Έφυγε από τη ζωή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας- Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που προκάλεσε την μικροβιακή λοίμωξη

δημητρης σούρας

Εάν ο σταφυλόκοκκος εισέλθει στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βακτηριαιμία ή σηψαιμία. Ορισμένοι τύποι είναι ανθεκτικοί στις κοινές θεραπείες με αντιβιοτικά.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε σοβαρή σηψαιμία που προκλήθηκε από απόστημα στην ιερολαγόνια άρθρωση και σχετίζεται με λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη, που οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από μικρόβιο, συνήθως χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. O Δημήτρης Σούρας εισήχθη για νοσηλεία πριν μία εβδομάδα και από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είχε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο σταφυλόκοκκος είναι δυνατό να προκαλέσει πολλούς τύπους μολύνσεων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί φλεγμονή και απόστημα. Όταν πρόκειται για επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, εκδηλώνεται με τη μορφή εκζέματος.
Εάν, ο σταφυλόκοκκος προχωρήσει στο αίμα μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος, ακόμη και για την ίδια τη ζωή, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλά όργανα και να προκαλέσει βακτηριαιμία ή σηψαιμία.

Σηπτικό σοκ: Ποιες βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να το προκαλέσουν – Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Το μήνυμα του Δημήτρη Σούρα που συγκλονίζει

Ο Δημήτρης Σούρας ανέβασε στα μέσα κοινωνικής τον περασμένο Αύγουστο ένα «προφητικό» μήνυμα: «Κάποιοι φεύγουν νωρίς, αθόρυβα, άδικα. Κάποιοι άλλοι αργότερα παίρνοντας μαζί τους εικόνες, συμπεριφορές, τρόπους ζωής, εποχές. Τελικά τι μένει; Μερικές ασπρόμαυρες ή χρωματιστές στιγμές, λίγα ή πολλά συναισθήματα, και – πάνω από όλα – πολλές ανεξίτηλες ζωγραφιές ψυχής που λέγονται ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
Το τέλος όλων μας αναπόφευκτο, μην το φοβηθείς. Ζήσε όσο μπορείς καλύτερα αγαπώντας και προστατεύοντας τον εαυτό σου. Και όταν κάποτε σου σταθεί απέναντι, δείξε του με θάρρος όλη σου την υπόσταση και άφησε έτσι το δικό σου… memorial».

Τι είναι ο Σταφυλόκοκκος

Ο σταφυλόκοκκος ανήκει στο γένος των βακτηρίων που είναι θετικoί κατά Gram κόκκοι. Αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 1878 από τον Παστέρ.
Η λέξη σταφυλόκοκκος αποτελείται από τις λέξεις σταφύλι και κόκκος λόγω της μορφής που έχει στο μικροσκόπιο. Φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού.

Ο σταφυλόκοκκος είναι μια ομάδα παρασιτικών βακτηρίων, τα οποία ζουν στο δέρμα και στους βλεννογόνους των περισσότερων ανθρώπων ( σε ποσοστό 20- 40% του πληθυσμού) και αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του οργανισμού.
Υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικά είδη σταφυλόκοκκου, τα οποία είναι δυνατό να προκαλέσουν λοίμωξη. Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος (S. Saprophyticus).
Οι πιο πολλές λοιμώξεις προκαλούνται από τον Staphylococcous aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος).

  •  λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (39%)
  •  λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (23%)
  •  βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα (22%)
  •  άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού, ΚΝΣ, κοιλίας, οστών κ.ά. (15%).

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου

Σπυράκια με πύον: Ο πιο κοινός τύπος της μόλυνσης είναι τα σπυράκια με πύον. Το δέρμα πάνω από τη μολυσμένη περιοχή γίνεται συνήθως κόκκινο και πρήζεται. Αυτά τα σπυράκια εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τα χέρια ή γύρω από τη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς.

Μολυσματικό κηρίο: Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική και, συχνά, επώδυνη λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να προκληθεί μεταξύ άλλων και από βακτήρια σταφυλόκοκκου. Το μολυσματικό κηρίο εκδηλώνεται συνήθως με μεγάλες φουσκάλες.

Κυτταρίτιδα: Λοίμωξη που προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι επίσης πιθανό να προκληθούν πληγές. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις κνήμες και τα πόδια.

Τροφική δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και περολαμβάνουν ναυτία και έμετο, διάρροια, αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Βακτηριαιμία:  Η βακτηριαιμία συμβαίνει όταν βακτήρια σταφυλόκοκκου εισέλθουν στο αίμα. Ο πυρετός και η χαμηλή πίεση είναι τα πιο βασικά σημάδια της βακτηριαιμίας.

Σύνδρομο τοξικού σοκ: Είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις μιας λοίμωξης από σταφυλόκοκκο.
Προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από ορισμένα στελέχη βακτηρίων και εκδηλώνεται ξαφνικά και γρήγορα με υψηλό πυρετό, ναυτία και έμετο, εξανθήματα στις παλάμες και τα πέλματα, σύγχυση, μυϊκούς πόνους, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

Σηπτική αρθρίτιδα: Η σηπτική αρθρίτιδα προκαλείται όταν βακτήρια σταφυλόκοκκου φτάνουν στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, του αστραγάλου, του ισχίου, των καρπών, των αγκώνων, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης.

Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος

Ο σταφυλόκοκκος είναι μεταδοτικός. Συχνά, μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα, λόγω κακής υγιεινής ή από μολυσμένα τρόφιμα. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από επαφή με ανοιχτό τραύμα ή αμυχή ή ακόμη και από είδη οικιακής φροντίδας. Οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσω της πρόσληψης μολυσμένων τροφών.

Θεραπεία του σταφυλόκοκκου

Η θεραπεία του σταφυλόκοκκου εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη και από τη θέση που αυτή εντοπίζεται. Στην περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απλές λοιμώξεις του δέρματος τότε χορηγείται είτε αντιβιοτική αλοιφή είτε αντιβιοτικά χάπια. Όταν το απόστημα είναι μεγάλου μεγέθους τότε γίνεται τομή και παροχέτευση του υγρού ή χειρουργική επέμβαση.
Στην περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένες λοιμώξεις του δέρματος ή λοίμωξη σε άλλα όργανα ή στο αίμα τότε χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν λοίμωξη

Ο καθένας μας είναι πιθανό να αναπτύξει σταφυλοκοκκική λοίμωξη, αλλά οι ακόλουθες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο:

  •  Τα βρέφη
  •  Οι γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού
  •  Τα εξαρτημένα από τοξικές ουσίες άτομα
  •  Όσοι χρησιμοποιούν ενδοφλέβιο καθετήρα
  •  Όσοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση
  •  Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  •  Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος ή η πνευμονοπάθεια
  •  Όσοι πάσχουν από καρκίνο
  •  Όσοι πάσχουν από δερματικές διαταραχές

Μέτρα προφύλαξης

Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του σταφυλόκοκκου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προφυλαχθούμε είναι να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής :
Πρέπει να καθαρίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφάνειες όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού.
Πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι
• μετά την τουαλέτα
• πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού
• ύστερα από επαφή με κατοικίδια
• πριν και μετά την επαφή με τραυματισμένο δέρμα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top