Το «σούπερ λαχανικό» που μειώνει την αρτηριακή πίεση – Έχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες

Το «σούπερ λαχανικό» που μειώνει την αρτηριακή πίεση - Έχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει ένα «σούπερ λαχανικό», που η περιεκτικότητά σου σε κάλιο ξεπερνά ακόμη και τις μπανάνες, γι’αυτό και θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων. Είναι επίσης ένας ηλεκτρολύτης, μια ουσία που μεταφέρει τον ηλεκτρισμό στο σώμα, μαζί με το νάτριο, το χλώριο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Οι ειδικοί προτείνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Το πορτοκαλί λαχανικό από την Περσία που προστατεύει το έντερο και την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of Human Hypertension αποκάλυψε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε κάλιο παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και 14% μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου μέχρι το τέλος της έρευνας.

«Το κάλιο κάνει θαύματα βοηθώντας τον οργανισμό να απομακρύνει το υπερβολικό αλάτι από την κυκλοφορία του αίματος. Οι τροφές και όχι τα συμπληρώματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε αρκετό και οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή», ανέφερε σχετικά ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert, συγγραφέας του The Science of Nutrition.

Οι μπανάνες, ένα φρούτο διάσημο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι φακές, οι πατάτες, το αβοκάντο, οι χουρμάδες, τα φυλλώδη χόρτα και τα όσπρια.

Το «σούπερ λαχανικό» με πολύ κάλιο που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ωστόσο, ένα «σούπερ» λαχανικό φαίνεται ξεπερνά τις μπανάνες σε περιεκτικότητα σε κάλιο. Είναι η γλυκοπατάτα. Αυτό το λαχανικό είναι μια πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών Α και C και διαφόρων μετάλλων όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία που πολλοί αγνοούν.

Μια ψητή γλυκοπατάτα με τη φλούδα περιέχει 572 mg καλίου. Για ένα ακόμα πιο υγιεινό γεύμα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνετε γλυκοπατάτες στο φούρνο χωρίς προσθήκη ζάχαρης και να αποφεύγετε τις κονσέρβες γλυκοπατάτας συσκευασμένες σε σιρόπι.

«Είμαι γιατρός – Αυτές οι 5 αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα σας κάνουν να ζήσετε περισσότερο»

Οι γλυκοπατάτες είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Α, C και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η βιταμίνη Α, με τη μορφή της β-καροτίνης, παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία των ματιών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος.

Η βιταμίνη C, από την άλλη, δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Εκτός από τη β-καροτίνη, οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα σε ποικιλίες με μοβ σάρκα.

Άλλα οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία

Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα, δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Παρά τη γλυκύτητά τους, οι γλυκοπατάτες έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνουν ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος με ελεγχόμενο ρυθμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης.

Η περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες βοηθά αυτό το αποτέλεσμα προάγοντας την υγιή πέψη και την αίσθηση πληρότητας.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στις γλυκοπατάτες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου και ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής.

Πώς να προσθέσετε τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σας

Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινή διατροφή. Μπορείτε να τις απολαύσετε με ή χωρίς τη φλούδα και να τις μαγειρέψετε στον φούρνο, να τις βράσετε, να τις ψήσετε, να τις κάνετε στον ατμό ή στο τηγάνι. Η φυσική τους γλυκύτητα συνδυάζεται καλά με πολλά διαφορετικά καρυκεύματα και μπορείτε να τις απολαύσετε τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Μερικοί δημοφιλείς τρόποι για να απολαύσετε γλυκοπατάτες περιλαμβάνουν:

  • Τσιπς: Ξεφλουδισμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες και ψημένες.
  • Πατάτες: Καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες και ψημένες.
  • Φρυγανιά: Κόβουμε σε λεπτές φέτες, φρυγανίζουμε και προσθέτουμε υλικά όπως βούτυρο ξηρών καρπών ή αβοκάντο.
  • Πουρές γλυκοπατάτας: Καθαρισμένες, βρασμένες και πολτοποιημένες με γάλα και καρυκεύματα.
  • Ψητές: Ψημένες ολόκληρες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σε αρτοσκευάσματα: Ο πουρές γλυκοπατάτας προσθέτει υγρασία χωρίς λιπαρά.

Η προετοιμασία της γλυκοπατάτας με λίγο λίπος -όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο ή αβοκάντο- μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης της β-καροτίνης, καθώς είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό.

Το πολύχρωμο φρουτοειδές λαχανικό που προστατεύει τα μάτια και μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας και απώλειας μνήμης

Αν και το μαγείρεμα της γλυκοπατάτας μειώνει ελαφρώς την περιεκτικότητά της σε β-καροτίνη σύμφωνα με ορισμένες παλαιότερες μελέτες, εξακολουθεί να διατηρεί τουλάχιστον το 70% αυτού του θρεπτικού συστατικού και θεωρείται εξαιρετική πηγή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top