών γνωριμιών στις σχέσεις.