«Έτσι έμαθα ότι είχα καρκίνο του θυρεοειδούς» – Τα συμπτώματα της 38χρονης που οδήγησαν στη διάγνωση

«Έτσι έμαθα ότι είχα καρκίνο του θυρεοειδούς» - Τα συμπτώματα της 38χρονης που οδήγησαν στη διάγνωση

Το 2014, η ζωή της 48χρονης σήμερα Camille S. ήταν πολυάσχολη και χαοτική. Κάποια προσωπικά ζητήματα την έκαναν να θεωρεί τα συμπτώματά της φυσιολογικά αποτελέσματα του άγχους και της πίεσης που ένιωθε. Τελικά, η πραγματικότητα ήταν αρκετά πιο διαφορετική, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς.

Εκείνη την εποχή, η Αμερικανίδα έβγαινε από ένα διαζύγιο, μετακόμιζε σε νέο σπίτι, άρχιζε μια νέα δουλειά και μεγάλωνε έναν έφηβο. Ένιωθε πιο ανήσυχη από το συνηθισμένο και είχε βιώσει κάποιες κρίσεις πανικού, αλλά το θεωρούσε λογικό, δεδομένων των περιστάσεων.

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς που αγνόησα» – 30χρονη ασθενής μοιράζεται την εμπειρία της

Κατά το ετήσιο check up της τον Αύγουστο του 2014, ο γιατρός παρατήρησε ότι ο θυρεοειδής της φαινόταν πρησμένος, σύμπτωμα που, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, θεωρείται χαρακτηριστικό του καρκίνου του θυρεοειδούς. Πρότεινε ένα υπερηχογράφημα απλά και μόνο για σιγουριά, καθώς πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το αυξημένο άγχος και τις κρίσεις πανικού.

«Θυμάμαι ότι μου τηλεφώνησε για τα αποτελέσματα του υπερήχου, λέγοντας ότι είχαν δει πολλαπλούς όζους στον θυρεοειδή μου και ότι θα έπρεπε να υποβληθώ σε μια βιοψία, που θα επέτρεπε στον παθολόγο να δει εάν υπάρχει παρουσία καρκίνου του θυρεοειδούς -και υπήρχε. Τότε έμαθα ότι έχω θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς», αναφέρει η ίδια μιλώντας στη Δρ. Patricia Varacallo για το The Healthy.

Η θεραπεία της για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Τα νέα ήταν απροσδόκητα, αλλά ο γιατρός διαβεβαίωσε την Camille ότι ο καρκίνος ήταν θεραπεύσιμος. Η συνιστώμενη πορεία δράσης ήταν μια θυρεοειδεκτομή-πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα και στη συνέχεια μια θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο είναι μια μορφή στοχευμένης ακτινοβολίας. Ο ασθενής λαμβάνει από το στόμα ένα χάπι που περιέχει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο απορροφάται από τυχόν εναπομείναντα κύτταρα του θυρεοειδούς στο σώμα. Στη συνέχεια, η ακτινοβολία καταστρέφει αυτά τα κύτταρα, ενώ το υπόλοιπο σώμα μένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστο. Θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη κάθε θυρεοειδούς ιστού που μπορεί να παραμείνει μετά την επέμβαση.

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποιες ουσίες ευθύνονται και πρέπει να αποφεύγονται – Που βρίσκονται

«Η θυρεοειδεκτομή πήγε καλά, αφήνοντάς μου μια μικροσκοπική ουλή στη βάση του λαιμού. Αφού πήρα το χάπι, έπρεπε να απομονωθώ στο σπίτι για να αποφύγω την έκθεση των άλλων σε ακτινοβολία. Υπήρχε ένας μακρύς κατάλογος με οδηγίες που μου έδωσε ο γιατρός μου να ακολουθήσω. Ήταν μια ήσυχη περίοδος που επέτρεπε λίγο προβληματισμό και ξεκούραση—μια στιγμή που χρειαζόμουν απεγνωσμένα αφού υπέστην τόσο μεγάλο άγχος ταυτόχρονα», παραδέχεται η Camille.

Μετά τη θεραπεία της άρχισε να νιώθει καλύτερα. Ωστόσο, η ανάρρωση πήρε κάποιο χρόνο, κυρίως επειδή το σώμα της δεν είχε πλέον τις ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής. Άρχισε να παίρνει μια συνθετική θυρεοειδική ορμόνη, και συνεργάστηκε με τον γιατρό της για αρκετούς μήνες μέχρι να βρουν τη σωστή δόση. «Αυτή τη φορά ήταν μια πρόκληση καθώς αντιμετώπισα κάποιες εναλλαγές στη διάθεση, κούραση και κάποια σκαμπανεβάσματα στο βάρος μου», περιγράφει η ασθενής.

Ο καρκίνος επέστρεψε

Η Camille προσαρμόστηκε στη νέα της ζωή χωρίς θυρεοειδή, διαχειρίστηκε τα φάρμακά της και συνέχισε με τακτικές εξετάσεις. Ωστόσο, μια εξέταση και μια βιοψία αποκάλυψε ότι ο καρκίνος είχε επιστρέψει σε ορισμένους λεμφαδένες στην αριστερή πλευρά του λαιμού της.

Αυτή τη φορά, η θεραπεία περιελάμβανε χειρουργική αφαίρεση των προσβεβλημένων λεμφαδένων, ακολουθούμενη από άλλον έναν γύρο θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. «Ήταν οικείο έδαφος, αλλά αυτό δεν το έκανε πιο εύκολο. Ωστόσο, το προσέγγισα με λίγη σιγουριά, αφού το είχα ξαναπεράσει», λέει η ίδια.

Τώρα, στα 48 της, είναι ακόμα απαλλαγμένη από καρκίνο. Η ζωή χωρίς θυρεοειδή είναι διαχειρίσιμη, αλλά απαιτεί συνεχή φροντίδα. Παίρνει τα φάρμακά της κάθε πρωί, οι τακτικές εξετάσεις αίματος βοηθούν να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα των ορμονών της παραμένουν ισορροπημένα και κάνει ετήσιους ελέγχους για να παρακολουθεί για τυχόν σημάδια υποτροπής.

Νόσος Graves και όζοι θυρεοειδούς: Πότε είναι ανησυχητικοί και πως αντιμετωπίζονται

«Για οποιονδήποτε αντιμετωπίζει παρόμοια διάγνωση, να ξέρετε ότι ενώ είναι ένα σημαντικό γεγονός της ζωής, μπορείτε να το ξεπεράσετε. Έχω μάθει από τους γιατρούς μου ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. Με την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθηση, μπορείτε ακόμα να ζήσετε μια υγιή και καλή ζωή», καταλήγει η Camille.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top