Χιλιάδες κόσμος που λαμβάνει φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό, μια συχνή ορμονική διαταραχή, ενδέχεται να κινδυνεύει από απώλεια οστικής μάζας, σύμφωνα με ανησυχητική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδή, τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό που ελέγχει λειτουργίες όπως την πέψη, τον καρδιακό ρυθμό και τη διάθεση.
Θυρεοειδής: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα όταν έχει πρόβλημα – Εύκολα τα αγνοείτε
Ωστόσο, η λεβοθυροξίνη, ένα οικονομικό φάρμακο που συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, μιας νόσου που προκαλεί λέπτυνση των οστών.
Η σύνδεση της λεβοθυροξίνης με την απώλεια οστικής μάζας
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπερβολικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών επιταχύνουν την απώλεια οστικής μάζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο της νόσου.
Τώρα, όμως, Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν το φάρμακο σε δεκάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμα και σε άτομα με «φυσιολογικά» επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης.
Ο καθηγητής Shadpour Demehri, ειδικός στην ακτινολογία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Η μελέτη μάς δείχνει ότι, ακόμα και όταν ακολουθούνται οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, η χρήση λεβοθυροξίνης φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας στους ηλικιωμένους».
Η Dr Elena Ghotbi, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Johns Hopkins, πρόσθεσε: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό συνταγών για θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να χορηγείται σε ηλικιωμένους χωρίς να έχουν υποθυρεοειδισμό.
Αυτό εγείρει ανησυχίες για την υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, ακόμη και όταν η θεραπεία στοχεύει σε φυσιολογικά επίπεδα».
Η λεβοθυροξίνη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Medithyrox, είναι ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η μελέτη και τα ευρήματά της
Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν 81 ασθενείς που λάμβαναν λεβοθυροξίνη και 364 άτομα που δεν τη λάμβαναν, με μέση ηλικία τα 73 έτη και επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης 2,35. Τα φυσιολογικά επίπεδα αυτής της ορμόνης κυμαίνονται συνήθως από 0,4 έως 4,0 mU/L.
Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης έξι ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν λεβοθυροξίνη είχαν «μεγαλύτερη απώλεια συνολικής οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας».
Η καλύτερη ώρα να πάρετε το χάπι για τον θυρεοειδή
Ακόμη και όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης υπέστησαν απώλεια οστικής μάζας και πυκνότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η Dr Jennifer Mammen, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο Johns Hopkins, δήλωσε ότι οι ενήλικες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη πρέπει να συζητούν τη θεραπεία τους με τον γιατρό τους και να παρακολουθούν τακτικά τις εξετάσεις θυρεοειδούς.
«Πρέπει να γίνει αξιολόγηση του κινδύνου και του οφέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις για θεραπεία σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες της λεβοθυροξίνης σε αυτόν τον πληθυσμό», πρόσθεσε.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Radiological Society of North America στο Σικάγο.
Συμβουλές για τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό
Σύμφωνα με το British Thyroid Foundation, ο υποθυρεοειδισμός δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την οστεοπόρωση.
Ωστόσο, οι ενήλικες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, για να διασφαλίζεται ότι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών δεν είναι «πολύ υψηλά».
«Συνεχώς υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ή επιδείνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωσης», προειδοποιεί το ίδρυμα.
Εκτιμάται πως το 5% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ενώ ένα επιπλέον 5% εκτιμάται πως πάσχει χωρίς να έχει διαγνωστεί, σύμφωνα με μελέτη.
Ο θυρεοειδής παράγει δύο βασικές ορμόνες — την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την θυροξίνη (Τ4) — που ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία και η διάθεση.
Ο υποθυρεοειδισμός, όπου ο αδένας παράγει λιγότερες ορμόνες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κόπωση, αίσθημα κρύου, δυσκοιλιότητα και ξηρό δέρμα ή μαλλιά.
Οι γυναίκες είναι δέκα φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν σε σχέση με τους άνδρες, αν και ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος. Η πιο κοινή αιτία προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι η αυτοάνοση αντίδραση του σώματος, που επιτίθεται στους ιστούς του αδένα.
Οστεοπόρωση: Πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου; Τι προκαλούν στην καρδιά
Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με οστεοπόρωση, αλλά η πάθηση συχνά αποκαλείται «σιωπηλή νόσος», καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να προκληθεί κάταγμα.