Ποιο είναι το μυστικό για τη μακροζωία; Οι κάτοικοι των σπάνιων «Γαλάζιων Ζωνών» του κόσμου μπορεί να έχουν την απάντηση σε αυτή την αρχαία ερώτηση.
Η Ελλάδα, η Κόστα Ρίκα και η Ιαπωνία είναι τρεις από τις πέντε χώρες όπου οι κάτοικοι τους έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια ζωής από οπουδήποτε αλλού.
Μακροζωία: Κορυφαίος νομπελίστας δίνει τρεις συμβουλές για να ζήσετε περισσότερο
Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ
Ενώ ο περιορισμός θερμίδων, η έμφαση στις φυτικές τροφές και η προτεραιότητα στην οικογενειακή ζωή συγκαταλέγονται στις διάφορες στρατηγικές που ακολουθούν, είναι ο «κανόνας για το κρασί» που έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η «τακτική» κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας σε αυτές τις περιοχές, με κάποιους κατοίκους να πίνουν ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα.
«Οι άνθρωποι σε όλες τις Γαλάζιες Ζώνες πίνουν αλκοόλ με μέτρο και τακτικά», έγραψε ο εξερευνητής των Γαλάζιων Ζωνών Νταν Μπιούτνερ.
Περπάτημα: Πόσα λεπτά καθημερινά χρειάζονται οι άνω των 40 για να ζήσουν 5 χρόνια περισσότερο
Ο ίδιος διεξήγαγε έρευνα σε πέντε περιοχές.
«Οι μέτριοι καταναλωτές αλκοόλ ζουν περισσότερο από όσους δεν πίνουν. Το μυστικό είναι να πίνετε 1-2 ποτήρια την ημέρα (κατά προτίμηση το κρασί Cannonau από τη Σαρδηνία), με φίλους ή/και με φαγητό. Και όχι, δεν μπορείτε να κρατήσετε τα ποτήρια όλης της εβδομάδας για να τα πιείτε το Σάββατο».
Άμεση κίνδυνοι από το αλκοόλ
Με το NHS της Αγγλίας και άλλους φορείς υγείας να προειδοποιούν για τους μακροχρόνιους κινδύνους του αλκοόλ, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ηπατικές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και διάφοροι καρκίνοι, αυτό το «κόλπο» μπορεί να φαίνεται κάπως περίεργο.
Όμως, ο δρ. Γκάρεθ Νάι, λέκτορας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τσέστερ, τόνισε ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Σε συνέντευξή του στη The Mirror, εξήγησε:
«Το κόκκινο κρασί περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Είναι μια φυτική ένωση που έχει προταθεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από ζημιές, και στους ηλικιωμένους η ικανότητά τους να προστατεύουν τα κύτταρα είναι μειωμένη».
Έπειτα πρόσθεσε: «Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα μειώνοντας τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο. [Η έρευνα] έχει επίσης προτείνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ελέγξει τη χοληστερόλη αυξάνοντας την HDL ή την “καλή” χοληστερόλη».
Είναι αυτό, όμως, κάτι που κάνει απαραίτητο το αλκοόλ στη ζωή μας;
«Το αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο στη διατροφή και το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ενώ οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη», δηλώνει.
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου
Για να επωφεληθείτε χωρίς να βλάψετε το σώμα σας, είναι λοιπόν κρίσιμο να κατανοήσετε πόσο κρασί ξεπερνά το όριο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να μην πίνετε περισσότερο από 14 «μονάδες» την εβδομάδα, κατανεμημένες σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.
Για παράδειγμα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου έξι μέτρια ποτήρια κρασί (175ml) ή έξι μικρές μπύρες 4%, σύμφωνα με το NHS.
Η διατροφολόγος Έλεν Μπελ, από το Help & Advice, δήλωσε:
«Η υπέρβαση αυτών των ορίων μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως ηπατικές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα.
«Είμαι γιατρός – Αυτές οι 5 αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα σας κάνουν να ζήσετε περισσότερο»
«Είχα περιπτώσεις όπου άτομα πίστευαν ότι έπιναν με μέτρο, μόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι η κατανάλωσή τους ήταν υψηλότερη από την προτεινόμενη, οδηγώντας σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Πάντα συνιστώ να παρακολουθείτε την κατανάλωση αλκοόλ γνωρίζοντας τι αντιπροσωπεύει μία μονάδα. Για παράδειγμα, ένα τυπικό ποτήρι κρασί (175ml) είναι περίπου 2 μονάδες».
«Η κατανομή της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και η ένταξη αρκετών ημερών χωρίς αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πρόσληψη σε υγιή επίπεδα».
Εν τω μεταξύ, ο δρ. Νάι πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να πίνει αλκοόλ για τα οφέλη στην υγεία του. Το μέτρο είναι πάντα το κλειδί. Ιδανικά, όσο λιγότερο αλκοόλ πίνετε είναι το καλύτερο για την υγεία, αλλά εάν νιώθετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σας έχει αυξηθεί με τον καιρό ή αισθάνεστε ότι εξαρτάστε από αυτό, τότε πρέπει ιδανικά να ζητήσετε βοήθεια».
Τι είναι το κόλπο του 80% που εφαρμόζουν οι κάτοικοι των γαλάζιων ζωνών
Πέρα από την κατανάλωση αλκοόλ, οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών προτείνουν επίσης το «κόλπο του 80%» για μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή. Γενικά, αυτό αναφέρεται στην κατανάλωση ενός μικρού γεύματος αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, και μόνο μέχρι το σημείο που αισθάνεστε «80% γεμάτοι».
Ενώ αυτή η στρατηγική βοηθά τους κατοίκους να αποφεύγουν τα ανεπιθύμητα αισθήματα «τροφικής κόπωσης», η Έλεν δεν είναι πεπεισμένη ότι είναι κατάλληλη για όλους. Όπως δήλωσε:
Μακροζωία: Αυτό είναι το πρωινό που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε πολλά χρόνια σύμφωνα με ειδικούς
«Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερφαγίας και να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, το να τρώει κάποιος ένα γεύμα την ημέρα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, καθώς οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν. Πάντα συμβουλεύω τα άτομα να προσαρμόζουν τα διατροφικά τους πρότυπα στις ανάγκες του σώματός τους, διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή».