Ένας επαγγελματίας υγείας μοιράστηκε την ακριβή ώρα που πρέπει να τρώτε, στο πλαίσιο μιας παλιάς ασυμφωνίας απόψεων για το αν οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε πριν ή μετά την άσκηση.
Ο Jonathan Wolf, συνιδρυτής της ZOE, μίλησε με τον καθηγητή διατροφής και μεταβολισμού στο Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath, Javier Gonzalez, σε ένα νέο podcast που αφορούσε το φαγητό και την άσκηση.
Ο Δρ. Gonzalez ερευνά πώς το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια που λαμβάνει από το φαγητό και τι συμβαίνει όταν ασκούμαστε, και μοιράζεται αν πρέπει να τρώτε πριν ή μετά την προπόνηση.
Τι ισχύει λοιπόν σύμφωνα με την επιστήμη; Πρέπει να ασκούμαστε πριν ή μετά από ένα γεύμα; Και αυτό το χρονοδιάγραμμα, επηρεάζει πραγματικά την υγεία μας;
Τα ευρήματα μελέτης σε υπέρβαρους άνδρες δίνουν την απάντηση
Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ο Δρ. Gonzalez αναφέρθηκε σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν υπέρβαροι άνδρες που έτρωγαν πρωινό και στη συνέχεια ασκούνταν και μια άλλη ομάδα που πρώτα ασκούνταν και μετά έτρωγαν.
«Οι άνδρες που ασκούνταν πριν από το πρωινό έκαψαν περίπου διπλάσια ποσότητα λίπους από την ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό. Αλλά είναι μια κοινή παρανόηση ότι η καύση λίπους μέσω της άσκησης θα οδηγήσει αναγκαστικά σε απώλεια βάρους», εξήγησε ο ειδικός και πρόσθεσε:
«Έχει γίνει εκτενής συζήτηση σχετικά με το εάν η άσκηση ή η διατροφή είναι πιο σημαντικές για την απώλεια βάρους. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι η άσκηση, είτε πριν είτε μετά το φαγητό, είναι ένας αξιόπιστος τρόπος απώλειας βάρος. Αυτό για το οποίο έχουμε στοιχεία είναι ότι ο χρόνος της άσκησης μπορεί να έχει πραγματικά σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία με άλλους τρόπους».
Ο χρόνος της άσκησης επηρεάζει το σάκχαρο
Η βασική απάντηση είναι να τρώτε και να ασκείστε ανάλογα με το σώμα σας, καθώς όλα έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρά το σάκχαρό σας στο φαγητό και την άσκηση.
«Υπάρχουν σίγουρα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι αν προγραμματίσουμε σωστά την άσκησή μας, μπορούμε ενδεχομένως να μειώσουμε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα που παρατηρούν πολλοί άνθρωποι μετά το φαγητό και ενδεχομένως να αποφύγουμε ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της πολύ υψηλής γλυκόζης στο αίμα», συνέχισε ο Δρ. Gonzalez.
Γνωρίζουμε ότι το σάκχαρο στο αίμα κορυφώνεται περίπου στα 30 με 60 λεπτά μετά από ένα γεύμα. Μια συγκεκριμένη εργασία του 2016 εξέτασε όλη τη βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μέσα στην πρώτη ώρα, άρα 30 έως 45 λεπτά μετά από ένα γεύμα, μπορεί να αμβλύνει αποτελεσματικά αυτές τις αυξήσεις της γλυκόζης.
Λαμβάνοντας υπόψη και αυτά τα στοιχεία, ο ειδικός υπάρχουν κάποια οφέλη από την άσκηση και μετά το φαγητό.
«Μπορεί να υπάρχει μια άμεση ευεργετική επίδραση στη μείωση αυτών των αιχμών του σακχάρου στο αίμα, αλλά αν θέλουμε να λάβουμε κάποιες από τις μακροπρόθεσμες βελτιώσεις από την άσκηση, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε τουλάχιστον λίγη άσκηση πριν πάρετε πρωινό», εξηγεί και καταλήγει:
«Αυτό φαίνεται να βελτιώνεται μερικά από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισής μας στην ινσουλίνη και εν δυνάμει της καύσης λίπους, η οποία μπορεί να σχετίζεται με άλλα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά όχι απαραίτητα την απώλεια βάρους».